21 Mayıs 2010 Cuma

Kara Kıtanın Yükselen Değeri | FİLDİŞİ SAHİLLERİ

Geçtiğimiz günlerde 2010'a süpriz adayı olarak Sırbistan'ı blogumuza misafir etmiştik. (Yazının linki burada) Liglerin bitmesiyle birlikte Dünya Kupası heyecanına ısınmaya başladık. Kupaya kadar birçok takımın inceleme yazılarını yayınlamaya devam edeceğiz.

Beşiktaşlılık blogundan yazar arkadaşım CeyKun'un Fildişi Sahilleri Millî Takımı incelemesini blogumuzdan yayınlıyoruz. Kendisine teşekkürler.




Almanya 2006'da da ölüm grubunda(Arjantin, Hollanda, Sırbistan&Karadağ) bulunan "Filler"; Güney Afrika'da da benzer bir durumla karşı karşıya. Almanya'da sadece Sırbistan&Karadağ'ı -2 penaltı golüyle- yenmeyi başaran, filler bu seferde aynı şeyi yaşamak istemiyorlar. Brezilya, Portekiz ve Kuzey Koreyle G grubunda bulunan filler, önemli oyunculardan oluşan kadrosuyla ilk iki için şanslarını zorlayacaklar. İlk Dünya Kupası deneyimini 2006'da Almanya'da yaşayan Fildişi Sahilleri, grubu Sırbistan&Karadağ'ın önünde 3. olarak tamamlamıştı.

.

FIFA Dünya Sıralamasında 27. sırada yer alan filleri; son yıllarda Meksika milli takımını ve Manchester City'i çalıştıran, Sven Goran Erikkson çalıştırıyor. 62 yaşındaki deneyimli teknik adam; kariyerinde bir düşüş yaşıyor ve buna bir dur demek için Fildişi Sahilleri ile birlikte, G. Afrika'da sürpriz peşinde. Ayrıca( tam emin olmamakla birlikte) takımın kondisyonerliğini de son olarak Beşiktaş'ta görev alan Stefano Marrone yapacak.


2010 Dünya Kupası elemelerinin 1. turunda, Mozambik, Madagaskar ve Botsvana'yı safdışı bırakan filler, 2. turda ise Burkina Faso, Malavi ve Gine'nin bulunduğu gruptan 5 galibiyet, 1 beraberlik alarak G. Afrika biletini kapmışlardır.

Fildişi Sahilleri'nin İsveçli teknik adam tarafından açıklanan 32 kişilik aday kadrosunda ise şu isimler yer alıyor:

Kaleciler: Copa Barry (Lokeren), Aristide Zogbo (Maccabi Netanya), Gnanhouan Gérard (Vannes),Vincent de Paul Angban (ASEC Abidjan)

Savunma: Arthur Boka (VfB Stuttgart), Steve Gohouri (Wigan Athletic), Guy Demel (Hamburger SV), Eboué Emmanuel (Arsenal), Kolo Touré (Manchester City), Souleymane Bamba (Hibernian), Abdoulaye Meité (West Bromwich Albion), Benjamin Brou Angoua, Marc Zoro, Siaka Tiéné (Valenciennes), Igor Lolo (AS Monaco)

Orta Saha: Didier Zokora (Sevilla), Yaya Touré (Barcelona), Gilles Yapi Yapo (Young Boys), Didier Ya Konan (Hannover 96), Romaric N’dri Koffi (Sevilla), Emerse Faé (Nice), Cheick Tioté (FC Twente), Kouamatien Koné (CFR Cluj)

Forvet: Didier Drogba, Salomon Kalou (Chelsea), Aruna Dindane (Portsmouth), Gervinho (Lille), Arouna Koné (Hannover 96), Bakary Koné (Olympique Marseille), Kader Keita (Galatasaray), Seydou Doumbia (Young Boys) ve Sékou Cissé (Feyenoord).

Drogba, Kolo Toure, Eboue gibi Premier Lig'de oynayan önemli futbolcuları sahip filler, bu oyunculara yardımcı Zokora, Romaric, Gervinho, Keita gibi isimlerle kupaya renk katacaklardır. S.G. Erikkson'un; oyuncuların normal sezonda gösterdiği performansa bakarak, şöyle bir 11 ile mücadele etmesi sürpriz sayılmaz.

.

İlk 11'inden de görüldüğü üzere çok önemli oyunculara sahip Fildişi'nin handikapları ise; 1 numarayı teslim edecek güvenilir bir ismin olmaması ve Kolo Toure'nin yanında görev alacak iyi ve formda bir stoperin bulunmaması. Kaleyi büyük ihtimal Barry'e teslim edecek Erikkson; savunmada ise, Meite, Demel ve Gohouri üçlüsünden birisini seçecektir.

Fillerin en büyük silahı ise şüphesiz Didier Drogba olacaktır. Fildişi Sahilleri'nin kaptanlığını da yapan Didier; şu ana kadar milli takım forması altında 66 maça çıkıp, 43 gole imza atmış. Chelsea'de çok iyi bir sezon geçiren (37 gol) ve takımının Premier lig ve FA Cup'ı kazanmasına büyük katkı sağlayan Drogba, İsveçli teknik adamın da en çok güvendiği isim olacaktır. Takımın bir diğer kaptanı Kolo Toure ise, Arsenal'de geçirdiği başarılı sezonların ardından, yüksek bir bonservis bedeliyle (15 milyon pound) Manchester City'e katılmıştır. Mavilerle ufak tefek sakatlıklara rağmen başarılı bir sezon geçiren Kolo, takımının son anda Ş. Ligi biletini kaptırmasına engel olamamıştır. Bu yaz ise, Afrika'da takımının savunmadaki en güvenilir ismi olacağı kesin.

Takımın hücumdaki bir diğer önemli ismi ise, Lille'de başarılı bir sezon geçiren Gervinho olacak. Bu yıl Ligue1'de 13, UEFA Avrupa Ligi'nde ise 5 gol kaydeden oyuncunun hedefi, kendini Afrika'da gösterip, önemli bir takıma transfer olmak olacaktır. 22 yaşındaki oyuncuyu Fransa'da iyi performans gösterip, yükselen oyuncuları kadrosuna katan Lyon'un alması sürpriz sayılmaz. Sidney Govou'nun da büyük ihtimal takımdan ayrılacağı düşünülürse, yerinde bir transfer olabilir.

Takımın orta sahasına gelirsek, bana kalırsa Erikkson'un en güvendiği bölgedir. Yaya Toure önderliğinde Zokora ve Romaric'den oluşan üçlü, fizik bakımından neredeyse hiç bir ülkenin ulaşamayacağı düzeydedir. Sevilla'nın Kral Kupası'nı kazanmasında ve ligi 4. bitirmesinde, işin hammallık kısmını yapan Zokora-Romaric ikilisinin katkısı yadsınamaz. Keza aynı şeyleri Barça'da Yaya Toure içinde söyleyebiliriz.

Tüm bu oyuncuların yanında Eboue, Salomon Kalou, Kader Keita, Boka ve B.Kone gibi isimleri de ekleyince potansiyeli çok yüksek bir takım ortaya çıkıyor. Tecrübeli teknik adam Erikkson kaleyi ve defansın göbeğini sağlama alırsa, fillerin Portekiz ve Brezilyalı gruptan çıkıp, çeyrek finale kadar uzanmaları bile beklenebilir.

1 yorum:

felix mourinho dedi ki...

kalecisi zenci olan takımın başarılı olma şansı yok müdür. o kadar. sdklfjsd