24 Ağustos 2010 Salı

Rijkaard'ın Balayı, Galatasaray'ın Kondüsyonu


Başlıktaki 2 olayın birbiriyle bağlantısı olduğuna dair bir bağlantı kurabiliyorsanız, ya siz Mehmet Ali Erbil felan oluyorsunuz ya da adama bir yerden çakmak için yer arıyorsunuzdur. Evet, Rijkaard balayı yapmış da, kampı geç yapmış da ondan kondüsyonsuzlarmış. Tabii tabii, di mi Güntekin diyelim ve Galatasaray'ın kondüsyon sorununa değinelim.

Bir futbol takımının sahip olduğu oyuncu rotasyonunun 14-15 futbolcu aralığına sıkıştığı haftalar, hangi aylara denk gelir? Nisan. Mayıs. Bir takımın oyuncu rotasyonunun 25-30 arasına genişlediği haftalar hangi aylara denk gelir? Temmuz. Ağustos.

Gelelim Galatasaray'a. 3 resmi mücadeledir, ilk 11'inden değişen kaç isim var? Barış - Serdar - Cana - Batdal - Emre. Burada bu görülen değişikliklerin tek sebebi var. Sakatlık. Yani, Neeskens'in Rijkaard'ın yanına gidip, "Frank, sağ taraf aksadı, şuraya Barış'ı atalım, Arda dinlensin Emre oynasın. Ayrıca yenge aradı akşam gecikmeyecekmişsin" dediğini mi sanıyorsunuz. Dahası, bu adamların hepsinin oynadıkları yer hep aynı bölge. Sağ tarafa yakın. Sadece Cana ve Batdal bu mevkiiden farklı. Galatasaray'ın oynadığı 5 resmi mücadelede de bu rotasyonun tek değişme sebebi sakatlıklar. Stoperde bile Neill - Servet tandemini değiştiremiyor Frank. Orta saha gibi bir defonun en büyük yırtığa dönüştüğü noktada bizim değişim dediğimiz şeyi Galatasaray, adamlar sakatlandı diye yapıyor.

Hakan Balta - Servet - Arda, 5 Galatasaray, 1 Milli Takım maçında her maçta 90 dakika oynadı. Arda ve Hakan Balta, Sivas ve Lviv maçlarında sırasıyla 80'de oyundan çıktılar. Bu 5 Galatasaray maçında da değişmeyen neredeyse 7 adam var.

Bakın, içerisinde bulunduğumuz ay Ağustos. Ağustos ayında Galatasaray, kadro sıkıntısı çekiyor. Sol bek yedeği sakat. Sağ beki sakat. Stoper yedeği sakat. Orta sahada Cana sakat. Sağ açıkların 2'si de sakat. Santraforlardan birisi iyiyken diğeri sakatlanıyor. Galatasaray, bu isimlerin yerine adam koyamıyor.

Geçtiğimiz yaz, ligin 2.haftasına kadar sol bek mevkiinde; Alpaslan Erdem - Hakan Balta - Volkan Yaman hatta Uğur Uçar oynadı. Bu sene ise 5 maçta Hakan Balta ve 10 dakika Serkan Kurtuluş. Bu bile kadro derinliği anlamında çok önemli bir işaret.

Fenerbahçe'nin 5 maçın 5'inde oynattığı tek adam Andre Santos. Kaşı, gözü güzel diye değil. Alternatifi yok diye. Geri kalan herkes, başka bir maç düşünülerek oynatılamayabiliyor. Beşiktaş, ha kezâ öyle. Trabzonspor'un da kendisine göre alternatifli kadrosu var. Ama Galatasaray, 15 kişi ile top oynuyor. 15. Tarih ise Ağustos ayı. En bol kadroya sahip olman gereken, her yerden 2'şer 3'er adam çıkacak olan, Florya'da yatacak yatak, duş alacak banyo bulamaman gereken haftalar, aylar bunlar.

Bursaspor maçının en çok koşan 2 adamı kim peki? Ayhan Akman. Hakan Balta. Takım halinde sadece tek değişiklik yaptı Galatasaray. Elano Blumer. Düşünün artık yeni bir soluk arayışlarının geldiği noktayı. Tek değişiklik ile toplam 12 futbolcunun Galatasaray adına koşusu 110km. Bursaspor'un ise 109km.

Galatasaray'ın durumu kondüsyon değil. Adamlara kondüsyon yükleyip, maç temposunu zamanla aşılamak için, bu oyuncuları zaman zaman dinlendirmek gerekir. Ama dinlenemiyorlar. Milli maç arasında gidenlerin hepsi, nedense, 90 dakikayı çıkartıyorlar, geliyorlar yine 90 dakika oynuyorlar. Galatasaray'ın derdi, alternatifsizlik. Alternatifsizliğin nedeni ise sattığın adamın parasını cebe koyup, yeni adamı almamaktır. Daha doğrusu alamamaktır.

Yani; vermeyince Adnan, neylesin Frank.

2 yorum:

Tayfun dedi ki...

Günlerdir Galatasaray'ın her ayrı parçasının yerden yere vurulduğu birbirine benzeyen yazılardan sonra ilk kez birisinin gerçek soruna değinmiş olmasına sevindim.

Yorumlarına kesinlikle katılıyorum.

Televizyonlarda yorumcu diye geçinenlere şu yazını göndermek gerek...

Görkem dedi ki...

Şu yorumcularda bu yazıyı okusunda sussun.