29 Haziran 2010 Salı

Çakma Ahmet Akcan ile Bir Yere Kadar


Öncelikle, Portekiz'in 12 maçtır gol yememe olayından başlayalım. Son 8 resmi maçtır kalesinde gol görmemişti Portekiz. "Hazırlık maçları da dahil" derseniz Kamerun takımından gol yedi 3 maç önce hazırlık maçında. Yani bu gol yememe olayını bırakalım bir yana. Hadi göz önünde kalsın diyelim. Danimarka ve İsveç ile aynı sayıda gol yedi grupta. 5 tane. 16 gol attı. 8 tanesi Malta'ya. 3 tanesi de içeride Macaristan. Anlayacağınız; 7 maçta 5 gol gibi bir istatistiği var Portekiz'in. Bu yüzden de kadrolarına Liedson'u kattılar. Forvet devşirmeye çalıştılar. Gol umudu olması için.

İspanya, orta sahası sert rakibe denk geldiğinde zorlanabilecek bir ekip. Çünkü kanat adamı olmadan oynuyorlar. David Villa'yı sol kanata attıkları için tek kalan Torres'e yazık oluyor. Villa ise sağ ayağı ile içe her kat ettiğinde kahraman. Sıkışmış oyunu açabilmenin 1-2 yolundan birisi olan kanata inme taktiği yüzünden Villa bu oyunda çok çok önemli olacaktır. Bu orta sahaya karşı mücadele etmeden, kendi sahanızda bekleyerek, alan daraltarak savunarak 35-40 m'ye 10 kişi sıkıştırdığınız zaman, topu kaptığınızda bir Ronaldo'nuz, bir de Ronaldo yanında Wayne Rooney'iniz olması gerekir. Ama Portekiz, hem Ronaldo hem de Rooney'in işini Ronaldo'ya vermiş, yetmemiş üstüne bir de pivot santraforluk özellikleri istemiş Ronaldo'dan. Yani Ronaldo, hem hızlı çıkan, hem santrafora iyi top atan, hem de şişirdiğinde topu indirip saklayan ve gelenlere dağıtan santrafor olmak zorunda. Bugün bu işi yapması gereken Almeida sadece 1 kere yaptı. Almeida, Rooney olunca neredeyse golü de buluyorlardı. Bulamadılar. Hele ki Almeida'nın çıkması ile santraforsuz kalınca Portekiz, İspanya oyunu bi' 15 metre daha ileri attı. Bu da tehlike üstüne tehlike yarattı. Yerden iletilemeyen toplar, şişirilince de Pique - Puyol ve Jabulani'ye takıldı.

İspanya, bildiği oyunu oynadı diyelim. Aslında değil ama neyse. Portekiz ise futbol mucizesi yaratmaya çalıştı Queiroz ile. Neden mucize? 3. Dünya ülkesi miydi takımları ? Hayır. Bu kadar yetenekli bir futbol takımını 40m'ye sıkıştırarak tek bir tane adamın geride bekleyen 4-5 adamla mücadele edip, tek başına gol atması çok zor bir iştir. Hele Ronaldo golü atacak ayak iken, O'na topu iletecek adam yok iken imkansızdır. Kanatları sol bek dışında hiç kullanmadılar. Sol açık veya sağ açık tanımına uyan isim yoktu sistemlerinde çünkü. Hepsi ortada bir kör dövüşü yaratmak için oradaydı. Bu yüzden de Sergio Ramos 2.yarı sağ kanadı otoban yaptı. Capdevilla bile geriye gelmeden bi' 5 dakika oralarda gezdi. Pozisyona bile giremeden elendi Portekiz.

Portekiz'in marifeti gol yememek olabilirdi kağıt üzerinde. Ama asıl maharetleri gol atmadan bir yerlerde olmak idi aslında. Bugün golü yediler ve atamadılar. Bir santrafor ve en önemlisi ileri doğru cesaretle oynayan bir takım olmadıkça da ülkelerinde bir şampiyona düzenlenmediği sürece 2.turlarda elenirler.

İspanya'nın Hollanda - Brezilya eşleşmesinden gelen ile oynayacağı yarı final, turnuvanın en umut vaad eden maçı.

5 yorum:

TA dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
TA dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
TA dedi ki...

2 yorumum biraz şekilsiz kaldığı için anlamsız görünüyordu.bundan dolayı sildim.

felix mourinho dedi ki...

@TA

ya şekilsiz mekilsiz anlayan anlıyordu onları. üstüne yazı bile yazdım niye sildin ki? gayet güzel ve bilgilendirici 2 yorumdu.

TA dedi ki...

felix

bilahare uzunca bir yorum yapacağım mou ustanın yaptırdığı özel defansif uygulamaları.

bu 2 yorumda mou nun defansif uygulamalarını biraz olsun yazmıştım.yoksa mou nun takımlarını defansif oynattığı iddiasında değildim.sadece diğer takımların görüntüde uyguladığı defansif anlayışın mou ustanın defansif anlayışından farkını belirttim.

gördüğüm detayları bilahare yazacağım.