25 Temmuz 2009 Cumartesi

4-3-3 Kanatları || 4-3-3 Basını


Sürekli şu meşhur 4-3-3 sistemini ve "Total Futbol" adlı bana göre bir yaşam felsefesi, Mehmet Demirkol'a göre 4-5-1'in bir varyasyonu olan sistemi yazıyoruz her yanda. Aslında daha yazmayacaktım ama kafama takıldı eski bir Barça maçı izlerken.

Meşhur sistemimizde ileri 3'lü kanatları da önemli bir rol oynuyor haliyle. Ama herkesin aklında kurduğu kadro yapısı itibari ile, Rijkaard Barça'sı bir yerde çelişiyor. Kanatlarda. Barça hücum hattında sol ön Ronaldinho, sağ ön Giuly. Sol önde sağ ayaklı, sağ önde sol ayaklı. Sonrası ise sol ayaklı Messi'nin sağ önü, sağ ayaklı Henry'nin sol önü. Hatta zaman zaman eksiklikten veya rotasyondan o bölgelere giren İniesta ve Gio Dos Santos bile değişmedi. Ters ayakla, ters kanat. Yani beklediğimiz sol ön Kewell, sağ ön Keita yerine tam tersi gelebilir. Yaser'in sol ön başlaması da ilginçti.

Bu tabii oyun felsefesine göre değişecektir. Çünkü Ronaldinho ve Messi orta kesen kanat oyuncuları olarak değil içeri diklemesine dalan, çizgiye inip geriye yerden kesen adamlar olarak oynadı. Guily'de hatta Henry'de. Çok sık gol buldular bu şekilde. Kewell ve Keita'dan kanat olarak faydalanacaksa düşündüğümüz olacaktır. Lakin tersi olursa ki Keita burada sivriliyor, Keita'yı Gudjohnsenvari bir şekilde Ayhan ve Topal'ın önünde görebiliriz. Arda'yı da ters kanat adamı olarak sisteme oturtabiliriz. Ama şimdilik taşlar değişmeyecek gibi.
1-2 cümle de etmeden bırakmayacağım basın hakkında. Karşısında belki de yıllardır aynı sistemle oynayan, bırakalım yılları ligde 24 maç, ondan önce kamplarda, lig kupalarında, hazırlık maçında aynı sistemi oynamış olan bir takımın oyunu ile daha 1 lig maçı, 1 resmi maç oynamamış, yeni sisteme geçeli 1 ay olmamış bir takımın maçından dolayı hocayı ve takımı hemen asmaya çalışmak ayıptır. Şu takım ligde bir Trabzonspor maçına kadar gelsin, o zaman istediğinizi keseriz, istediğinizi kovarız, istediğinizi asarız. Ama biraz sükunet.

0 yorum: