1 Mayıs 2009 Cuma

Şampiyonluk Ruhu


Şampiyonluk, takımın kapasitesinin üzerinde işler yapması ile kazanılan bir başarıdır. Sahaya çıkan en iyi 11 değil, sezonda en iyi mücadele eden 11'in başarısıdır "Şampiyonluk". Peki bu sene bu "Ruh" kimde?

2000'li yıllardan sonra adamakıllı bu ruh olayı belirginleşti. 2000-2001 sezonunda 3-0'dan 4-3'e maç çeviren Fenerbahçe, evinde o sezon neredeyse %100 ile oynayan Fenerbahçe, kurulmuş en iyi Galatasaray takımının elinden şampiyonluğu almıştı. "Bizler İnandık, Sizler İnanın" ve "Mustafa Denizli Şampiyon Yap Bizi" sloganları ateşlemişti Fenerbahçe'yi. Sonrasında 1 sene öncesinin yerinde yeller esen, deyim yerindeyse "çakma" kadrolu Galatasaray takımı evinde 17'de 17 yaparak Şampiyonluğu alıyordu. Beşiktaş'ta ise "100.yıl ruhu" başarının anahtarı idi. 34 maçta 1 mağlubiyet ve Fenerbahçe ve Galatasaray'dan 4 maçta gol yemeyerek kazanmak o sezon için mükemmeldi zaten. 85 puan yapmıştı takım. Sonrasında "11 puan farkla geldik, 11 puanla şampiyon olacağız" Fenerbahçe'si, Adnan Polat'ın"20.45'te şampiyonuz"u, 100.yıl Fenerbahçe'si ve geçen senenin Galatasaray'ı. Hepsi hani ligdeki en iyi kadro olmasa da, en büyük "ruh"un ürünü idi. Gelelim günümüze.

Sivasspor ve Beşiktaş. İkisinden birisi mucize olmazsa Şampiyon bitirecek. Peki kim bu "ruh"un sahibi. Beşiktaş'a bakarsak, hani Bursaspor maçında 10 kişi kalınmasına rağmen futbolcularında nedensiz bir şekilde maç başlarında Şampiyonluk hırsı yok. Es-Es maçının ilk yarısı da böyle. Sanki maç onlar için 45'ten sonra başlıyor. İlk yarı ısırmıyorlar. Lig bitse de gitsek gibiler. Belki de bu derbi, artık hırsın başlayacağı yer olacaktır. Ayrıca, 2009 yılında da tek mağlubiyet aldılar. O da kupada Ankaraspor. 3-1 rövanşı. 2009 performansı bu isteğin göstergesi denebilir.

Gelelim Sivas'a. Bülent Uygun'u, Mecnun Odyakmaz'ı sevmeyebilirsiniz. Futbolcuları o kadar yakışıklı da olmayabilir (tekrar okuyunca farkettim yahu bu da ne demekse), karizmatik, üst düzey yetenekli adamlar da olmayabilir. Fakat bulundukları konum, kendilerine saygı göstermeye engel değildir. Trabzonspor'u sahadan süpürdükleri maçta ise harikalardı. Belki de onların içlerindeki isteği gösterme maçıydı Trabzonspor. Liderler 1 puan farkla. Son 2 sezon performansında da liderler. 19 gol yediler koskoca sezonda. İpler kendi ellerinde. 5'te 5 yaparlarsa kendileri bitirecek ligi.

Neticede bu ikilinin de güzel şampiyonluk öyküleri olacaktır. Lig ortasında yönetimi istifaya çağıran Beşiktaş'tan, Şampiyonluk şarkıları söyleyen Beşiktaş'a. Bu sene kesin biterler denilen Sivas'ın liderlikte kalma mücadelesine. Aslında 34.Hafta bittiğinde bu iki takımın herşeyi eşit olsa da, tarafsız bir sahada Şampiyonluk maçı yapsalar. Var mı ki öyle bir uygulama acep?

0 yorum: