15 Temmuz 2010 Perşembe

Galatasaray 2010 - 2011 || Eksikler & Fazlalar


Galatasaray sezonu son 2 seneye göre daha yavaş, daha durgun açmakta. Hoca değişmedi. Transfer pek yapılmadı. Futbolcu gönderildi. Oturmuş denilen bir kadro yapısı da kuramadı. Neticeye bakarsak yine "In Frank We Trust" olduk. Peki Galatasaray'ın durumu ne? Nesi fazla. Nesi az? Mevkiilere göre değerlendirelim.

Kale; Leo Franco - Aykut Erçetin - Ufuk Ceylan - Emirhan Ergün

Defans
; Ali Turan - Servet - Neill - Hakan - Sabri - Çağlar - Çetin Güngör - Serkan Kurtuluş ve yazarken bile unuttuğum gizli santraforu marke görevini başarıyla yürütebilecek tek isim olan gizli stoper Gökhan Zan.

Defansif Orta Saha
; Barış - Mustafa Sarp - Ayhan - Lorik Cana - Musa Çağıran

Ofansif Orta Saha
; Arda Turan - Elano Blumer - Aydın Yılmaz - Serdar Özkan - Emre Çolak

Santrafor
; Milan Baros ve Mehmet Batdal


Kalede ismini anmaktan bile hicap ettiğim Leo Franco'nun olmaması tek dileğim. 2007 - 2008'de Orkun - Aykut ikilisine verdiğimiz kalenin Ufuk - Aykut ikilisine verilmesi hatta Emirhan'ın 3.kaleci olması en iyisi. Atletico Madrid gibi bir takımın Sergio Asenjo ve De Gea gibi 2 tane kaleciyle Uefa Kupasını alması bile bizim için bir örnek teşkil etmeli.

Defans hattı ise belki de en sorunsuz kısım. Göbekte oynayacak 5 isim, kanatlarda oynayacak 6 isim var. Tabii kombinasyonlar yardımı ile. Göbeği; Neill - Servet, Neill - Balta, Neill - Ali Turan, Servet - Balta, Balta - Ali Turan, Servet - Ali Turan gibi olasılıklarla kurmanın yanı sıra Sabri - Çağlar kanatları ile hücumcu, Hakan Balta - Ali Turan bekleri ile de defansif bir hat oluşturma imkanı var. Ayrıca, Lucas ve Çetin Güngör'ün de bek olabildiğini düşününce sayı oldukça iyi. Lucas Neill bu hattın en özel ismi haliyle. Servet'in sadece Servet gibi bas-kes-ver ile oynaması ile daha efektif bir hat kurulabilir.

Defansif orta saha kısmı ise biraz sarsılmakta. Lorik Cana - Mustafa Sarp ikilisinin gerekli mücadele, hırs, kazanma arzusuna sahip olacağı bir gerçek. Cana'nın oyun zekâsı ile, Mustafa'nın mücadelesi çok önemli. Ama Mustafa yetenekleri sınırlı bir isim malum. Mücadele edip, defans önünde süpürücülük yapmayı iyi yapabilir. Ama orta sahadan top dağıtmada Lorik Cana'nın eline bakıyor Galatasaray. Barış hakkında bir şey diyemiyorum artık. Ayhan ise zorlu anlarda hep geriye dönmesi ile artık bir soru işareti. Dikine oynamak konusunda artık eskisi gibi değil. Defansif anlamda da sırıtıyor. İyi bir rotasyon oyuncusu olabilir. Yani, yerine alınması gerekenin yedeği. Musa hakkında bir şey söyleyemiyorum. Ne çıkarsa bahtımıza. Bu bölüme Lorik Cana'nın önüne bir isim şart. Mustafa - Lorik Cana ikilisi oynarsa, Takımın defansif yönü iyi etkilenir ama hücuma top getirme konusunda belki sıkıntı yaşanabilir. Elano - Cana olması halinde ise bu ikilinin önünde oynayacak isim Arda olacaktır ki, Cana'ya yazık olur 2.yarılarda. Bu bölge alarm veren bir bölge. Ahh Kallström Ahh yani...

Ofansif orta saha kısmı da cepteki bozuk paralar gibi. Cebiniz ağır, dolu ama çıkanlar 5-10 kuruş. 1 ytl bulunca seviniyorsunuz. Arda Turan bu bölgede tek başına. Geri kalan yerlilerin toplamı 1 Arda Turan etmez. Elano ise Dünya Kupası'nda rahat kafa ile ne kadar iyi olduğunu gösterdi. Bu bölgenin bir şeyler vaad edeni Emre Çolak. Futbolu farklı oynuyor ama çelimsizliği başına dert. Bu bölgenin direkt veya sonradan 11'e girebilecek 3.ismidir bence Emre. Serdar Özkan ve Aydın Yılmaz ise neyse... Harry Kewell dönerse çok iyi bir hamle olur. Ama bu bölgeye 1 tane daha isim lazım. Biraz afaki olur ama Ali Turan - Sabri kanadının da denenmesi bir nefes olabilir. Ama transfer Şart! Elzem.

Santrafor bölümü ise 2 isim yine. Milan Baros ve Mehmet Batdal. 3.bir isim yok. Olur mu bu saatten sonra. Bilinmez. Ama Rijkaard'ın Barça'da bile Eto'o - Larsson ile yola çıktığını görmek gerek. Sonradan da Maxi Lopez'i, Ezquerro'yu aldı ama kullanamadı. Bu bölgeye gelecek 3.bir isim kadro açısından rahatlık yaratsa da Baros'un arkasında kalmayı da düşünmesi gereken bir isim olmalı.

Kadroda görünür itibariyle orta saha ve hücum bölgelerinde eksiklik hala sürüyor. Cana'nın transferi Mehmet'in yerine yapıldı ve iyi bir kan olabilir. Ama orta sahadan ileriye pas alışverişi bakımından topun bu bölgeyi hızlı geçmesi önem arzediyor. Arda ve Elano'nun yeteneklerinin de ön plana çıkartılması gerekli.

Defans hattında da Gökhan Zan'lı alternatif yazmadığımı yazı sonunda farkettim. Vay...

0 yorum: