10 Eylül 2009 Perşembe

Birisinin Terim'e Öğretmesi Gerek !!


Ders almam, ders veririm diyen İmparator'un, günümüz futbolunun şartlarını takip etmediği açık bir şekilde ortada. Maçlarını bile takip ettiğini sanmıyorum, teknik adam gözüyle ama neyse. Birisinin Terim'e; "Sayın Terim, çok gol çok hücumcu ile atılmaz. Çok gol, iyi işleyen bir orta saha ve hücum hattı ile atılır" diye öğretmesi gerek.

1960'larda 2-5-3'le felan maçları kazanabilirdiniz. Taktik, teknik, strateji yoktu. Savunma yapılmazdı. İyi hücumcunuz varsa, alıyordunuz maçı. 5 sene önce iyi bir ön libero maç kazandırırken, şimdi ön libero da yetmiyor, iyi bir orta saha şartı gerekiyor maç kazanmak için. Yakın örneklerle açıklayalım. Toure - İniesta - Xavi - Messi - Eto'o - Henry. 100 golü aştı bu takım. 100 golü. La Liga'da hemde. Hücumcu bir takım oluyorlar, hücum etmek istediklerinde. Savunmacı oluyorlar, savunma istediklerinde. Yetenek konusu ayrı. Ama rakip bu orta sahadan zor bela geçtiğinde, zaten defans baltayı vurarak topu alıyor. Gol atamayınca rakip, 2 gol bitiriyor rakibi. Sonrası kedi - fare. Gelelim 2005 - 2006 Fenerbahçe'sine. Efsane orta saha. Appiah - Aurelio - Selçuk (Deniz). 90 gol attı bu takım da o sene. Şampiyon olamadı ama Terim'in istediği çok gol atma sonuna kadar var. 2003 Şampiyonu Beşiktaş. En fazla gol atan takım. Neden? Tayfur - Giunti orta sahasının etkinliği ve savunmasının gücünden. Herkesin Okan - Emre - Suat'tan hatırladığı efsane orta sahada aynı şekilde en fazla golü atarak şampiyon oldu. Jose Mourinho gibi orta sahasına kale kuran bir adamın şampiyonlukları da aynı duruma sahip. Frank Rijkaard'ın Barça orta sahası da. En fazla golü atmak.

Böyle sayısız örnek var. Düz mantık düşününce doğru. Çok atarsam kazanırım, çok forvet koyayım. Basket koçu olsa Terim, 3'lük attıracak sadece takıma, aynı düz mantığı kurarsak. İyi bir orta saha, iyi bir taktik düzeni, bir futbolcunun performansını daha çok artırır. Gökhan Gönül'ün son 2 sene arasındaki farkı, Arda'nın son 2 sene arasındaki farkı en görülür 2 örnek. Bize iyi bir teknik direktör gerek. Yabancı hemde. Yerli kalmadı maalesef buraya gelecek. Belki 1-2 sene sonra Ertuğrul Sağlam. Futbolcuların kariyerleri altında ezilmeyecek bir adam lazım. Avrupa'da üst düzey alanda 50 tane maç yapmış Arda'nın, Emre'nin, Gökhan'ın yanında kariyeriyle üstün olacak bir adam. Kenarda futbolcu baktığında hocaya, hocadan güveni, yardımı alacak bir adam. Aslında bir Hiddink lazım bize. Ara ki bulasın.

0 yorum: