8 Ağustos 2009 Cumartesi

İBB Spor Kulübü Neden Var?





Dün akşamki maçı izlerken aklımda oyundan çok "Bu takım neden var?" sorusu geldi.

Neyse gece oldu, evde de el ayak çekilince rahat rahat araştırayım dedim. Klasik internet araştırması. Ekşisözlük'ten başladık. Sözlüğün yazarları zamanında iyi yazmışlar İBB için. futboldan önce diğer branşlardaki başarılarından söz ediliyor:
voleybolda türkiye şampiyonluğuna oynayan, güreşte 2 defa avrupa kulüpler şampiyonluğu, judoda da avrupa şampiyonluğu bulunan, atletizmde her sene türkiye şampiyonluğu kazanan, on dalda 2600 lisanslı sporcu ile faaliyet gösteren ...
Genellikle "Amatör Branşlar" olarak belirtilen dallarda gayet başarılılar. Zaten Kulübün kendisi sitesindeki "Başarılarımız" bölümü de buna kaynak gösterilebilir. (İBB Resmi Sitesi Başarılar Listesi)

Ayrıca Resmi sitesindeki tarihçe bölümünde de Branşlarla ilgili kısa bilgiler göze hoş geliyor. (Buradan Ulaşabilirsiniz)

***

Biz futbol şubesine dönelim. Maçlar "Zulumpiyat" Stadında(Şairler Parkı Blogundan Marmara'ya Teşekkürler) oynanıyor. İstanbul'da başka stad mı yok? Var efendim.

5.500 kapasiteli Beylerbeyi Stadı var. Daha büyük istersen Güngören Stadı vardı mesela. Işıklandırması yoktu ama yapmak zor değil. Kısa vadede maliyet olabilir ama uzun vadede Olimpiyat Stadından daha ekonomik.
Anektod: 81.000 kapasiteli stad, dünyanın en az seyircili maçlarından birine şahit oldu. Gençlerbirliği buraya deplasmana geldiğinde stadda sadece 50 seyirci vardı. Bu alanda dünyada rakip tanımıyor! (The Guardian'da çıkan haber)
Gelelim taraftar konusuna. Bu zamana kadar bu takımın "tribün kovalayan" diye tabir ettiğimiz kemik taraftar grubu olduğuna şahit olmadım. 100 TL'ye kombine satıyorlar. Kim alıyor hiçbir fikrim yok. Hele bu kulüp nereden bu kadar para kazanıyor onu da bilmiyorum. Bildiğim bir şey benim paramla/vergimle bu kadar bir futbol takımının ayakta tutulması.

Kulüp tüzüğünde gelir kapısı olarak olağan şeylerin dışında şu madde var:
"2908 sayılı dernekler kanununun 61 maddesi gereğince İstanbul Büyükşehir Belediyesi , İSKİ Genel Müdürlüğü, İETT Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı kurum ve kuruluşlar ile diğer kamu kurumlarınca yapılacak yardımlar"
Bu yardımlar da bu kurumların cebinden verdiği şeyler olmasa gerek. Belediyemizin büyükleri bir cebinden diğer cebine yardım yapıyordur herhalde.

***

"Bir futbol takımı niye vardır?" sorusunu, bu takımın Türkiye'nin en üst düzey liginde mücadele eden bir takım olduğunu düşünerek değerlendirelim.

Taraftarı için vardır o takım. Taraftarını tatmin etmek için sahaya çıkar, taraftarını sevindirmek amacındadır. Peki taraftarı olmayan takım ne işe yarar? Hadi amatör kümede falan olsa anlarım da Super Lig'deyiz be kardeşim. Bu takım hata ile UEFA kupasına katılsa. O stad ve o -olmayan- taraftarın kombinasyonuyla dünyaya konu oluruz vallahi.

***

İstanbul'un tüm sorunları bitti futbol takımının masraflarıyla uğraşılıyor.

"Öteki İstanbul"un kaldırımları yok, altyapısı bitmiş, insanları aç, çarpık kentleşme diz boyu, iki damla yağmurda insanların hayatı kayıyor...

Olsun, İBB Spor var. Taraftarı olmasa da başkanını, hocasını, futbolcusunu tatmin ediyordur herhalde.

***

Sonuçta benim gibi milyonlarca İstanbul vatandaşının içine sinmiyordur bu takımın futbol şubesi. Anadoluda bir kentin belediye tamını bir oranda anlarım ama Türk futbolunun büyük takımları dediğimiz Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe takımlarının kentine son derece gereksiz bir proje.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Ibb'nin hangi ligten nasil geldiğine ve ibbli futbolcularin u21de neler yaptığına bak önce,senin bahsettigin o üc büyükler karpat lyiv youngboys gibi mahalle takımlarına elendiler ve ayakları topa bile değmedi,ibb uefaya ciksa da utandırsa sizi,gorbak

Adsız dedi ki...

Az önceki yorum neomenkhean@hotmail.com a aittir . Cevap hakkınız icin, yada bu sezon uefaya kalırsa tebrik edersiniz:)