16 Şubat 2009 Pazartesi

José Mário dos Santos Félix Mourinho

Günümüz -pek çok kişi kabul etmese de- futbol dehası. "Ukalalık" sıfatının insan vücuduyla birleşmesi deniliyor kendisi için; ki yakışıyor. Başarıları falan zaten ortada adamın.

"Porto'daki 2 lig şampiyonluğu ve UEFA kupası; daha önemlisi 17 yıl sonra kazanılan Şampiyonlar Ligi kupası. Chelsea ile iki yıl üst üste FA Premier League kupası, bir FA Cup, bir adet de Football League Cup (Carling Cup). Inter'e gelişiyle birlikte kaldırdığı Supercoppa Italiana, resmi olarak ilan edilmese de benim şimdiden kesin gözüyle baktığım Serie A Şampiyonluğu"

Son olarak Inter'de görevini layıkıyla yerine getirmekte. PES, Winning Eleven gibi oyunların her zaman favori takımıdır Inter; kullanabilen harikalar yaratır bu takımla. Ancak gerçek hayatta o futbolu istikrarlı bir şekilde oynamıyordur Inter. Kupaları almasına lafım yok ancak futbol olarak ne oynadığı belli olmayan, elindeki sağlam yeteneklerle bir yerlere gidebilen bir takım görüntüsündeydi. Mourinho'nun gelişiyle bu bireysel yetenekler "takım" hâline gelebildi ki son derece önemli bir nokta. Adriano yeniden dünya futboluna kazanılma aşamasında hızla ilerliyor sanırsam. (PES'deki Adriano'yu sahalarda görüyoruz hafiften)

Kendisine hayran olmak için onlarca sebep var aslında, yazarak bitmez. Kısaca "Special one" olması diyorum ben. Bir de bazı sözleri var ki hasta oluyor insan bir kez daha. Aslında ukala insanlardan hoşlanmam ama gerçekler yahu!

"We have top players and sorry if i'm arrogant, we have the top manager."
(2004 Haziran, Chelsea'ye geldiğinde)

Ayrıca fena hakem söver. 2005'de Barcelona'ya yenildikleri maçtan sonraki basın toplantısında:

"Rijkaard'ı (Barcelona Teknik Direktörü) hakem soyunma odasına girerken görünce çok şaşırdım, ancak Drogba oyundan atılınca pek şaşırdığımı söyleyemem."

Gerçi bu ve benzeri söylemleri sebebiyle dünya ve özellikle "Ada" medyasında "futbol düşmanı" gibi sıfatlarla yaftalandı; ama gerçekler ortada yine de.

Daha fazla uzatmayacağım. Sunday Telegraph gazetesi köşe yazarı Partick Barclay'in José üzerine yazdığı "José Mourinho / Başarının Anatomisi" isimli kitabı tavsiye ederim meraklıları ve hastaları için. Ada günlerine kadar ve Ada'daki şampiyonluğa kadar olan dönemi gayet güzel anlatıyor.


Yazıyı şöyle bitirmek istiyorum:

"Mourinho her zaman kazanır"

0 yorum: