7 Mayıs 2010 Cuma

Futbol Tarihini Değiştirecek Reddedilmeler || #5 Stephen Appiah ve Diğer 5 Gana'lı


Tarih 19 Kasım 1996. Terim'in Galatasaray'da ilk senesi. Takım yeni sisteme alışma çabalarında. Tabii Terim etkisi de takıma iyice sinmiş durumda. Galatasaray scout'ları Gana'lı 7 tane futbolcuyu Florya'ya getiriyor. En genci 13 yaşında. En yaşlısı 18. Türk olmak şartı ile getiriliyorlar Florya'ya. İsimleri; Richard Kingston, Stephen Appiah, Ernest Boakye, Isaac Addo,Yakuba Amodu, Yaw Rush, Amenu Musah. Tabii Appiah değil. Abbiah olarak geçiyor o zaman. Kim nereden bilsin. Kingston zaten Gana Milli Takım kalecisi. O Türk olacak. Adı da Faruk Gürsoy olacak. Ergun Gürsoy etkisi var isminde.



Sonrasında mı ne oluyor? O zamanın alt yapı sorumlusu Tamer Güney, bütün Gana'lıların gönderilmesini istiyor. "Bunlardan bi' cacık olmaz" diyor deyim yerindeyse. Tabii Galatasaray ne diyecek. Yolluyorlar. Appiah oradan İtalya seferine başlıyor. Bologna, Udinese, Parma, Juventus gidiyor. Tamer Güney ise, 2000 yılına kadar Fatih Akyel ve Emre Belözoğlu'nu takıma çıkartıyor. 2000 senesinde Fenerbahçe'de alt yapının başına geliyor, 2002-2003 sezonunda dibe vuran Fenerbahçe'de, Oğuz Çetin'in istifasının ardından, teknik sorumlu olarak sezon sonuna kadar yaklaşık 1.5-2 ay görev yapıyor. O sene Fenerbahçe'ye Semih Şentürk denilen bir genci de sunuyor. Tabii o zamanlar Semih cidden genç. Fahri Tatan'ı da o alıyor alt yapıdan A takıma.

Kingston en son askerlik sorunu nedeniyle ülkeden kaçmıştı. İlginçtir, Isaac Addo'nun Eric Addo ile olan bir benzerliği de söz konusu. Eric Addo, 2007-2008 yıllarında Psv stoperi olarak görev yapmış, Semih'le olan tükürük olayının kahramanı. Geri kalanlar hakkında ise pek bir şey yok. Sonuçta elde bir Appiah var.




Serinin Önceki Yazıları;

4- Futbol Tarihini Değiştirecek Reddedilmeler || #4 Andriy Shevchenko ve Sergei Rebrov

3- Futbol Tarihini Değiştirecek Reddedilmeler || #3 Sami Hyypia

2- Futbol Tarihini Değiştirecek Reddedilmeler || #2 Egemen Korkmaz + Volkan Demirel

1- Futbol Tarihini Değiştirecek Reddedilmeler || #1 Jose Mourinho

5 yorum:

sukullaci dedi ki...

bide fenerin kamerunluları var ama doğrumu bilmiyorum (song,kameni, eto'o,diğerini hatırlayamadım).

gillerprensi dedi ki...

yaw rush'tı sanırım o yıllarda bir şey yüzünden ölmüştü. yani bu gençlerden ikisi ya da biri ölmüştü. hastalık yüzündendi çok iyi hatırlıyorum

M.T dedi ki...

SAlifu vardı o tayfadan. Hepsinin arasında en çok umut bağlanan oydu hatta A takıma bile çıkıp Hakan Şükür'e partner olacak deniliyordu. Sona nedense kayboldu ortalıktan. Bir kaç sene önce de ülkesinde trafik kazasında hayatını kaybetti. Bu Vedat'ın üzerindeki eşofman üstünü şimdi görsem kaç paraysa hiç affetmem alırım.

felix mourinho dedi ki...

fener'e eto'o hikayesini araştırıyorum şu sıralar aslında. çünkü eto'onun fener'e önerildiği ve kabul edilmediği 1 sene sonra da tekrar istediği söylenir ama daha bulamadım.

Adsız dedi ki...

Yok arkadaşlar Fenerin eto olayı basın uydurması. Eto real madrid scoutları tarafından kamerun'dan keşfedilmiş bir isim.

O dönemler fenerbahçe'de scout falan yoktu sadece galatasaray'da vardı. Fenerbahçe'ye Suker gelmişti yıllar önce. İzlenmiş fakat beğenilmemişti. Aynı şekilde Galatasaray ve beşiktaş'ın da kapısını çalmış fakat postalanmıştı.


Birde meşhur schevchenko'nun gaziantep olayı var.