28 Şubat 2010 Pazar

"Catenaccio / 4-3-3" Mix, ya da Helenio Cruyff





Dün akşamki Kayserspor maçında Mustafa Denizli'nin sürdüğü kadroyu görünce bir Beşiktaşlı olarak "kaybetmeyeceğiz" dedim ve olcukça emindim kendimden.

Catenaccio, İtalyanca "asma kilit" demektir. Futbolda Helenio Herrera'nun yarattığı bir futbol sistemi. Simon Kuper'in "Futbol asla sadece futbol değildir" kitabının bir bölümünde de bu sistem ve sahibi hakkında bölüm var. Orada Herrera bu sistemin doğru uygulanamadığından dert yanar. Onun sistemine göre kanatlar hücumda oldukça etkindir. Ancak sistemi uygulayanlar olayı "5'li defans"a kadar götürdüler. Herrara'nın sistemi de bir nevi "total futbol" örneği sayılabilir.

Dünkü Beşiktaş taktiği de buna benzer bir şeydi. Sahada 3 stoper vardı. (stoperden kırma bek kaş'ı saymazsak) Ancak fark 3'lü defanstaki "libero" burada "önlibero" oynadı. Toraman, Ferrari, Sivok; lig gol kralı Makukula'yı aralarına alıp erittiler. Cangele'siz Ariza, Alex'siz Nobre gibi kaldı ve bir şey yapamadı. Tek bir pozisyonda Sivok ofsaytı bozdu ve Ferrari topa yetişemeyince gol geldi. Bekler de ileriye gitmeyi pek düşünmeyince Herrera'nın yakındığı 5'li defansa geçiş yapıldı.

Sahada Beşiktaş'a baktığımızda aslında ülkemizde hep 4-3-3 oynandığı ama 4-2-3-1 oynandığını hatırladık. 4-3-3 sisteminin orta üçlüsü bir önlibero, iki ortasaha oyuncusundan oluşur. Ülkede orta saha oyuncusu sayısının ne kadar az olduğunu biliyoruz. Aklıma gelen bir Emre Belözloğlu var gerisi tartışmalı. Dün Mustafa Denizli; önlibero Toraman, ortasaha Fink-Ernst yapmayı denedi. Ancak bir maçta olacak şey değildi. Ernst arkadaşlarına öne çıkmaları için yalvarıyordu, ancak alışmadık don götte durmaz misali Toraman, Fink gibi oyuncular yaslandı arkaya. Onun dışında hücuma çıkarken değil de, ortasaha pres yaparken Ernst-Fink işe yaradı. Ayrıca Fink'in kanat bindirmeleri de gözümden kaçmıyor. Güzel şeyler düşünüyor ama o kadar yetenek yok işe.

Elimizde uygun oyuncular olmadığından 4-3-3'ün bu ülkede hayal olduğunu anlamak zor değil. Tam anlamıyla "MC" mevkisi adamı yok bizde. Onlara sahip olduğumuz gün zaten futbola biraz daha hakim olabiliriz.

Yoksa 4-3-3'lerimiz Catenaccio'lara benzer kalır.

0 yorum: