1 Ağustos 2010 Pazar

Galatasaray Kalesini Koruyan Adam Olmak




1997 - 1998 sezonu. Bursaspor deplasmanı. Hava yağmurlu. Kalede çarşı izinlerinde Galatasaray kalesini koruyan Volkan Kilimci var. Galatasaray 2-2 iken 90'da atıyor. Ofsayt oluyor. Gol sayılmıyor. Top dönüyor. Balic, golü atıyor maç 3-2 oluyor. Akşamına Fatih Terim ve yönetim 2 senedir Mehmet Bölükbaşı ve Volkan Kilimci'ye emanet ettikleri kaleyi artık tam anlamıyla bir kaleciye vermeye karar veriyorlar. Hatta Bülent Tulun; "Bizim için en hayırlı mağlubiyet bu oldu, çünkü gidip Taffarel'i almaya karar verdik" diyordu 2010 yılının Nisan'ında Tafi transferinin perde arkasını anlatırken.

1998 - 1999'dan sonra Tafi kalede, Galatasaray önde gidiyordu, "Brezilya'lıdan kaleci mi olur, yan topları zayıf" diyenlere inat Henry'nin kafasını çıkartana dek konuşuluyordu Tafi. 2000 - 2001'in de sonunda Galatasaray'dan ayrılıyordu o dev.



Ardından 2001 - 2002 için 1 senelik kiralık sözleşmeye imza atıyordu Mondragon. Harika bir sezon geçirince Beşiktaş bonservisini alıyor ama Bosman kurallarını öne süren Mondi, Galatasaray kalesini 2006 - 2007'nin sonuna dek koruyordu. Korumaktan da öteydi onunkisi.

2005 - 2006'da Galatasaray kaleci antrenörü ise Nezihi Ali Boloğlu oluyordu.

Aykut Erçetin ise 2002 - 2003'ün devre arasında takıma katılıyordu.

2007 - 2008 için Galatasaray'ın belalısı Orkun Usak ve bir diğer belalısı Aykut Erçetin as kaleciler oluyordu. Orkun, efsane maçlar çıkartıyor ama sakat sakat oynamaya çalıştığı 2.devrenin 20.hafta sonraları kariyerini sekteye uğratıyordu. Leverkusen'den yenilen 5 gol, O'nun kaleciliğini bitiriyordu. Aykut aldı sonra kaleyi. Sivas maçında Galatasaray'ı az kalsın yakıyordu ki, Ayhan'ın mucizesi ve Arda'nın üstün yeteneği kurtarıyordu Galatasaray'ı.

2008 - 2009'da kaleye Palop'un ve Buffon'un (!) yedeği De Sanctis geçiyordu. Önünde stoper olarak Kewell - Hakan Balta oynayan her kaleci gibi oynayabilirdi. O kadar oynadı. Kalede bir fark yaratmadı bundan bağımsız olarak da. 2010'da sakatlanan Buffon'un yerine de kaleye Amelia geçiyordu kadroda De Sanctis varken. Aykut yedekti yine.

2009 - 2010'da kale boştu. Arada Aykut geçti.

2010 - 2011. Ufuk Ceylan. Aykut Erçetin. Aykut hala boşa çıkıyor.

Kaleci antrenörü ligde 23, kupada 2, 2.ligde 17 maça çıkmış olan Nezihi Ali Boloğlu.

Kalecisi 28 yaşında toplam 32 lig, 24 kupa maçına çıkmış Aykut Erçetin.

Diğeri 24 yaşında toplam 24 Süper Lig maçına çıkmış Ufuk Ceylan.

Kale emin ellerde mi ? 24 maçını izleme fırsatı yakalayanlara göre Ufuk çok iyi. Belki de o 24'ten birisi 2-2'lik Manisaspor - Galatasaray olduğu için iyidir bilemem. Aykut hala saatli bomba. "Kaleci oynayarak iyi olur" diyebilecek kadar kredisi var mı Galatasaray'ın bilmiyorum. Bildiğim şey, Galatasaray'ın kalecisi Simovic, Taffarel, Mondragon kadar iyi olmalıdır. En azından bir sezon kalecilik yapmış bir isim olmalıdır. Ama gerçekten kalecilik yapmış bir isim. Yatıp yatıp, yiyip yiyip gelen bir Leo Franco değil.

Toplam 50 maça bile çıkmamış bir adam kaleci antrenörü ise bir kaleci yetiştirme konusunda umut beklememeliyiz. Kumaşı iyi birinin kaleci olarak gelmesini beklemeliyiz.

Yani; Kalede Ufuk'a şans verilmeli. İyi, kötü, kova anlarız zamanla... Aykut gibi bir el bombasının çıkmadığı için gol yememesini izlememeliyiz artık.

Ama Galatasaray'ın 1. kalecisi "kaleci" gibi olmalı, durmalı. Yedik, dediğimizi çıkartabilmeli. Yedik, dediğimizi yerse zaten normal kalecidir. Ufuk bir mucize yaratırsa ne âlâ, alsın kaleyi vermesin, ben de bu sözlerimi yiyeyim ama benim gözümde Galatasaray kalesi Aykut ve Ufuk'tan daha "kaleci"lere verilmeli.

2 yorum:

il Capitano dedi ki...

Nezihi Boloğlu çok kötü bir kaleciydi aynen katılıyorum da kötü kaleci çok iyi bir kaleci antrenörü olabilir.Barcelona'nın B takımının kaleci antrenörü tam 7 yıldır Carles Busquets.Ne kadar vasat bir kaleci olduğunu herkes bilir az çok.ve şimdi C.Busquets A takımın kaleci antrenörü oldu.

Galatasaray bence Taffarel'den sonra iyi kaleci bulamadı,Mondi dahil.En son rahat maçımı kalede Tafo varken izledim ben kendi adıma.Gidip Kameni'yi almak varken Leo Franco'yu getiren de kimse Allah bildiği gibi yapsın!

emir dedi ki...

taffarel ve mondragon giblerini bir daha bulamayı biz. ama ben yine de şans verilmeli diyorum. bana göre öyle böyle aykut o kadar da kötü değil