3 Kasım 2009 Salı

Beşiktaş Jk - Wfl Wolfsburg


Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi'nde Cska Moskova maçına anlam kazandıracak maçı bu. Hangi anlamı kazandıracağı alınacak skora göre belli olacak haliyle. Kazanırsa, şimdilerde pek akıllardan geçmeyen bir 2.lik ihtimali, kaybeder veya berabere kalırsa Uefa için Cska ile final. Peki ne olur maç 2 takımın bu haliyle. 1-0 Beşiktaş alır, 55 gibi Bobo atar diyorum soranlara. Dakikası tutmasa da Bobo'dan düşünüyorum golü. Neyse o kısmı geçip daha genele bakalım.

Wfl Wolfsburg, 4-3-1-2'nin Almanya'da ki sayısız temsilcisinden birisi. Almanların 4-3-1-2'si hızlı, tek pasa dayanan orta 3'lünün hücum aksiyonuna katkısı kadar hücumda görülen bir sistem. Tabii 10 numara da var bir de bu sistemde. Yanlızların mevkiisi olan 10 numara pozisyonunda da Zvjezdan Misimovic var. Dzeko ve Grafite ile iyi anlaştığı zaman çok iyi. Bu da bu ikilinin formda olduğu anlara denk geliyor ki, deplasmanlarda işi zor bu adamın. 4-3-1-2'nin genel özelliği bu aslında. Karşısında savunmayı savsaklayan bir ekip bulunca dağıtabilen bir sistem. Zeki adamın, 2 adamı oynatması ile golleri buluyorlar. Ama oynayan ve basan bir sistemde perişan da olabilen bir sistem. İnce dengeler sağlıyor yani sistemi. Wolfsburg'un bu dengede deplasmanlarda kötü olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü, rakibin öncelikle durdurma amacı gütmemesi, hücum varyasyonları denemesi otomatik olarak ilerideki 3 adamı siliyor defanstan. Orta 3'lünün de haliyle iyi savunma adamları olmadığı düşünülünce, rakibi orta saha ile ezmek, etkili oluyor. Orta saha ile ezmek de tabii, 3 tane defansif adam koyayım, orta sahayı geçmesin bu adamlar ama savunsunlar ile değil, basan, alan, ileriye hızlı veren adam demek. Bu durumda da bu yetenekte tek adam Fabian Ernst'e bu paslarda önemli iş düşüyor. Eğer önünde Tabata oynarsa, onun da bu misyonu kaldırması gerek.

4-3-1-2'ye aynı sistemle karşılık vermek ise zararlı olur. Çünkü, Fenerbahçe - Schalke 04 maçına Appiah - Aurelio - Selçuk üçlüsü ortada, Anelka - Nobre ikilisinin arkasında Alex ile çıkmış, aynı sistemdeki Schalke'ye 50 dakika dayanabilmişti. Lincoln 15 dakika boyunca Fenerbahçe savunmasını ters topları ile arapasları ile al-verleri ile dağıtınca Tuncay oyuna girmiş, "Yapma Volkan" dışında rakip kaleye gelememişti 4-4-1-1'den sonra Schalke. Yani Almanların sistemi ile Almanlara karşı oynamak tehlikelidir, avantajlı bile olsanız. Beşiktaş'ın da zaten bir önceki Wolfsburg maçı kadrosundan Nihat - Serdar Özkan değişimi yapmasını beklemekteyim. İki kanatla hücum edip, geriden orta saha desteği ile rakibin deplasmandaki takım savunması zaafını çözecektir Beşiktaş. Bu iki kanatın, savunma yardımı ile 5'li bir orta saha kurgusu etkili olacaktır. Deplasmanda Bochum'u, Hertha Berlin'i bu sene yenemeyen, Fc Köln'e as takımı ile çıkmasına rağmen kupada yenilen, ligde zor bela galip gelen Wolfsburg'un buradan çıkmasını pek düşünmüyorum, normal şartlarda.

Tabii, işin içerisine Denizli'nin fantezi ürünü isimler çıkarma ihtimalini ve Rüştü'nün yan topta boşa çıkması ihtimalini koymuyorum.

0 yorum: