20 Şubat 2009 Cuma

Tek Santrafor - Çift Santrafor


Dünya futbol tarihine sistem olayı ne zaman girmiştir bilmiyorum. helenio herrera'nın catenaccio'su, hollanda'nın total futbolu, yunanistan'ın 9-0- angelos charisteas'lı taktiği ilk akla gelenler. Ne zaman "the special one" ingiltere topraklarına ayak bastı, "ingilizlere savunma yapmasını öğreteceğim" dedi, o zaman ne ingiltere ne de dünya futbolu eskisi gibi olmadı. Diğer yandan da Frank Rijkaard Barça'nın başında 2.senesini geçirirken, onun da transferler ile ispanya futbolunu domine etmesi fazla sürmüyordu. iki takımın da ortak yanları vardı. sağlam bir defans göbeği, hücuma çıkmasını bilen kanat bekleri, orta saha'da süpürücü bir ön libero ve oyunu iki yönlü oynayan, pas yüzdesi çok fazla, defansı ofansından daha iyi en az 2 adam. ileri de geriye kalan 3 adam'da adam geçen, hızlı, yetenekli 2 adet kanat ve boğuşan, hızlı, hava topu olan, kısacası insan olmayan tek santrafor. Drogba ve Eto'o'yu dünya piyasasının en üstüne çıkartan olaylardı bu sistemler. bir de 4-2-3-1'in ya da 4-4-1-1'in 1'leri var. arkasında pişirecek, önlerinde yiyecek bir 1. bazen de onlar için malzemeyi hazırlayacak bir 1. bu sistemin 1'i de aynen alıp, dripling yapacak, kendi pozisyona girecek, topu ileride tutup gerektiğinde dağıtım yapıp, gerektiğinde saklayıp takımı çıkartacak adamlar olacak bu 1'ler. David Villa en belirgin örneğidir bu 1'in. Türkiye'de de Semih benim gözümde.
Gelelim çift santrafora. bunların işleri daha kolay teke göre. neticede 2 adam. ama birbirini tamamlayan bir ikili olacak bunlar. çapraz koşuları, boş koşuları, top indirmeleri, yer açmaları, konuşmaları birbirini tamamlayacak bu ikilinin. beraber oynadıkları 2-3 maçta semih-güiza ikilisinin güzel bir uyumu vardı bu çift santraforda. tabii en belirgini ise hakan şükür ve yanında oynayanlar. bobo-nobre'de güzel bir ikili olabilir ama arkalarındaki takım tertibi buna göre olmalı. bunların en büyük zaafı ise bunlar kolay kolay kendi gol yaratıp atan adamlar değillerdir 4-3-3'ün santraforlarına göre. bunlara servisi yapacaksın. yoksa senede 1 ya da 2 kendi becerilerinden golleri olur. bu 2'linin arkasında bir de 10 numara tarzı adam oynatmaya kalkınca orta saha 3'lün okan-emre-suat modunda adamlar olmalı. ya da zanetti-muntari-cambiasso. onların önünde de yardıma gelen stankovic var tabii.
Neticede sistem, takım kadrosuna, oynadığın ligde yer alan rakiplerin kalitesine göre 11 adamı sahaya koymaktır. gerektiğinde gerets gibi giden maçı çevirmek için karan-şükür-necati-h.kabze-aydın yılmaz'ı aynı anda sahada koymak, gerektiğinde sevilla deplasmanının 30.dakikasında ön libero çıkartıp yerine kazım'ı oyuna sürmekte bir taktiktir, baki mercimek'ten trabzonspor maçında sol bek, servet'ten kasımpaşa maçında ön libero oynatmakta... ama maç sonucunda tek santrafor ya da çift santrafor neden çıkmadın hoca sorusuna cevap vermek, bu taktikleri yapmaktan daha üstün bir taktik işidir.

0 yorum: