4 Temmuz 2009 Cumartesi

Türk Futbolu İçin: Kaldırın Şu Kontenjanı !!!




Türk futbolunun gelişmesinin önündeki en büyük engellerden birini yabancı kontenjanı bence. Çoğu kişi olaya "yabancılara yönelme arttıkça Türk futbolcuları arka planda kalıyor" diye bakıyor. Bir yerde doğru sayılabilir ancak olaya daha geniş ve "derin" bakarsak kontenjan gelişmede bir engel.

Olayı vasat Türk futbolcuları yönünden bakalım. Örnek olarak futbolcumuz hayali kahraman "Osman" olsun.

Osman vasatın biraz üzerinde bir futbolcu. Genç yaşta Anadolu kulüplerimizden birinde yakaladığı çıkışla üç büyük kulüplerimizden birine transfer olur ve sırtına formayı geçirir. Bu büyük kulübümüzün sahada 6 yabancı hakkı var, iki tane de kulübede. İkisi defans, ikisi orta saha ve ikisi de forvet olmak üzere bu kulübümüz yabancı hakkını dolduruyor. Bizim vasatın üstündeki oyuncumuzun ise kafası rahat artık. Nasıl olsa kontenjan kuralı kalkmadığı sürece (ya da +2 saçmalığı) yerine yabancı oyuncu gelemiyor, yerli alternatifi zaten takımda yok. Osman bu rahatlıkla kendini geliştirmek adına pek bir şey sergilemiyor, sergilemesine gerek kalmıyor.

Kim bilir kaç tane "Osman" bu yerli statüsü sayesinde potansiyelini gösterme gereği duymadan yıllarca alternatifsiz oynadı ve "vasatın biraz üstünde" kaldı?

Oysa ki kontenjan olmasa ve Osman, yerine transfer edilen yabancı oyuncu ile forma yarışına girse daha iyi bir oyuncu olabilecekti ve takımına katkılı olacaktı. Bu "Osman"lar sayesinde Türk futbolu gelişim adına ilerleme gösterecekti.

Tabii olayın bir yönü de Anadolu kulüpleri. Büyük takımlar daha kolay yabancı transferi yapabilecek ve Anadolu kulüpleri arasındaki fark açılacak diyoruz. Peki şu an Anadolu kulüpleri ile Üç Büyükler arasındaki fark az mı?

Türkiye'ye getirelecek olan yabancı futbolcular uzun vadede ülkenin reklamını arttıracak ve Anadolu kulüplerimizin önündeki yabancı transfer etme zorluğu da azalmayacak mı? Uzun vadede her türlü kazanırız bence.

Kısa vadede zorluklar olacaktır ancak uzun vadede düşünürsek Türk Futbolcuların gelişimi adına yabancı sınırlaması bir engeldir, öyle kalacaktır. Korkaklığı bir kenara bırakalım ve şu kontenjanı kaldıralım artık!

4 yorum:

Othello dedi ki...

Ideal bir dunyada oyle olurdu ama Osman ilk hatasinda kesik yiyecegi ve isguzar yonetici Osmanovski'ye bizim Osman'dan 10 kat daha fazla tolerans taniyip sans verecegi icin o duzen yurumez. 3 yabanciya geri donulsun temiz olsun.

Adsız dedi ki...

osman değil uğur boral olacak ordaki isim(fenerbahçeliyim)

Bay Kerahet dedi ki...

@ othello

dediğin bi yerde doğru yabancıya tolerans daha fazla tanınacak belki ancak bizim "Osman"ları ateşlemenin tek yolu bu. Bi de 3 yabancı yaparsak iyice gevşerler.

@ adsız

uğur boral kadar yüz tane vardır bu "osman"lardan. işin içine renkler girmesin diye osman diye salladım oraya. yoksa çoook osman var.

Adsız dedi ki...

Yahu ben yazacaktım bu konuyu :) Neyse yine yazarız ne olacak.