27 Nisan 2010 Salı

"Generaller ve Askerler"in Şampiyonluğa Katkısı


Futbolu her şeye benzetiyoruz ya, bir de orduya benzetiyoruz bu benzetmeler dahilinde. Generaller, ön liberonun ilerisinde oynayanlar, gerisi askerler. Fenerbahçe'de Emre'den gerisi, Galatasaray'da Elano'dan gerisi, Beşiktaş'ta ise Bobo'nun gerisi, Bursaspor'da da Ivan Ergiç'ten gerisi asker. Tanımlamayı bitirip, bu adamların yani askerlerin kazandırdığı puanları, şampiyonluktaki paylarını yazmalı.

Şöyle düşünürüm hep. Bir takımın şampiyonluk potasına sokan isimler generallerdir. Onlar takımı taşır, taşır, taşır ama bir yerde kalırlar. Ayakları dolaşır, topa vuramazlar, markaj altındadırlar o maçta da birisi çıkar maçı hatta ligi getirir. Budur özeti işin. Barça veya Chelsea değilseniz bunu yapmak zorundasınız. Mesela 2005 - 2006'da Rigobert Song'un 35m'den attığı gol, 2007-2008'de Servet'in attığı gol, 2002-2003'te Zago'nun Elazığ deplasmanında kafayla attığı gol ve aynı sezon İbrahim Üzülmez'in Sami Yen'de sağ ayak ile attığı gol, 2004-2005'te 90+4'te Luciano'nun çılgın attığı kafa golü gibi şampiyonluk goller şampiyonluğu getirir.

Şimdi bu sezon ilk 4'ün askerlerden aldığı faydaya bakalım. Beşiktaş zaten, 2 Ankaraspor maçını çıkartın, 35 gol atmış. Bunların 12'si de Bobo'dan. Geri kalan çoğu maç 1-0. İsmail Köybaşı, Ekrem Dağ, Michael Fink'in takımlarının tek golünü attığı maçlarda aldığı puan 7. Gerisi santraforlar veya kanat adamlarının golleri. Ernst'in ve Fink'in gol attığı maçlar ise 2-3 gol olan maçlar olduğundan onlar dahil değil. Burada da sıkıntı generallerin çalışmaması.

Galatasaray ise sadece generallerin sırtında. Barış'ın ve Mustafa Sarp'ın takımlarının tek golünü attığı maçlarda aldığı puan sadece 4. Gerisi hücum hattının becerisi.



Fenerbahçe ise bu konuda lider olmasının hakkını verenlerden. Andre Santos, Selçuk, Bekir, Baroni, Vederson'un attığı gollerle aldığı puan 14. Tam 6 maçta 4 galibiyet 2 beraberliği kazandıran goller bu ayaklardan geldi.

Bu alanda lider ise Bursaspor. Ömer, Zapo, Kirita hatta Ivankov'un golleriyle takımın kazandığı puan 15. Ömer 2, Zapo 2, Kirita'da 1 maç kazandırdı.

Kalecilerin kurtardığı penaltılar da eklense belki Fenerbahçe 2 puan daha kazanırdı. Gerçek şu, Galatasaray'ın 1.ve 2.nin 5 ve 6 puan gerisinde olmasında hücuma sıfır katkı ile çalışan defans hattının da kaledeki arkadaşın da hücumdakiler kadar payı var. Liderliği kovalayan 2 ekibin askerleri takımını yeterince kurtardı bir sezonda. İlk 2'nin askerlerinin gol atarak skorunu belirlediği 6'şar maç var. 15-16 puan artı demek işlerini yeterince yapmaları demektir ki gerisi artık hücumculara yani generallere kalıyor son 3 maçta...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

at geldin mi at at at at at at

felix mourinho dedi ki...

yok gelmedim. daha kolaylı dinlenme tesislerindeyim.