29 Mart 2009 Pazar

Fatih Terim'in "Amansız" Sistemi

Maçtan bir gün önce Terim ilk 11'i açıkladığında post'u yollarken bir 11 çıkarttım ve çıkartırken bayağı düşündüm "acaba gerçekten diziliş bu mu olacak?" diye. Dizilişi tutturduk ancak Fatih Terim yeni bir soluk katmıştı takıma bu gece, defansif anlamda farklı bir şey denendi sahada. İnceliyoruz:



Klasik 4'lü savunma; olağan. Ancak olağan olmayan sistem şu. Takım defansa dönerken bek oyuncuları (Gökhan ve İbrahim) anında stoperlere yanaşıyor. Kanat oyuncuları (Tuncay ve Arda) ise beklerin boşalttığı alanı dolduruyor. Daha önce bu kadar keskin bir şekilde olanını kimler denedi hatırlamıyorum ancak beklerimiz Gökhan ve İ. Üzülmez, İspanya bekleriyle birlikte atağa çıkarken anında tandem bölgesine yaslandılar; Arda ve Tuncay'ın gelişini beklediler.

Tabii Terim bir yanlış yaptı burada. Şu sıralar dünyanın en iyi sağ beklerinden biri olan Ramos'un karşısına Tuncay yerine Arda'yı verdi. İkinci yarıda Arda iyice oyundan düştü ve İbrahim Üzülmez, Ramos karşısında yalnızları oynamaya başladı. Kimse "Deli kötü oynadı" demesin. İki soru var:
1- İbrahim'den ne bekliyordunuz?
2- Karşısında hangi adamlar vardı?

Bence İbrahim elinden geleni yaptı, hatta Ramos'un bir vuruşuna kafasını soktu ve golü engelledi sayılabilir. İleri çıkma konusunda zaten bir şey demiyorum; maç boyunca sol tarafı ne kadar kullandık malum. Ayrıca Deli'nin, Bosque'nin eski öğrencisi olduğunu da unutmayalım.

0 yorum: