21 Aralık 2009 Pazartesi

Elano'yu Sahada Gören Oldu mu? || Alex Gol Hariç Hiç Yok


Başlıktaki 2 cümleyi birden söyleyen birisini ekranda gördüğünüzde anlayın ki o adam için futbol; kendi takımının gol yemesine anlam verememek, her maçı 5 tane atarak kazanamamaya höykürmek anlamına geliyor. Futbolu anlamamak, bilememek derdim de o kadar büyütmeye gerek yok. Daha vahimi ise birisini kullanıp, diğer ismi övücü sözler kullanıyorsa anlayın ki o adamın amacı yıpratmak. Sadece karalamak amacı.

Alex kimdi? Geldiğinde fizik olarak, şimdiki fiziğinden haliyle daha güçsüz, yıllarca Brezilya futbolunun temposundan bir anda daha hızlı bir tempoya ayak uydurmaya çalışan bir adamdı. Alex bu duruma uyumu 3 günde mi sağladı? Hayır. Mevkiisi ne peki bu adamın. Santrafora, kanatlara top dağıtımı yapan, gerektiğinde santraforun arkasından içeri kat ederek, savunmanın bir anlık boşluğunu gol olarak değerlendiren bir adam. Bu adamın koşmak gibi bir özelliği olabilir mi? Savunmaya yardım etmek gibi bir misyonu olabilir mi bu adamın doğru topları attıktan, doğru şutları kullandıktan sonra? Korneri bile ön direğe zor atan adamların olduğu bir yerde, kafaya topu atıyorsa yetenek değil midir?

Gelelim Elano'ya. Sahada göremiyorlar bu ara kendisini bazıları. Kimileri onun paslarını ben kulağımla atarım diyor. Kimisi Dunga'ya kadar saydırıyor. Bu adama sahada atılmayan pasları herkes görüyor. Amaç, yetenek pası kulak ile atabilmek değildir. Sahada o topu, o adama kendi etrafında 3 kere dönmeden ayakla atabilmektir. Tetikçilerin "işte sahada yoktu, top almıyor" bıdı bıdılarına maruz kalıyor. Geleli 4 ay olmuş bir adama söylenen sözler bunlar. Sen adama pas atmazsan göremezsin. Pası attığında golü görürsün. Keita'nın, Arda'nın arkadan Sabri'nin, Uğur'un defalarca bindirmesi ile gol bulamazken, tek topla savunma arkasında topla buluşturuyor adamı. Hem de 1m defansın gerisinden çıkartarak. Sahada gören görüyor Elano'yu.

Alex, sahada savunma misyonuna sahip olabilecek bir adam değil. Hatta en son adam Alex. Alex'ten defanstan top çıkartmasını beklemek abestir. Alex'in yapabileceği mevkiisinde alan savunmasıdır ki bunu da yapması istenmiyor muhtemelen kendisinden. Takımı 10 kişi bırakıyor gibi bir cümleye de maruz kalıyor Alex. Sen düşün artık, adam -1 isim iken kadronda asistin veya golün adı olabiliyorken, +1 olunca neler yapabilecek. Elano'yu zaten yazdım 2-3 kere. Galatasaray hücumunu 1 adım yukarı çıkartacak kapasitede bir adam. Kafası çalışan kullanır, çalışmayan cezasını ayakları ile çeker.

Alex'in koşanını görmek isterseniz veya Elano'nun sahada her an varolanını görmek isterseniz 8-10 veya 20 milyon euro ile kurtaramazsınız. Diğer bir Brezilya'lıya 65 Milyon Euro'yu vermek zorundasınız.

6 yorum:

ozhi dedi ki...

kewel ,keita, bobo gerisi yalan

Burak Eren dedi ki...

Caner'in sol kanadı boydan boya hücum anlamında iyi kullanması sonucunda Arda daha serbest oynadı ve çok fazla içeri geldi. Arda'nın bu serbest futbolu Elano'yu daha geriye itti ve üçlü orta sahanın defansif elamanı gibi oynamaya başladı. Ayrıca çok da iyi oynadı. Zaten Elano'yu ayıran bu. Elano tipik orta saha futbolcusu, oyunun iki yönünü de mükemmel oynar. Galatasaray'da oynadığı tarzı Pirlo'ya çok benzetiyorum.

Bay Kerahet dedi ki...

Alex bir forvet oyuncusudur, Elano orta saha. Aradaki farkı göremiyoruz. İkisinden de hem orta saha hem forvet olmalarını bekliyoruz ki daha çoo..ook bekleriz.

felix mourinho dedi ki...

o değil de delgado gelsin.

Bay Kerahet dedi ki...

anlamadığım bizim taraftarlar çok umutlu delgado'dan.

Sanki adamı hiç izlemedik.Gerçi orta saha geçen senelere göre çok daha güçlü ve ileriye yardımcı adamlar var bi' umut Delgado.

Ortega dedi ki...

Yukarıki yorumda denmiş zaten. Alex forvet oyuncusudur. Kendi de itiraf eder bunu. Sahanın her yanına deli danalar gibi koşan frovet oyuncusu gördünüz mü? Forvet oyuncusu tehlikeli bölgede dolaşır ve gerekli yerde golü atar ya da attırır. Bir de ekstradan hücum pres özeliği varsa yapar. O yok işte Alex'te.

Defansa gelip çizgiden top çıkarsın ben de isterim ama Alex öyle şeyler yapıyor ki, ona gerek kalmıyor.