8 Mayıs 2010 Cumartesi

Beşiktaş Tribünleri Ne Olacak?





Çarşı Boyutu

Beşiktaş'ın en etkin taraftar grubu Çarşı. Temelleri 80'lerin sonunda atılmış. Ortak stad ve tribün kullanımı zamanında şu anki Kapalı Tribünün elde tutulması için uğraşlar; hatta can'lar vermiş bir kitle. Grubun liderlerinden Alen: "Çarşı ruhtur, bedene indirgenemez" diyor. Ki bu laf nereye çeksen gidiyor. Bir tarafta bakıyorsun yaşını başını almış abilerimiz alınıyor bu lafa, bir yana bakıyorsun 15-16'lık arkadaşlar alınıyor. Bu genç arkadaşları görüyoruz zaten. Üstünde Çarşı beresi, montu falan. Manisaspor maçına giderken Fenerbahçe'ye, Galatasaray'a küfür eden tipler. Bir yanda sosyal sorumluluk vs alanlarda kendini gösteren Çarşılılar, bir yanda tribünden falan bihaber, işi eğlence amaçlı yapan liseli gençler. Şimdi gel de onlarla "aynı ruh"a bürün. Olmuyor işte.

Rakip Takıma Baskı Kurmak ve Maçı İzlemek

Bu olay artık çok nadiren ortaya çıkıyor. Dakika 1; üçlüyle başlıyor maç. Sonra kartal gol gol gol, Beşiktaş'ım oley vesaire. Top rakipte de olsa, ev sahibinde de olsa değişen bir şey yok. Rakip korner kullanırken "Kartal gol gol gol" deniliyor neredeyse. Bazen bu denge tutturuluyor tabii ki. Ancak takım öne geçerse yine bitiyor. 1-0 öne geçince takım başlıyor eğlence. Rakibi baskıya alalım falan gerek yok sanki. Tribünde maçı izleyen yok zannedersin.

Ezeli Rakiplere Gönderme

Şu olay artık cidden can sıkıcı hale gelmeye başladı. Olayın durma noktası da yok. Sırf stadda da değil. Köyiçi'nde, Beşiktaş Çarşı'da maç öncesi toplanan taraftarlar; iki Beşiktaş marşı, bir anti-Fb/Gs marşı söylüyor. Tamam, bu marşları söylemek falan daha eğlencelidir ancak "sokaktaki Beşiktaş" profiline nasıl zarar veriyor belli değil. Stadda da çok kez alakalı alakasız rakiplere göndermeleri duyuyoruz. Ne alaka...?

Yıldız Oyuncu Alınırsa, Yıldız Taraftarı Olunacak mı?

Beşiktaş'da yıllardır tartışılan olay Kapalı Tribünün geleceği. Ticari olarak baktığımızda Kapalı'nın "seyircilere" verilmesi, Çarşı'nın Yeni Açık'a geçmesi kârlı olacaktır. Sebebini anlatıp bin kez ortaya koymak gereksiz. Taraftar bunu nasıl kabullenecek? Yıldız oyuncu sahaya inince, yıldıza göre taraftar olun denilecek. Kimse de buna bir şey diyemeyecek. Bu proje stad yenileme ya da yeni stad yapma işine göre zamanla sonuçlanacak. Kapalı'yı özleyecek tabii herkes.

Yaz yaz bitmez. Sorunlar bayağı fazla her tribünde olduğu gibi. Bi' ara yine değinirim şimdi bitirmem lazım.

1 yorum:

SirEvo dedi ki...

Ben şu tribünlerin rakip takımla hiç alakası olmamasına kılım. Bir de hakemi baskı altına almayı becerememeye.
Yahu ne top rakipteyken ciddi bir tepki var ne de hakemin verdiği en ufak karara bile tepki. İzliyoruz diğer maçları, Sami Yen'de Saraçoğlu'nda hakem GS, FB aleyhine düdük çaldığı anda stad yıkılıyor. Veya rakipteyken top yuhlamalar vs. Bunlar olmalı. Ev sahibi kimliğine bürünemiyoruz hiçbir zaman...