14 Eylül 2010 Salı

Emiliano Adrián Insúa Zapata


"Sonuçta sol bek yani ne olabilir ki hehe" diye yorumlar ile geldi Galatasaray'a. Oynadığı oyunu izleyince söylenecek şeyler, kendisinden çok, O'nu yetiştiren insanlara ve Rafael Benitez gibi rotasyon manyağı bir hocanın elinde 35'ten fazla maçta sahaya çıkmasına olabilir ilk olarak.

"Türk futbolunun sorunları nedir ? "diye sorulur. Cevaplanmaz. Adres bellidir. Altyapı. Oraya da kimse inmek istemez. Ama işin temeli orada. Bir kanatta Insua. Diğer kanatta ilk yarı Ali Turan, 2.yarıda Sabri var. Birisinin özelliği stoper. Diğerinin ise kariyerinin 10 numara olarak başlayıp, sağ açık derken o bölgeye yerleşmesi. Bakın maç içerisindeki, ince noktalarla anlatayım farklarını.

2.yarının ortaları. Galatasaray sol kanattan çıkıyor. Insua ilk pası veriyor. Hemen, karşılamaya gelen sağ açıktan kaçarak kendisine boş alana gidiyor. Top istiyor. Topu alıyor. Boşta olan adamı arıyor ama bulamıyor.

İlk pozisyonun üzerinden 5 dakika geçmemiş. Bu kez adres sağ kanat. Sabri taçtan pası atıyor. Top Ayhan'a geliyor. Sabri, karşısında oynayan Olcan'ın arkasında ve statik. Olduğu yerde duruyor. Yürümek bile yaptığı bir iş değil. Ayhan ise bu ikisini bir doğru gibi düşünürsek aynı doğrunun üzerinde. Ayhan dönüyor, duruyor ve topu Galatasaray 10 saniyeye kalmadan kaybediyor.

Futbol temelinin en basit örneği bu olay. Borussia Dortmund, Wolfsburg maçında skoru 2-0'a getiren golü atarken top yaklaşık 120 saniye boyunca Dortmund orta sahasında Dortmund'lular tarafından paslaşılarak kullanıldı. Nuri alıyor. Boşa kaçan bir isme hemen atıyor. Topu attıktan sonra Nuri, bir saniye bile durmuyor hemen boşa kaçıyor. Tekrar alıyor. Bu durum Dortmund orta sahasında 2 dakika boyunca sürekli gerçekleşiyor ve dikine doğru gidilerek 2.gol atılıyor. Galatasaray ise sol kanadından bunu denerken, sağ kanadından bunun ne olduğunu bile bilmiyor. Çünkü, öğretilmemiş. Bilmiyorlar. Insua ise biliyor. Liverpool'da 35 maça çıkmış bir isim olduğunu her saniye gösteriyor.

Insua'nın bir de savunma yanı var. Rakibi topla geçirtmiyor. Hadi geçti mi, hemen vücudunu koyuyor, futbolun o ince noktalarına sığınıyor, hafif çekip bırakıyor, elini ayağını koyuyor, ama o topu tehlike yarattırmayacak şekilde kullandırıyor. Mesela; 92.dakikada öyle bir ters kademeye girdi ki, ders olarak okutmaktan da öte, ayrı bir ana dal yapmak gerek. Kornerde bomboş kalan adamın şutuna kayarak, altıpas çizgisinde inanılmaz bir müdahale ile topu çıkarttı.

Ergün Penbe - Hakan Ünsal
ikilisinden beri sol bek izleyemeyen bu gözler, evlatlarına Insua'yı anlatabilirler bu gidişle. Ergün ile beraber tabii.

2 yorum:

Ozan dedi ki...

resmen futbol resitali verdi bize insua bu akşam çok hoşuma gitti ve uyum sürecini çoktan atlatmış bile

Gemici Düğümü dedi ki...

Ben de çok beğendim. Sol kanat tamamdır, arkası ile önü ile.