3 Nisan 2009 Cuma

Tribün Kültürü #5 / Meşale ve 5149 Sayılı Kanun




5149 Sayılı Kanunun 11. Maddesi der ki:

Spor alanlarında; her türlü silah, kesici veya delici alet, sis bombası, ses bombası veya maytap gibi patlayıcı, parlayıcı, yanıcı, yakıcı maddeler ile taş, metal gibi fırlatılabilecek veya yaralayıcı nitelikte sert cisim veya tehlike arz edebilecek veya müsabaka düzenini bozabilecek diğer maddeler ile alkollü içecekler ve çevreyi kirletecek nitelikte konfeti ve benzeri cisimler bulundurulamaz ve satılamaz.

Aynı kanunun 18. Maddesi; 11. Maddenin ihlalinin doğuracağı sonuçları açıklıyor:

Spor müsabakalarının yapıldığı kapalı veya açık alanlara 11 inci maddede sayılan maddeleri sokan kişilere; dört ay süreyle spor müsabakalarını seyirden men ve 750 lira, fiilin tekrarı halinde sekiz ay süreyle spor müsabakalarını seyirden men ve 2.5000 lira idari para cezası verilir. Bu maddeleri kullanan kişilere; altı ay süre ile müsabakaları seyirden men ve 1.000 lira, fiilin tekrarı halinde bir yıl süre ile müsabakaları seyirden men ve 3.000 lira idari para cezası verilir.

Beşiktaş taraftarının yarınki organizasyonunu gördükten sonra aklıma gelmişti. Dürüst olmak gerekirse kanuna hak vermemek elde değil. Sonuçta o meşaleleri tutup sahaya atanı var, yakmayı beceremeyip yanındaki taraftarı yakanlar var, maçın gidişatını engelleyen var... Ama yine de gözler şu görüntüleri arıyor:

0 yorum: