30 Haziran 2010 Çarşamba

Mourinho Futbolu & Portekiz Futbolu


Dün oynanan Portekiz - İspanya mücadelesinden sonra Portekiz'in futbolunu beğenmediğimizi dile getirdiğimizde, ama Mou böyle oynayıp kazanınca "kral", başkası olunca "kral çıplak" diyorsunuz, skor yazarlığı felan dendi. Yazmayacaktım ama TA'nın blogun en uzun yorumlarından birisine imza atması sonucu yazmak zorunda hissettim kendimi.

Mou'nun oyun sistemi ile dün oynanan mücadelede ki Portekiz sistemi diziliş olarak benzerlik gösteriyor. Ama sadece ilk diziliş. Mental, taktik açıdan korkaklık derecesinde Portekiz'in sistemi. Mou'nun Inter sistemi ile diziliş olarak sadece bir benzerliği olabilir sistem. Inter döneminde, sadece savunma sırasında, o da büyük maçlarda santraforların beklere yardıma gelmesi ile oluşan bir sisteme benzetebiliriz.



Mou sisteminde 2 bek görev alsa da Maicon daha hücumcu, Chivu veya Zanetti daha geride kalan, arka toparlayan durumda. Defans konusunda üzerine konuşulacak şeyler bunlar olsa da, asıl mevzuu orta saha. Mou orta sahasında alanını savunan 5 adam ve önünde 1 adam var ise, bunların en az 3 tanesi hızlı kontra atak yapabilecek isimlerdir. Top, orta sahada yapılan pres ve müdahaleler ile kapılır. Portekiz ile benzer yön buraya kadar. Savunma olarak. Bundan sonra atak yapacak en az 3 kişinin görevi başlar. Bu 3'lüden bir tanesi atağın organizatörüdür. Kısa paslarla, koşu yoluna paslarla veya 40m uzun toplarla atağı başlatır. Diğer isimlerden birisi gole gidecek iken, diğeri defansın dengesini bozmak için atağa katılmaktadır. Bu denge bozacak isim, ya ver kaç yaparak atağa yardım eder ya da çizgiye doğru açılarak savunmayı açıp üstüne adam çeker ve kanattan gelmeyi kolaylaştırır. Bu ataklara katılan bir 4 ve 5..olursa ki bu isim Pandev ve Maicon'dur ki defansın hamle yapması durumunda bile atağın devamı ile golün gelmesini veya defansın Eto'o ve Milito ile uğraşması sonucu boşta kalan adam olarak ile golün gelmesini sağlar.



Barça'ya atılan ilk golde izleyeceğiniz veya izlediğiniz, atağı uzun topla başlatan Sneijder, sağdan içeri topu kesen Eto'o, ver-kaç yapıp savunmayı oyalayan ve atağa katılan Maicon, topu kontrol edip düzelten Milito, denge bozan Pandev ve arkadan boşta gelen ise başlatan Sneijder. Yani atağın 5 kişi olması durumunda olanlar bunlar.



2.golde ise izleyeceğiniz veya izlediğiniz, atağı çalımlarla başlatan Pandev, ileri doğru atak yapıp dikine giden Eto'o, kenara açılan Milito ve bekten gelen ekstra Maicon. Pandev, topu kanata açacak, Milito defanstan bir adamı üstüne çekecek, Maicon 4.olarak hızlıca gelip, boş adam olarak golü atacak.

Peki Portekiz? Atağa hızlı çıkamıyorlar. Doğrusu çıkmıyorlar. Hocaları çıkartmıyor. Çıkabilecek isimlerden sadece 1 tane var. O da yanlız kalıyor. Kontraatak için gerekli hücum planları yok. İleride uzun topu alıp, tek topta atak geliştirmeye bile uygun isimleri yok.



Inter bu oyunun savunma yönünü bir çok deplasmanda yaptı ama atağa da aynı oranda çıktı. 2 sene önce oynanan Juve maçında Balotelli'nin golü, bu sene oynanan iç ve dış Milan maçlarında atılan goller, iç sahada oynanan Juve maçındaki 2.gol, Bayern finalinde atılan gollerin hepsi, yazılmış, çizilmiş, defalarca uygulanmış atak organizasyonun golleridir.

Mou'nun konuşulan Barça - Inter eşleşmesinin 2.maçının sistemi diyebiliriz Portekiz'e. Ama Mou'nun ilk maçta aldığı 3-1'lik avantajı göz önüne alınca yapılan bir sistemdi o. Topla oyun amacı değil, topla oynayanı bozma amacı güden bir sistemdi o. Dün oynanan gibi. Ama ilk maçı yoktu Portekiz'in. 1-0 yetmiyordu. 0-0 nereye kadar yetecekti? Yetmedi.

0 yorum: