24 Mart 2010 Çarşamba

Futbol'un Yazılan Matematiği


"X teknik direktörü aldığı galibiyet ile 1288 gün sonra lider oldu. Y futbolcusu 9820 gündür gol atamıyordu ve bugün attı" cümlelerini her okuduğumda diyorum ki, kardeşim bunu nasıl yazdın. Ardından da çıkıyorum markete veya büfeye, bakıyorum arkadan futbolun mahalle kültürünün sen, ben, o gibi spor yorumcularına, mesela; bir elinde sigara, diğer elinde gazetesi olan bıyıklı abi; "baksana ya 25000 gündür gol atamıyormuş, geldi bize patladı yææ" cümleleriyle ne kadar etkili bir iş yaptığını farkediyorum haberi yazanın. Ama buradan ulaşabildiklerime bu cümlelerin "hikaye" olduğunu göstersem yeter.

1.si; 1288 gün sonra lider olabilirsin, maç kazanabilir, 2.sıraya bile inebilirsin ama kardeşim bu adam 1288 günün 1285'inde maç felan yapmıyor. Belki de sadece 30 tane maç yapmış bu adam, takım. Belki de 12 maç. Ama 1288 deyince efsane felan olmuyor ki... Bir de benim favorim var. 488 gün sonra gol attı. Yahu adam zaten 450 gün antreman, tatil, sakatlık, kamp felan yapıyor. Sanki her gün sahada yatmış, vurmuşta girmemiş. Bildiğin balon oluyor arkadaş böyle yazınca.

2.si de Fiyat - Performans, Girdi - Çıktısı. Kardeşim Zlatan İbrahimovic yıllık 9 milyon euro alıyor. Ligde attığı gol de 12. Mundo Deportivo çıkıp "Her golü 800.000 Euro ediyor" diyor mudur? Kardeşim adam Ibrahimovic. Piyasası bu. Adam Daniel Güiza. 28 gol atmış La Liga'da. Piyasa bu. Baros var. Keita var. Dimitar Berbatov var. Var da var. Sen o da saati gösteriyor, bu da saati gösteriyor diyerek Franck Müller yerine Daniel Klein de alabilirsin. Tercih senin. Ama büyük takımsan, şık giyiniyorsan koluna Oris takacaksın, Vacheron Constantine takacaksın... Hatta ben bu işi daha da abartayım. Yılda kupalarla beraber 35 maça çıksa bir futbolcu, her maçı da 90 dakika oynasa toplam sahada kaldığı süre 52.5 saat. 2.5 saatini de oyundan çıkmaya felan harcasa, 1 haftalık devlet memuru işçiliği senin aslında gördüğün, bu paranın muhattabı. Ama değil işte o kadar kolay.

3.sü ve şimdilik sonuncusu. "Adam o paraya Van der Vaart'ı alıyor yææ biz X'i". Kardeşim o paraya Van der Vaart gidiyor. Takım almıyor ki. Sen ise alıyorsun. O gidiyor. Farkı bu. Adam gelmiyor kolay kolay. Bakıyor formalara. Real Madrid. Barcelona. Juventus. Milan. Diğer tarafa bakıyor. Sen, ben, O. Diyor ki Madrid'e 3. Bize diyor ki 3.5+ev+araba+uçak bileti. Sen adamı patates tarlasına sürüyorsun.

Neyse ne işte. Rahatladım.

1 yorum:

libertine dedi ki...

bi de şey var. transfer dönemindeki robinho kimdir?, adriano kimdir?, ronaldo kimdir? başlıklı tablolar. eyvallah kardeşim tanımıyodum robinho'yu.