29 Eylül 2010 Çarşamba

Bursaspor'un Ibrox Akşamı


Bursaspor'un Şampiyonlar Ligi kariyerinin herkes tarafından istenen kısmı, grubun 3.torbadan gelen takımına üstünlük sağlayıp oradan Uefa'ya gidebilmesi. Yüzlerce neden sayabiliriz bu istenen dilekler için. Ama aynı yüzlerce neden de Bursaspor'un dezavantajını da gösteriyor. 3-5 nedenden bahsedeyim, kendi gözümden...

Mesela stadlar. Ali Tandoğan'sınız. Old Trafford'da taç atmak için gerilmek isteseniz, arkanızdan bir elin size değecek kadar yakın olma olasılığı nedir? Ivankov'sunuz Ibrox'ta aut atışı kullanmak istediniz. Arkanızdan bir elin size değme olasılığı nedir? Mestella'da Sercan'ın şutunun kale arkasındaki seyirciyi vurma olasılığı nedir? Bunların bir de Bursaspor'un stadında olması ihtimali nedir? Bursaspor'lu futbolcuların bu ortamlarda yaptığı ve başarıyla çıktığı maç sayısı nedir? Çok az. Bu Bursaspor'un özelinde bir mesele değil. Bütün takımlarımızın kendi statları dışında böyle deplasmanlarda başarısı çok az. Çok özel maçlar dışında yok neredeyse. Bursaspor stadının zeminin aşağıya indirilmesi çalışmalarında, tribünlerin daha yakına çekilmesini de düşünmediler. Belki de teknik nedenlerden. Bilemiyoruz.

Mesela bütçeler. "Bakın 20-30 Milyon bütçe ile şampiyon oluyorlar, 4 büyükler yüzlerce milyon dolar ile ilk 4'e zor giriyorlar" cümlelerinin övülen kısmı Bursaspor. Ama dövülen kısımların tek hedefinin "lig" olmadığı da ortada. Bursaspor, lig şampiyonu olmasa, şampiyonlar ligi'nden 1 puan alıp 4.olsa, kupada çeyrek finalde elense, kaç kişi "Bursaspor'u 20-30 milyon bütçe ile şampiyon olamazsın" tenkitini yapacaktı ? Hiçkimse. Bursaspor'un o "Süper" ligimizde bütçe olarak, kadro olarak 4 büyüklerin dışındaki her takımdan çok çok üstün olması, Şampiyonlar Ligi'nde işe yaramıyor. Ali Tandoğan'ın ortasına Ömer Erdoğan'ın kafası ile maçı 90 dakika 1-0 bitirmiyorlar.

Mesela formalar. Bursaspor, 2.maça çıkacak. Ajax tipi forma ile mi çıksın, Celtic tipi forma ile mi çıksın. Turuncu giyse, Valencia'nın 2.forması deniyor. "Bursaspor tipi forma" ile çıksın sahaya diyen kimse olmadı.

Mesela sponsorlar. Bursaspor'un bir forma sponsoru yok. Manchester United'ın ve Valencia'nın havayolu sponsoru Turkish Airlines.

Bursaspor, Ibrox'ta kazanmış, kaybetmiş mesele değil. Bursaspor, "ben doğarken ölmüşüm" şarkısı eşliğinde bu gruplarda mücadele ediyor aslında.

Son bir örnek geldi aklıma Bursaspor'un durumu ile ilgili. Sivasspor - Fenerbahçe maçı. Hani şu, futbolculara zarar gelmesin, kulakları şişmesin, sakatlık olmasın vs. vs. konulu Zico dönemi maçı. 1-4 biten. Fenerbahçe'li futbolcular için, ayakları kaymasın diye yurtdışından özel kramponlar, tabanlarına özel maddeler, vücutlarında soğuktan şişme olmasın diye bilmem nereden getirilen kremler, kulaklarında özel koruyucular, içlerinde bilmem nereden gelmiş elbiseler felan. Fenerbahçe böyle çıktı. Sivasspor ise her hafta ne giyiniyorsa onu giydi. Fenerbahçe maçı zaten öncesinde kazanmıştı. Sahada da kazandı. Sivasspor'lular ayakta durmaya çalışırken, Fenerbahçe'liler yaldır yaldır depar atıyorlardı çünkü.

O değil de Mususi iyidir.

0 yorum: