30 Ekim 2009 Cuma

Efsane Kadrolar || Ajax 1995


Şampiyonlar Ligi Finalinin günü 24 Mayıs 1995'te, Ernst-Happel stadyumunda Milan ile karşılaşan Ajax'ın kadrosu o gün sahada ilk 11 başlayan ve sonradan oyuna giren 2 oyuncu ile rakibi Milan kadar efsane olmayı hakediyordu. Tamam karşısında; Donadoni, Maldini, Boban, Desailly, Costacurta, Albertini, Baresi, Panucci kenarda da Capello vardı ama o gün onları yenecek Ajax takımı onlardan aşağı kalır değildi.

Kalede Edwin Van Der Sar ile başladı Ajax. O Edwin, 13 sene sonra hala değişilmez Ulusal Takım kalecisi olacak, Juventus'a gidecek ve Sir Alex'in elinden tuttuğu sayısız isimlerden birisi olacaktı. Sir Alex eldivenleri ona verince o da onu mahçup etmeyip, Premier Ligin en uzun süre gol yemeyen kalecisi ünvanını alacak, bir adet Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu daha kazanacaktı. Bir finalde de kıyıdan dönecekti.

Defans hattında Reiziger ile başlıyordu Ajax. O Reiziger Barcelona'ya gidecek, 1996-1998-2000 ve 2004'teki şampiyonalarda turuncu formayı giyecekti. 2 senede Psv'de oynayacaktı.

Danny Blind vardı defans göbeğinde. O Blind, Ajax ile 4 sene daha devam edip, Süper Kupa, Kıtalararası Kupa'yı da kazanacaktı. Sonra Ajax teknik direktörü olarak Hollanda Kupası'nı kazanacaktı. Alkollü araç kullanırken bir kadına çarparak sakatlaması da kariyerine yazılacaktı.

Frank de Boer
'da ilk 11'deydi. O da Barcelona'ya giden Hollanda'lılardandı. Daha sonra bir ara Olimpiyat Stadı civarında Özhan Canaydın'ın yanında görüldü. Fransa 98'de Dennis Bergkamp'a attığı 70m'lik top unutulmazları arasında yerini aldı. Ajax'a emekli olmaya giderken yoldan çevirilip Olimpiyat'a gelmesi ile tanıdık daha yakından.

Başka bir Frank daha vardı o takımda ilk 11'de. Frank Rijkaard. 2 sene önce şampiyon olduğu, 5 sene önce şampiyonlar ligi şampiyonu, kıtalararası kupa şampiyonu olduğu takıma karşı ilk 11'deydi Frank. Ondan sonra Hollanda, Rotterdam yapacak peşinden Barça'da şampiyonluk, Şampiyonlar ligi şampiyonluğuu, İspanya Süper Kupası'nı kazanacak, Uefa kendisini 2005/2006'da yılın teknik direktörü olarak seçecek, İspanya'da da 2 sene yılın teknik direktörü olacaktı. Bir gün Lincoln kovalayan bir arkadaş da, "onun ne kariyeri var ya?" diyecekti.

Surinam asıllı genç Clarence Seedorf, o gün 3 takımla kazanacağı kupanın 1.si için sahadaydı. O finalden sonra Real Madrid'de şampiyon olacak, 1998-2003 ve 2007'de olmak üzere 2 kez daha bu kupayı kazanacaktı. Peşinden İtalya'ya gidecek, Sampdoria, Inter ve Milan derken 3.kez bu kupayı Kaka'nın peşine takılarak alacaktı. Aldığı Süper Kupa'lar, Kıtalararası Kupa'lar ve onurlar da cabası. 2 Süper Kupa, 1 Kıtalararası Kupa, 4 Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, 1 adet de Fifa Kulüpler Dünya Kupası kazandı Uluslararası arenada Seedorf.

Turuncu gözlüklerine hasta olduğum Davids'de oradaydı o gün. 2.liklerin adamı olacaktı ileride. O gün kupa onundu ama sonra gittiği Milan ve Juve kariyerinde Lig Şampiyonlukları kazanacak, lakin 2 Şampiyonlar Ligi finalini de kaybedecekti. Barça'da da oynadı. 98'de ve 2003'te Seedorf'a 2 kez kaptırdı ŞL finalini.
George Finidi vardı bir de. Nijeryalı. Vatandaşı Nwankwo Kanu, Jari Litmanen ile beraber takımın 3 yabancısından birisi olan Finidi. Kendisini hatırlayanlar, yarı finalde Bayern Münih'i 5-2 yendikleri maçta sağ ayak dışı ile attığı golü de hatırlarlar tabii. Overmars'ın sol kanattan paralel pasına gelişine vurduğu vole. Bu kupa ve devamında gelen kupa onun kariyerinin zirvesi idi.

Geldik hücuma. Şöhretli abilerin, yanında sönük kalan kardeşleri kontenjanının ilk üyelerinden. Ronald de Boer. Bu finaldeki başarısı da ona Barça yollarını açtı. Santrafor olarak alındığı Barça'da 98-2000 arası 33 maç forma giyip 1 gol atması, kariyerinin önemli noktalarından (!) Abisi gibi Katar'a gitti o da. Emeklilik ikramiyesini araplardan aldı. Dediğimiz gibi abisinin yanında sönük kalan kardeşti.

Sönük kalmayan santraforlar da vardı elbet. Jari Litmanen gibi. Yaşlanmayan Fin. Finlandiya'da 50 yılın en büyük futbolcusu seçilen santrafor. Ajax kariyerinde Avrupa gol krallığı yaşayan, sonraları 1995'de hocası olan Louis Van Gaal ile Barça'da buluşan, lakin Barça'da istediğini bulamayıp, Gerard Houllier ile Liverpool'da buluşan santrafor. Liverpool ile Alaves'e karşı oynadıkları efsane finalde Uefa Kupasını da kaldıran Litmanen'in son kupasıydı bu. Tekrar Ajax'a döndü. 2003 ŞL çeyrek finaline çıkmada başrolü Ajax'ta. Sonra ülkesine doğru yola çıktı. 2010 elemelerinde Azerbaycan karşısında hala forma giyiyordu Litmanen.

Geldik ilk 11'in son ismine. Marc Overmars'a. Fifa 98 RTWC oynayanların Hollanda aldıklarında santrafor hattıydı Bergkamp-Overmars. Arsenal'de buluşmaları, onlara Ajax forması ile kazandıkları kupalar kadar olmasa da kupalar kazandıracaktı. 1997-1998 Premier Lig şampiyonluğunu, FA Cup'u ve FA Charity Shield'i kazanacaktı İngiltere'de de. 2000 yılında ise Uefa Finalini kaybedecekti.

Ya yedekler. Nwankwo Kanu ve Patrick Kluivert desem. Oyuna giren iki isimdi o finalde. Daha sonra Kanu, Arsenal yollarına düşecekti. Her futbolcu gibi bir Inter yapacak, ardından Arsenal'e gelip, 2 şampiyonluk, 3 Fa cup kazanacaktı. 1996'da Olimpiyatlarda altın madalya kazanması da var tabii. Fa Cup'un 2'si Arsenal forması altında iken, 3.sünü Portsmouth forması ile kazandı. 1997-1998 sezonunda da bir Uefa Kupası var kendisinin Inter ile. Afrika uluslar kupasındaki derecelerini ve 2 defa Afrika'da yılın futbolcusu olmasını da eklersek oldukça renkli ve güzel bir kariyerdi Kanu'nun kariyeri.

Ve Patrick Kluivert. Golün adı. 1-0 biten maçın tek golünün sahibi. Aslında Frank Rijkaard'ın kendisi ile verkaç yapmak için attığı pası, o santraforluk iştahı ile kendisi gol yapan adam. Kariyeri goldü tabii. Milan'a gitti. Peşinden Barça'ya. Barça'da 180 maçta 90 gol gibi mükemmel bir rakam yakaladı. 1999 yılında gelen şampiyonluğu kutladı Barça'da. Euro 2000'in en fazla gol atan ismiydi. O gün kendisine asisti yapan Frank Rijkaard'ın teknik direktörlüğünde kaçırdığı penaltı ile Euro 2000'e veda etti. 2007'de de son kupasını kazandı. Psv ile şampiyonluk.

Kenardaki Mimar ise Louis Van Gaal. Az 67 Alkmaar gibi bir takımı bile sistemli çalışması ile şampiyon yapan bir adam. Bir şampiyonluğu da son saniyede kaçıran bir adam. 97-99 arasında Barça'da 2 şampiyonluk yaşayan, daha öncesinde zaten Hollanda'da kupalara ambargo koyan bir adam.

Bu takım 1995'te Lig Şampiyonluğu, Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, Uefa Süper Kupası ve Kıtalararası Kupa onuruna erişecekti o sene. 1 sene sonra ise diğer bir İtalyan devi Juventus ile yine aynı finalde karşılaşacaktı. Saydığımız başarılar ise kadrodaki isimlerin bu finalden sonraki başarıları idi... Öncesi de var tabii, lakin sonrasını yazdık.


0 yorum: