4 Ekim 2010 Pazartesi

Bülent Başkan'ın İstifası


Bülent Uygun, bizim blog yazarlarından Busker ve benim aklımıza geldikçe takdir ettiği insanlardan birisidir. Şaka değil. Bugün Bursaspor şampiyonluğu denilen şeyin altında yatan şey Bülent Uygun'un Sivasspor'unun bunu yapabilecek duruma gelmesi ve kamuoyunu bu duruma yönlendirmesiydi. Ama Bülent Uygun sistemi, yani nam-ı diğer Türbülent nasıl oldu da çöktü ? Neden bitti ? Gittiği takımlara ne oldu ?

Bülent Uygun sistemi aslında Kalli'nin 2007 - 2008 Galatasaray'ının basit bir kopyasıdır. Aslında kopyası değil. Sadece gözünüzde canlansın diye yazdım. Hep var olan bir sistemdir ve Bülent Uygun bunu doğru isimlerle uygulayabilmiştir. Sahaya ilk dizilişleri, oyun başlangıcı, isimler, yetenekler farklı olabilir ama temelinde mantık aynı. Oyun boyunu ilk 8-9 isim için 35m'ye indirmek, hücum hattının en ilerisinde bulunan Mehmet Yıldız ile en gerideki isim arasında ise 70m'ye çıkan mesafeler yaratmak. Bu sistemde stopersen, fiziğin iyiyse, hava topuna çıkmakta sıkıntın yoksa ve biraz sert isen ülkenin en rahat işini yapabilirsin. Hatta Bilica gibi transfer bile olabilirsin. Çünkü, yaklaşık 35m'de 7 kişi sana yardım ediyor savunmada. Hücumda da yapacağın en zor iş topu Mehmet Yıldız'a veya hızla giden Balili'ye şişirmektir. Oyun bu düzende ve bu düzenin rotasyonları ile ilerler. Galatasaray'da da oyun Hakan Şükür'e veya Ümit Karan'a şişirilen toplarla bu düzen çerçevesinde ilerlerdi.

Şimdi, Bülent Uygun sistemi hücumda ilerlemiyor. Savunmada ligin en az gol yiyen 4.takımı. Sadece 5 gol yediler. Gaziantepspor, sadece 4 gol yedi. Ama, oyun mantığı hep aynı. Mehmet Yıldız'lara, Makukula'lara muhtaçlar. İleri şişirdiğinde topu alacak, dönecek, kendi arkadaşlarını sete yerleştirecek isimler yok. Bu yüzden ülkenin en iyi savunma takımları olmalarına rağmen, ülkenin aynı zamanda en kötü hücum takımları halindeler. Bursaspor'un Turgay Bahadır'a şişirdiği topların aynısını deniyorlar ama yapamıyorlar. Bir Volkan Şen'leri, bir Sercan Yıldırım'ları olmadığı için hızlı da çıkamıyorlar. Hakkını verelim; Bursaspor'un hücum düzeni sadece bu plana bağımlı değil.

Olmuyor yani. Sistemlerini yapabilecek isimler artık günümüz futbolunda çok zor yetiştiğinden kendilerine kalmıyor. Bu yüzden burada gol kralı olan Makukula'nın bonservisini elinde bulunduran ekip Makukula'yı satıyor. Bu yüzden Barcelona, Zlatan Ibrahimovic'i satıyor. David Villa'yı alıyor. Bojan'ı Zlatan'ın yerine ilk 11'e koyuyor. Zlatan ısrarla İtalya'da kalmak, dönmek istiyor. Hep aynı sistem, düzen yüzünden. Mourinho, Zlatan'la şampiyon olurken Milito ve Eto'o ile Şampiyonlar ligi şampiyonluğunu kazanıyor. Barça'yı, Zlatan'lı Barça'yı 3'leyebiliyor. Çünkü, Eto'o ve Milito gerektiğinde sol ve sağ beke gelebiliyor ve hızla çıkabiliyor.

Futbol; artık en ön ve en arka arasında 40-45 m mesafe olmasını sağlayan bir düzenin işleyişini istiyor. 70m mesafelere kalmıyor.

Muhsin Ertuğral
, Bülent Uygun'dan sonra takımı bu düzene koymak isteyince takım perişan oldu. Mesut Bakkal, tekrar Bülent Uygun'a dönünce geçen sene Sivasspor ligde kaldı. Ama Mehmet Yıldız, eski Mehmet Yıldız olarak dönmedi. Mesut Bakkal'ın bu yüzden Sivas'ın başında sadece ama sadece 1 galibiyeti var. Üstüne bu sene o sistemi de değiştirdi.

Bülent Başkan, Mehmet Yıldız, Makukula, Turgay Bahadır gibi isimlerin olduğu bir takıma gitmezse ligin en az gol yiyen takımlarını yaratmaya devam eder ama gol atamaz. Yapması gereken futbol mesafesini en uç ve en arka arası 40-45m'ye indirmek. Beraber, yerden oynamayı sağlamak...

5 yorum:

TA dedi ki...

''Futbol; artık en ön ve en arka arasında 40-45 m mesafe olmasını sağlayan bir düzenin işleyişini istiyor. 70m mesafelere kalmıyor.''

zaten modern zamanlarda ofsayt kuralının işlerliği ile mesafe 70 metrelere uzamıyor.öyle beleşte beklemek yok.

ikincisi sivas şişirme oynamıyordu.uzun top ile şişirmek farklı durumlardır.mehmet yıldızın sistem içinde önemi elbette büyük ama sadece o değildir.sağdan ve soldan bindirmeleri unutmamak lazım.musa abdurrahman hayrettin balili vs.hızlı hücumun en güzel örneklerini veriyordu sivas.

sivasın beceremediği şey set hücumudur.bunu birçok takım beceremez zaten.galatasaray 1,5 yıldır hala set hücumunu beceremiyor.kolay değildir bu.

manu maçlarında görüyoruz scholes 30-40 metre kanatlara uzun top atıyor.bunlar olumlu hareketler:)

bülent uygunun yaptığı en büyük hata bence takımı değiştirmek oldu.bursa o hataya düşmedi mesela.sivastan örnek aldılar galiba.sivas başarılı oldu.kimler gitti.balili,herve tum,bilica,silla,diallo,mohammet(klas paslar atabiliyordu)ve birkaç isim daha.üstüne mehmet yıldızın sakatlığı eklenince takım kendine gelemedi.oysa bursa gibi kadroyu koruyup birkaç transfer ile doğru işleyen sistemi devam ettirebilirlerdi.sivasın başarılı olduğu yıllarda atılan goller ve girilen pozisyonlar bana manu ataklarını andırıyordu.

özetle bülent başganın sivası öyle mehmet yıldıza şişir sistemi değildir.

felix mourinho dedi ki...

zaten sadece şişir, mehmet yıldız attırırsa gider değil. ama hücuma çıkma prensipleri bu temelde. ya hızlı hücuma çıkıyorlar ya da böyle mehmet yıldız'a top atıyorlar. yerleşik oynayamıyorlar. 3 senedir aldıkları santraforların hemen hemen hepsi hamza yerlikaya ile güreş yapsa tuş olmayacak isimler. nedeni bunlara at, bunlar saklasın, ondan sonra "rakip sahada işi hallederiz"dir.

bülent uygun, m.yıldız yok diye ligde maç kazanamadı. onun gibi güreşçi bir isim bulsa yine işi götürebilirdi.

mehmet yıldız'a şişir veya uzun top at, sistemin başlangıcıdır. bundan sonra işler yürür. çünkü kadrosunda bulunan 11 isimden en az 8 tanesi savunmayı becerebilen "kazma" isimler. "kazma" derken top kullanma tekniği bakımından. antremanda bile pas yapamıyordur bu takımın orta sahası. bu yüzden orta sahayı uzun topla veya şişirerek geçiyorlar. bu da bir sistemdir ve kolay yoldan başarıya ulaşma yoludur. santraforun iyiyse üst düzey yetenek gerektirmez. mücadele ederek her maçı 1-0 kazanabilirsin. mehmet yıldız'a şişir kısmı da 70 - 80 m mesafe yaratıyor tabii ki de. ofsayttan kaçıp ileride top alırken mesafeyi yaratıyor. defans çıkmıyor hemen. uzun bir mesafe oluyor arkada.

ama scholes gibi orta sahan varsa o başka. pasla oynamak zorundasın çünkü en yetenekli kısmın neresi ise o merkezli oynamalısın.

TA dedi ki...

şunuda eklemek lazım modern futbolda pivot santrafor devri kapanmamıştır.

barca modern futbolun belirleyicisi değildir!!!öyle olsaydı bütün diğer devler barca gibi oynamaya çalışırdı!yada ona uygun oyuncular oynatırdı!barca modern futbolun dışında kalan marjinal oyun tarzıdır.

dünya kupasında alamanya klose ile oynadı.başarılı oldu.
rooney yıllardır manuda.
drogbaya ne demeli.topu saklar dağıtabilir.kanatlara gelir vs.

mehmet yıldız sadece topu saklamaz aynı zamanda topsuz alandada iş yapabilir.
misal mehmet yıldız ile ersan martin aynı tip oyuncu değildir.
pivot santraforların günümüz futbolunda boyu biraz kısaldı.ve orta saha özellikleri yükseldi.
mehmet yıldız özel bir oyuncudur bu bakımdan.son vuruş yetenekleride iyidir aynı zamanda.

ayrıca sana ilginç bir tablo vereyim.bülent başganın sivassporunda neredeyse her oyuncu gol atmış.

http://www.mackolik.com/Team/Default.aspx?id=446&season=2008/2009#

dediğim gibi bülent başganın tek hatası bence bu sistemi ezbere oynayabilen oturmuş bir kadroyu dağıtmasıdır.2 yıl üst üste başarılı bir sezon geçirmesi basit bir olay değildir.hele sivas gibi futbol geleneği olmayan bir yerde.

TA dedi ki...

hatırlatmakta fayda var.sivasın ersun yanalın trabzonsporunu dağıttığı 3-0 lık maç.sivastaki maçta modern futbolun en güzel örneklerini sergilemişti.kazmalarla böyle hızlı tempolu oyun oynayamazsın felix kardeş.

sivas sert bir takımdı ama hücuma çıkışları mükemmele yakındır.

felix mourinho dedi ki...

sivasspor'un son günleri takım halinde gerçekten iyiye giden bir takım olmalarına işaretti. doğru. gerçekten iyi işler de yapmışlardı. kontra setleri de iyiydi.

ama yazdığın santraforların hepsi takımı hızlı çıktığında sırıtmadan kontraatakta da işi bitirebilen adamlar. drogba'nın, klose'nin, rooney'in takımca 8 saniyede 80m deparlarla harika goller attığını defalarca izledik. ama mehmet yıldız böyle goller atamaz. ancak yanında oynayan partnerleri bunu yapabilir. yapıyordu da. balili, musa aydın, sezer, abdurrahman yardıra yardıra katılırlardı kontralara. ama rakip baskısı altında çıkamadıklarında prensip buydu. mehmet o kadar iyi saklardı ki topu, takımını bir 25-30 m çekerdi ileri. yerleştirirdi. pasla yerleşmezlerdi. bu şekilde yerleşirlerdi.

dediğim şu; bülent uygun yapmak istediği sistemin temelini mehmet yıldız ve onun yeteneği üzerine kurdu. her sene yeni isimler olsa da mehmet yıldız işi toparlıyordu. ama isimler gitse de mehmet yıldız'ın olmaması sivas'ı ve türbülent'i bitirdi. ersen martin ve ibrahim şahin o işi yapamadı. ileri topu attığında tutacak adamın yoksa işin zor bu düşüncede. top duvardan sekmiş gibi gelir.

sivasspor'un ve bülent uygun'un futbola kattığı şeyler yadsınamayacak derecede önemlidir. savunma konusunda hala da öyledir. eğer hücuma iyi çıkabilseydi buca ile attığı 7 tane olurdu. yediği 4 ile 10 puan civarında gayet iyi gezerdi. emenike&cernat - karabük gibi bir durum da buca için olabilirdi...