14 Mayıs 2010 Cuma

2010'a Süpriz Adayı: SIRBİSTAN MİLLÎ TAKIMI

İngiltere, Arjantin, Brezilya, İspanya, Almanya... Kupanın her daim favorilerinin yanında bir de o döneme damga vurması ihtimali yüksek takımlar vardır. Beşiktaşlılık blogundan arkadaşım CeyKun'un blogumuza hediyesi 2010 Sırbistan Millî Takımı incelemesi. Kendisine teşekkürler.


2003 yılına kadar Yugoslavya'nın bi' parçası olarak izlediğimiz Sırpları, son Dünya Kupası'nda Karadağ ile birlikte 1. turda görmüştük. 2006'da Karadağ'dan ayrıldıktan sonra, ilk defa bağımsız olarak Güney Afrika'ya geliyorlar, hemde hiçte hafife alınamayacak bi' kadroyla.

Beyaz kartallar, Radomir Antic önderliğinde, çoğu Avrupa'da oynayan üst düzey futbolcularıyla ve ateşli taraftarıyla Afrika'ya renk katacaktır. En büyük sürprizi kimden beklersiniz sorusunun da birinci cevabı bana kalırsa Sırbistan.

FIFA sıralamasında 16. sırada bulunan Sırplar, Dünya Kupalarındaki en büyük başarısını Fransa98' de 2.tura kalarak gösterdiler. Orada da Hollanda'ya yenilerek elendiler. Mihajlovic, Milosevic gibi önemli futbolcuları bulunan Yugoslavlar, Bergkamp ve Davids'in golleriyle evlerine dönüyorlardı. 2002'de Dünya Kupası'na kalma başarısını gösteremeyen Sırplar(Yugoslavlar), 2006'da ise ölüm grubu olarak gösterilen; Arjantinli, Hollandalı, Fildişili gruptan puan alamadılar.



2010 Dünya Kupası elemelerinde ise, büyük bi' sürpriz (Fransa'nın başında Domenech olduğu düşünülürse çokta büyük bi' süpriz değil aslında ama) yaparak grubu Fransa'nı önünde lider bitirdiler. Standart Liege'li Milan Jovanovic 5 golle, elemelerde takımının en golcü ismiydi.

G. Afrika'da Almanya, Avustralya ve Gana ile birlikte D grubunda mücadele edecek Sırpların, Antic tarafından açıklanan 27 kişilik aday kadrosu şu isimlerden oluşuyor.

Kaleciler: Vladimir Stojkovic (Wigan), Zeljko Brkic (Vojvodina Novi Sad), Bojan Isailovic (Cukaricki Belgrade), Andjelko Djuricic (Leiria)

Savunma: Branislav Ivanovic (Chelsea), Antonio Rukavina (Munich 1860), Nemanja Vidic (Manchester United), Neven Subotic (Borussia Dortmund), Aleksandar Lukovic (Udinese), Ivan Obradovic (Saragossa), Aleksandar Kolarov (Lazio)

Orta Saha: Dejan Stankovic (İnter), Nenad Milijas (Wolverhampton), Milos Krasic (CSKA Moskova), Milan Jovanovic (Standard Liege), Milos Ninkovic (Dynamo Kiev), Zdravko Kuzmanovic (Stuttgart), Zoran Tosic (Köln), Miralem Sulejmani (Ajax), Gojko Kacar (Hertha Berlin), Nemanja Matic (Chelsea), Radosav Petrovic (Partizan Belgrade)

Forvet: Nikola Zigic (Valencia), Marko Pantelic (Ajax), Danko Lazovic (Zenith), Dragan Mrdja (Vojvodina), Dejan Lekic (Kızılyıldız)

Kadrosunda Stankovic ve Vidic gibi önemli oyuncuların yanında; Krasic, Kuzmanovic, Kacar, Subotic gibi genç ve kendini göstermek isteyen oyuncuların olduğu düşünülürse, Sırpların son 16'ya hatta çeyrek finale kalması bile beklenebilir. Tecrübeli Sırp Antrenörün oyuncuların form durumuna göz önüne aldığımızda böyle bi' 11 ile mücadele etmesi muhtemel.



Kaptanlar Stankovic ve Vidic, takımın şüphesiz en önemli isimleri. Vidic, Sir Alex Ferguson'un elinde dünyanın en iyi stoperlerinden biri haline gelirken, Stankovic'de Mourinho ile İnter'deki başarılarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Antic'in en güvendiği isimlerin başında Dejan ve Nemanja'nın olacağı kesin.



Takımın hücumdaki en önemli ismi ise; özellikle geçen sezon Rusya ve Ş.Ligi'nde gösterdiği performansla Avrupa'nın devlerini peşinden koşturan Milos Krasic olacak. 26 yaşındaki Sırp oyuncu takımı CSKA Moskova'nın başarılarında başrol oynadı. Sıra kendini Sırbistan Milli Takımı'nda gösterip, Premier Lige kapak atmak olacak.



Bu isimlerin dışında Kolarov, Ivanovic, Kuzmanovic, Jovanovic, Pantelic, Lazovic ve Zigic gibi oyuncuların da katkılarıyla ve deneyimli hocaları Radomir Antiç'le Dünya Kupası'na farklı bi' tat katıp, sürpriz peşinde olacaklar...

4 yorum:

oğuzhan dedi ki...

bana göre sürpriz yapmaya yakın bir takım Sırbistan ama onlardan önce dikkat edilmesi gereken takım Uruguay'dır. Sırpların kalede çok büyük sorunları var, Stojkovic'in Kirkland'ın bile yedeği olduğu düşünülürse işleri çok zor 1 numaralı mevkide.Ama diğer mevkilerde senin de belirttiğin gibi kalburüstü oyuncuları çok.
Uruguay herşeyden önce Sırplar gibi ölüm grubuna düşmedi.A Grubunda Fransa'yı da geçip birinici olurlar. Kadroya da bakacak olursak kale Sırbistan'ın aksine sağlam, Laziolu Fernando Muslera, defansta Lugano,Godin geçit vermez Porto'nun yükselen yıldızı Jorge Fucile de bu kadroda.Orta saha Gargano çok sağlam ve genç yetenk Lodeiro'ya dikkat.Forvet zaten öldürücü Suarez ve Forlan. Biraz da futbol şansıyla bu takım yarı finali bile görebilir demedi demeyin.

Oğuz Öztürk dedi ki...

Evet Sırbistan sürpriz sonuçlar alabilir. Ben yarıca Euro2012 için ve gelecek Dünya Kupası için Bosna Hersek'ten atılımlar bekliyorum. Belki de yeni Hırvatistan Bosna olur kim bilir ?

pecuchet dedi ki...

sırplar olabilir... ama fildişi eğer formda gelirse bir çok takımdan daha tehlikeli olabilir. potansiyel açıdan bu var.

Adsız dedi ki...

Ben de Sırbistan'ın beklentilerin üstüne çıkacağını düşünüyorum. Krasic'in takıma katkısı çok önemli. Yedek kulübesinin de iyi isimlerden oluştuğunu düşünürsek, kadro kurmakta sıkıntı çekeceklerini düşünmüyorum. Bu dünya kupasında bizi büyük sürprizler bekliyor. Kaliteli analizi için Ceykun arkadaşımıza teşekkürler, ellerine sağlık..