7 Kasım 2009 Cumartesi

Her Eve Lazım Futbolcular


Harry Kewell'a şaşırıyoruz hepimiz değil mi? Ekrem'in 2 maç üst üste aynı yerde oynadığını göremiyoruz ama oynuyor değil mi? Ya Kazım'ın hücumdaki 4 mevkii de birden oynaması. Mevkii'ye adam yaratma konusunda üstümüze yok da ondan. Ya da oynayanın bırakmam formayı diyerek, orada iyi çalışmasından. En kuvvetli ihtimal de teknik direktörlerimizin oyun içerisindeki taktiksel düşüncelerinden... Gelelim bizdeki bir kaç örneğe...

- Harry Kewell ; Sol açık diye alındı malumunuz. Sağ açık oynadı. Antalyaspor maçında ön liberoya geçti. Forvet arkası da oynadı. Hamburg maçlarında stoperdi. Şimdilerde ise santrafor. Bir gün kaleci atılır ve oyuncu değişikliği hakkı biterse kaleye de geçer, aslanlar gibi korur o kaleyi.

- Colin Kazım Richards ; Kıbrıslı bir annesinin olması, onu Türkiye'ye Fenerbahçe'ye kadar getirdi. Sağ kanatta oynatıldı. Galatasaray ile oynanan lig maçında sol açık olarak görev alması, o gün maçı Galatasaray'a getirmişti. Çünkü, bir önceki hafta sol açıkta Denizlispor'a karşı şovunu yapmıştı. Daum geldi onu forvet arkası da denedi. Aragones, Beşiktaş maçında 4-1-4-1'inin Alex ile beraber hücumdaki orta ikilisini onla oluşturdu. Şimdilerde ise santrafor.

- Ekrem Dağ ; Bu adamın asıl mevkiisi ne bilmiyorum. Ne mevkii için alındı onu da bilmem. Gaziantepspor'lu olması muhtemelen alınma sebebi. Sağ bek oynadı. Sol bek oynadı. Defansif orta saha da oynadı. Zaman zaman ileride 4-3-3'ün sağ kanadı olarak bile göründü. Beşiktaş'ın bu sezon en golcü futbolcusu kendisi ayrıca.

- Hasan Şaş ; Terim zamanında 4-3-1-2'de sağ iç oynuyordu. Defansı pek sevmediğinden o dönem sırıttı. Luce ile 4-3-3'ün sol tarafında işe başladı. Sağ kanattaydı Real Madrid maçında. Gerets'in 4-3-1-2'sinin "sağ çizgiye yakın iç"iydi. 2.Terim döneminde sol kanat oynadı bir ara. Kalli geldi, sağ bekte oldu, ön libero da. Gerets dönemindeki kağıt üzerindeki "sağ iç" lakin sağ kanat formu ile son imzasını attı.

- Arda Turan ; Sol açıktı. Benim yerim sol açık dedi, dedi, dedi sol kanatı kimseye vermedi. Ersun Yanal zamanında Vestel Manisa'da sağ bekti. Gerets ile sol açık oldu. Kalli ile önce 10 numara, sonra sol kanat oldu. Skibbe ile ön liberoya bile kaydırıldı, sakal bıraktı. Sağ açık oynadı Kewell var diye. Tekrar sol açık oldu. En son 10 numara oldu Rijkaard ile.

- Emre Belözoğlu ; 4-3-1-2'nin "sol iç"inde finalde o olacaktı 17 Mayıs'ta. Kewell, onun o sahada olmasına izin vermedi desek yeridir. Sol iç olarak, sağ iç Okan ile beraber harikaydılar. Canından bezdirirlerdi rakibi presi ile. Sonra Fenerbahçe'ye geldi. Aragones ile 4-4-1-1'de Porto maçında sol açık oynadı. Alex yok iken 10 numara oynatıldı 1-2 maçta. Şimdilerde ise Baroni ile orta sahada mücadele ediyor. Tam ifade ile CMF şu aralar. Terim zamanında Milli Takım'da "ön libero" oynamasını da unutmamalı.

- Daniel Gabriel Pancu ; Bazı teknik adamların, sahada bazı adamları vardır. Onların istediği görevi, misyonu sadece bu adamlar anlar ve uygular. Yeri gelir, savunmaya yardımcı olmak için orta sahada 90 dakika mücadele eder, yeri gelir bir forvet arkası konumuna girer. Yeri gelir santrafor olur. İşte Pancu, Luce'nin sahada bu işlerinin adamıydı. Alex Ferguson'un John O'Shea'si gibi işte. Orta sahanın defans, ofans yani her bölgesinde oynardı Pancu. Ne oynardı anlamazdım Pancu'nun. Bir atakta kendi ceza sahası çevresinde pres yapan adam iken, 1 dakika sonra karşı karşıya pozisyona girerdi. Dönen toplara sert vurur, dripling yaparak gol atardı. Kaleye geçtiğini hatırlatmamak, unutmamak mümkün değil zaten. Kendisini de bir tek Luce adamakıllı oynatabilmiştir.

Yakın zamandan Ümit Davala vardı böyle. Her yerde oynardı. Bir de Ümit Özat. Yıllardır sağ bek oynayamayıp, oradan oraya dolandıktan sonra, eski yerine geçmenin heyecanına da kalbi izin vermedi onun da...

1 yorum:

ahmetokur dedi ki...

Harry Kewell & Barış sayesinde maç kazanıyoruz bu günler.
Sanırım Rijkaard'da anladı artık Barış-Topal-Sarp üçlüsüyle her maçta yüzümüzün akıyla çıkabileceğimizi.
Konuya da değinecek olursak harika bi konu, gerçekten bende mevkilerde acaip yanılgılara düşünüyorum. Yarın öbürgün buraya Sabriyide ekleriz. O da sag-sol bek oynuyor, ilerde de başka takımda veya burada sağ bek olacaktır diyorum ve noktayı koyuyorum.
Saygılarımla,