8 Mart 2009 Pazar

Tomas Zapotocny





Sezon başında, gerek Toraman'ın "İbrahimler Kavgası" nedeniyle gönderileceği gerek Gökhan Zan'ın geçen sezon Beşiktaş'a çektirdikleri düşünülünce yeni bir "Ronaldo-Zago" ikilisi mi doğacak düşüncesiyle heyecanlandı Beşiktaşlılar.

Sezon başında oyunuyla da yeni "Ronaldo-Zago" olacaklarının sinyallerini veriyorlardı. ancak lig uzun maraton ve her an her şey olabiliyor. Önce Sivok orta alana doğru çekilip kontrollü oyununu değerlendirmeye çalıştı teknik adam. Böylece Zapo arkada Toraman ya da Zan ile kalacak derken Mustafa Denizli 3'lü defans hattı yarattı ve Zapo-Toraman-Zan gibi denemeler ortaya çıktı bazen.

-Oppss, çabuk atladık. Biraz daha geriye alıyoruz.-

Metalist Kharkiv, Avrupa'nın belalı takımı oldu bu sene. Bu beladan nasibini alanlardan biri de Zapo oldu. O maçta yaptığı hatalar pahalıya patladı desek de tüm suçu ona yüklemek yanlış olur.
Zamanla Zapo'nun oyun karakterini çözmeye başladık. Kendisini senaryolarla değerlendirmek gerekirse:

Senaryo 1:
Rakip orta saha, rakip forvete doğru top atıyor. Zapo forvet topu almadan müdahele yapıyor ve topu takım arkadaşlarına kazandırıyor.
Sonuç: Olumlu

Senaryo 2:
Rakip orta saha, rakip forvete doğru top atıyor. Zapo ilk müdaheleyi yapamıyor. Forvet adamı topu alıyor. Zapo geride kalıyor ve yakalamak isterken faul yapıyor. Kart/penaltı/serbest vuruş/takım on kişi. Bunlardan birisi.
Sonuç: Olumsuz

Senaryo 3:
Rakip orta saha, rakip forvete doğru top atıyor. Zapo ilk müdaheleyi yapamıyor. Forvet adamı topu alıyor. Kaleciyle karşı karşıya. Ancak yeteneksiz yerli forvetimiz golü kaçırıyor.
Sonuç: Olumsuz

Senaryo 4:
Rakip orta saha, rakip forvete doğru top atıyor. Zapo ilk müdaheleyi yapamıyor. Forvet adamı topu alıyor. Kaleciyle karşı karşıya. Gözde Avrupalı santrafor topu ağlara göndermekte zorluk çekmiyor.
Sonuç: Beşiktaş Avrupa Kupa'larına veda ediyor

Genelde duruma bakınca: Adam oyun kurmaktan kaçmıyor, sorumluluk almayı seven birisi ki becerikli bu konuda. Toraman ve Zan, Rüştü'den kaçarken bu adam topu istiyor. Zapo ön müdahalede oldukça başarılı. Kademe anlayışı iyi. Eğer ki topa rakibinden önce hamle yapmaya kalkarsa genellikle başarılı oluyor. Ancak rakip topu aldıktan sonra Zapo'nun pek şansı kalmıyor. Ya geride kalıyor, ya da hamleleri başarısız oluyor. Hızıyla ilgili problemleri var. İşin güzel tarafı ise şu: Zapo bunun farkında.

Nereden mi biliyorum? BJK Resmi Yayın Organına verdiği Röportajda şunu aktartıyor Zapo:

Soru: Kademe anlayışın ve geriden oyun kurma becerin çok yüksek. Bunun için ekstra çalışmalar yapıyor musun?

-En hızlı oyunculardan biri olmadığımı biliyorum. Dolayısıyla patlayıcı kuvvet çalışmaları yapıyorum.


İşte işin güzel yanı bu. Zapo bunun farkında. 28 yaşına gelmiş bir futbolcu kendini daha ne kadar geliştirebilir bilmiyorum ama çalışması bile takdire değer.

0 yorum: