22 Haziran 2010 Salı

Elano "Neden" Orada İyi, Burada Kötü ?


İki resim arasındaki 5 farkı bulduğunuz zaman göreceğiniz bir olay aslında. Düşünün, Dünya tarihinin en çok ego birikimi yaşaması gereken takımı Brezilya Milli Takımı. Her şeyleri var. Herkesten büyükler. Diğer 31 takımın banko 11 oynatacağı adamları bile almıyorlar. Neden? Cevap yine aynı. Bu ego. Hırs. Oyuncunun kafasını doldurma. Bunları istemiyorlar.



Robinho var, Kaka var, oynadığında Alves var, Maicon var, şimdilerde belki Bastos var ama kornerlerin başında hep aynı, hep tek isim var. Elano. İki tarafta da o kullanıyor. İyi kullanıyor, kötü kullanıyor ama hep 2 tarafta da o kullanıyor. Kadroda yer alan 23 kişi de biliyor ki, kişiler için verilmiş görevler, o kişileri ilgilendirir. Diğerleri kendisine verilmeyen işlere girmezler. O işlere girişmezler. Kendi oyunlarını oynarlar.

Bugün ekranda ne oluyor peki? 1 sene boyunca neredeyse futbolculuğu kalmamış Elano'nun, Afrika'da ki oyunundan sonra Ömer Üründül, Elano'yu sınıflandırmıyor bile. Kötü diyemiyor. İyi demiyor. Diyemiyor değil demiyor. Hiç bir standarta koymuyor. Sergen zaten David Silva'yı ön libero sanıyor. Rıdvan'a göre "mesela Messi ...", Mustafa Doğan'a göre de her maç 3 ihtimalli. Adam gibi Elano neden konuşulmuyor ? Ronaldo'ya top göstermeyen takıma Elano nasıl atabiliyor. Elano nasıl gol attırıyor ?

Peki, neden Galatasaray'da kornerlere Arda gidiyor? Her topu inatla ön direğe kesmesine rağmen neden ? Neden Brezilya takımı kornerlerini Dünya Kupası'nda Elano'ya emanet etmişken, neden ? Neden ? Elano neden orada iyi, burada kötü oynuyorsa o yüzden. Anelka'yı sisteme uyduramadı bu ülke. Domenech çapında o kişiler işte. Ekranlarda sallamışlardı o zaman Anelka'ya. Şimdi "elden kaçtı" oldu. Elano gidecek. Elden kaçmış olacak. Bilmiyor muyuz? 2000 jenerasyonu takımdaki yabancıları baltalamaya çalışırken, yerlileri de buduyorlar. Arda'ya bin, Arda'yı gazla. Arda'ya giydir. Arda ne yapsın ? Kendi olmak dışında her şey olmaya çalışıyor. Ondan kornerlere gidiyor. Frikiklere vuruyor.

Elano orada bu yüzden iyi. Rahat. Herkesin bi' işi var çünkü. Kimse kimseye karışmıyor bu ince işlerde. O yüzden oyundan çıkarken kulübedeki herkesle sarılıp, sevinç yaşayarak 2 dakikada anca oturuyor Elano. Bi' de Arda rahat olsa. Rahat bırakılsa.

not: kötü oynuyor lafı, kötü oynuyor diyenler içindir. Yoksa gayet iyi oynar Elano. Oynadı da.

3 yorum:

hagininsolayagi dedi ki...

Altına imzamı atacağım türden bir yazı olmuş bu. Gerçekten çok güzel ve ders çıkarılacak bir makale olmuş.

TA dedi ki...

brezilyada elano yancı pozisyonunda.galatasarayda ise takımı taşısın isteniyor.öyle bir özelliği olmamasına rağmen.brezilyada görev adamı olarak çok fazla şey beklenmezken türkiyede lincoln gibi takımı taşıyan pozisyonda olması bekleniyor.brezilyada kanatta oynuyor daha çok.ama kanatta bile yancı pozisyonunda.gerçek olan maicon sağ kanatta.türkiyede rijkaard yanlış yerlerde oynattı elanoyu.brezilyada yancı olmasınında faydasını asistleriyle golleriyle görüyor.bütün gözler kaka-robinho-fabianoda iken elano süpriz aradan çıkışlar yapıyor.
özetle elano brezilyada takımın omurgasını oluşturmadığı için ve ona uygun görevler verildiği için başarılıdır.galatasarayda ise takımın omurgası elanoya yüklenildiği için başarısız bir görüntü vermiştir.elano ne defans-ne orta saha ne de hücum bölgelerinin birinci oyuncusu olmaz(omurga anlamında).brezilya elanonun ayakları üzerinde durmuyor.tamamlayıcı oyuncu görevi yapıyor.galatasarayda da aynı işlevde olursa (yancı) başarılı olabilir.brezilyayı izlerken elanoyu fazla göremiyoruz.ondan takımı sırtlaması beklenmiyor.

Ufuk KURT dedi ki...

arkadaşım tebrikler çok güzel bi yazı olmuş gerçekten ellerine sağlık. kelimesi kelimesine katılıyorum. ayrıca son notunda süper, elano iyi oyuncu, oynadı da.