9 Kasım 2010 Salı

Türk Futbolu'nun İlerlemesinin Yolu: Basın'ın İlerlemesi


Ntvspor diye bir kanal var. Spor kanalı. Çatısında 2 tane kocaman çanağı olup, üstüne aylık 70 TL verenin HD kalitesinde de izleyebileceğin, televizyonun arkasına çatal sokup karıncalı da olsa izleyebileceğin bir kanal. Yani ulaşabileceği alanın büyüklüğünü kavrayabiliyorsunuz. Haliyle bu büyüklüğü ile ulaşabileceği insanların sayısının ve bu insan sayısının içerisinde futbola ilgi duyan kişilerin de bir hayli fazla olacağını da biliyorsunuz. Bunun yanı sıra onlarca gazete, internet sitesi vs. var. Şuraya getirmeye çalışıyorum aslında, örnekle anlatayım; bir koyun sürüsünün en önünde yürüyen koyun, kendisini uçurumdan aşağıya atınca, düşünce, arkasından gelenler de kendisini oradan atar ve ölür, çünkü adı üstünde bir sürü. Önden gideni takip eder.

Ntvspor'un adını sadece bir örnek olsun diye, elimizde bir isim olsun diye verdim. Gerek dijital platformlarda, gerek diğer platformlarda izlenebilen spor kanalları da var. Kimseye de koyun muamelesi yapmaya niyetim yok. Mesela Kanaltürk'te de bir program var. Kimsenin ciddiye almaması gereken 4-5 adam eğleniyor oralarda, tek amaçları da programın içerisinde adı geçen birisini düşürebilecekleri kadar düşürüp, onun üstünden yürümek. Ama ciddiye alınıyorlar. Maalesef insanlar onları dinliyor.

Her neyse, Ntvspor'dan devam edeyim ben örnek olarak. En bariz örnek Sergen Yalçın - Mustafa Doğan ikilisi. Bilgi sahibi olmadan, yorum yapmak konusunda Türk Futbolu'nda bir ilk değiller. Bu gidişle son da olmayacaklar. İyi futbolcu olabilirler. İyi yorumcu asla ve kat'iyetle değiller. Çünkü, herhangi bir bilgi birikimi gerektirmeden yorum yapıyorlar. Gözüne ne çarparsa akıllarına ne gelirse onu söylüyorlar o an. 3 hafta önce "kadrosu gayet iyi Galatasaray'ın. Rijkaard ile bu iş olmaz" cümlesini kuran adamın 3 hafta sonra "bu kadroyla Trabzon'da felan maç kazanamazsın, bırak Trabzon'u hiç bir şey yapamazsın" cümlesini kurmasının ardından hala yorum yapıyor olması gülünç. Ben gülüyorum. Ama izleyip ciddiye alanlar var maalesef. Ciddiye alındığı için de ülkenin futbol gündemini değiştiren, bu yol üzerinden futbol gündemini tartışan insanlar var.

Rıdvan Dilmen kısmı ayrı bir yazı zaten. Arkadaşı olduğu için Aykut Kocaman'ı eleştiremeyip, Bernd Schuster'i, Rijkaard'ı topa tutabilmesi, İnsua'dan, Cana'dan, Lucas'dan her maç 40 tane bulmasına rağmen Trabzonspor'a 3 puanı hediye eden Servet'e tek kelime etmemesi korkunç. Korkunç çünkü, söylemleri ve eylemleri paralel giden bir ismin 2-3 cümleye ihtiyacı var. Bobo'yu sol açık yazması ve bunu eleştirmesi ama bunu 1 sene boyunca yapan Denizli'ye tek kelime etmemesi felan. Bobo'nun santrafor oynadığı maçta hemde...

Demek istediğim şu, ülkenin spor gündeminde büyük söz sahibi olan kurumların, bu kadar basit, futboldan ve Türk Futbolu denilen kavramdan bağımsız konuşması korkunç. Adını çok kullandım, örnekleri ondan verdim diye yanlış anlaşılmasın. Bu Ntvspor'un özelinde bir mesele değil. "Basın"ın genelinde. "Yeniköy Kasabı" diye yollanan adamın Dünya Kupası kazanması, 16 mayıs 2010 günü sabahı bas bas "Fenerbahçe Şampiyon kardeşim, bunun acaba'sı felan yok, ne olduğunu herkes gördü, kalecileri herkes gördü" cümlelerini kuran "Futbol Duayeni"nin laflarına rağmen 16 mayıs 2010 gününün akşamına Bursaspor'un Şampiyonluğunun yazılması, yıllarca her maçtan sonra "Erman Hocam yorumlasın" cümleleri ile futbolcuların bile zirveye oturttuğu bir adamın "futbolcu olsam sahada Lincoln'ü kovalardım" cümlelerini kurduğu bir ülkenin "futbol"u ne kadar ilerler ki zaten ?

Hakan Ünsal karakteri vardı mesela. Skibbe zamanı adeta Skibbe'yle dalga geçen bir adam. Hertha Berlin maçı öncesi bir yayına bağlanıp; "Ben bugün Galatasaray'ın kazanmasına ihtimal dahi vermiyorum, maalesef iyi bir sonuç alamaz Galatasaray" dedikten 2 saat sonra yüzü kızarmış mıydı? Hayır. Ne dedi? "Lincoln neden kaptan oldu?" dedi. O ve O'nun arkadaşlarının Galatasaray eleştirisi yaptığı bir medyada Galatasaray'a kim gelecek de başarılı olacak ? Tabii ki yine kendileri. Levent Tüzemen'in Rijkaard'ın gitmesinden sonra 1 saat boyunca Fatih Terim yalakalığı yapması, 2010 elemelerinde "futbolcular kalitesizdi ondan olmadı" cümlelerini kurduğu Lig Tv'de programı bittiğinde Terim'in kabul etmediğini duyduğunda neler hissetti? İzleyenler neler hissetti? Ne ciddiyeti kaldı, bir isme yaranmak uğruna bu cümleleri kuranın? Peki, kaç kişi bu eleştirilerin doğru veya yanlış olduğunu eleştiriyor. Bu eleştiriyi yapıp da sesleri duyulan kaç kişi var ? Yok.

Mamadou Niang'a Güiza olur mu dediler. Mamadou Niang be Niang. Bu ülke 2-3 hafta bunu tartıştı. Güiza mı Niang mı diye. Küfürdür bu aslında. Açın sorun Ali Ece'ye. Cana'yı sorun. Sizleri gözleri parlayarak, bu iki isimden dolayı Marsilya'da insanların nasıl güne mutlu başladığını anlatsın, o sırada mahalledeki bakkala götürsün sizi, dönsün babasından dedesinden bahsetsin, gelsin Cantona'ya selam yollasın, Serpil Hamdi Tüzün'e selam yollasın ve siz anlatmak istediğini dinlerken, futbolun içerisinde bu derinlikte insanlar varken, işlerin bu kadar sığ isimlere kalmasını sorgulayın sadece. Hoş, herkesle diyalog kuran, dinleyen bu "adam"a hakaret ve galiz küfür eden gerizekalılar da oldukça, sorgulasak, konuşsak ne çare. Basit bir iyi dilek bizimkisi...

Futbolu herkes oynar. Herkes hakkında konuşur. Herkes futbolu bilir ama aslında herkes futbolu bilmez. Bilseydi, bugün yorumculuk diye bir şey olmazdı zaten. Futbolu oynamaktan daha ciddi bir iştir futbolu yorumlamak. Bizde Arda Turan, Arda Turan olarak kalırken, Mesut Özil, Real Madrid'li Mesut Özil olarak devam ediyor hayatına. Aslında bu 2 resim arasındaki farkı bir anlasak, bu iş biter de nerede...

kişsel ve yazıdan bağımsız son not: Ali abi Twitter'a tekrar gel. bu lodos sıcaklarında da olsa üşümeye başladık. Atkı, çay felan kesmez.

5 yorum:

Pamukk dedi ki...

noldu ali eceye?

il Capitano dedi ki...

imzaları nereye atıyoruz?eline sağlık.

son olarak takıldığım bi şey var ki paylaşmak isterim.şu yabancılar geliyor parayı alıp gidiyor yorumları.dün akşam sergen söyledi.erman,rıdvan,eski yeniçerilerimiz hepsi söylüyor.ulan cana para alıyor da sarp bedava mı oynuyor?trabzonspor maçından sonra puan veriliyor,sergen sarp'a 3 cana'ya,neill'e,pino'ya 1 puan veriyor.Allah topunuzdan kurtarsın şu güzel oyunu,bizleri.

ERDEM ÇETİN dedi ki...

Sonuna kadar doğru ama bunca saçmalıklarına rağmen bu türden adamlar prim yapmakta spor basınında sürekli.İşin daha da kötüsü onları futbol dahisi gören kitlelerin de çoğunlukta olması.Ali Ece meselesinde ise keşke gitmeseydi diyorum.Twitter da çok farklı bir noktada idi o.Ama nasıl youtube bozuk insanlar yüzünden bu ülkede yasağa uğradıysa,Ali Ece de içinde futbol sevgisi olmayan cahiller yüzünden Twitter'dan ayrıldı.Bir bakıma da onlara prim tanıdı.O yüzden geri dönmeli Ali Ece herşeye rağmen .

Fatih Çınar dedi ki...

Trt'nin Levent Tüzemen'i transfer etmesine ne demeli?

Juego Mentales dedi ki...

allaha şükürler olsun aynı düşüncede olan insanları görmek ne mutlu.alnınızdan öpmek isterim doğrusu bu yazı için.
bi örnek te benden olsun,barça real maçına hayran olur dilmen ve ekibi ama iş barça nın sistemine gelince onu özellikle galatasarayda görmek istemez nedeni ben tahmin edebiliyorum ama sen hayal görüyorsun diyebilirsin ama öyle.
sizden ve başı çeken bir blog listesi var bu arkadaşların özeliikle bazı konularda kamuoyu yapabilecek güçleri var ve bunu kullanmıyorlar.rica ediyorum tribünlere giden insan yığınlarını bilinçlendirmek sosyal sorumluluğunuz olsun olaya böyle bakın.galatasaray tribünlerinde ntv spor sus artık diye sloganlar görmeyi çok arzularım.sussun futbol cahilleri menfaat ilişkileri bitsin.halı saha topcularına kahraman gibi bakıp bizede onu empoze etmesinler,türk futbolu bu hallerdeyse en büyük sorumlu onu eleştirenler dedir.kaldıki onların futbol geçmişleri koca bir hiç.