5 Kasım 2010 Cuma

Aurelio'nun Görev Tanımı


Bazı yorumcular ve arkadaşlar Aurelio'yu defansın arasına kaybolması konusunda eleştiriyor. Bir kısım ise (ben dahil) bunun "istenen şey" olabileceğini düşünüyor.

Aurelio'nun stoperlerin arasına kayması oyuna topu sokarken rahatlık getiriyor. Ancak bunu yapmak için uygun ortam; takımın topa sahip olduğu ve ileriye yerleştiği anlar. Yani Dayı'nın asıl istediği şey. Porto örneğindeki güçlü ve önde basan orta sahalar daha bir sıkıntı yaratabiliyor. Nitekim zaman zaman Ernst-Guti ikilisi ile Aurelio'nun arasına metreler ve rakipler giriyor.

Maç özelinden çıkıp tekrar genele bakalım: Topu oyuna rahat sokabiliyor takım. Bekler kanatlara, stoperler kenarlara açılıyor. Hem takımın yerleşimi daha düzenli oluyor. Hem de olası bir top kaybında rakibe basmak kolaylaşıyor. Sivok'un dönüşü ya da Dayı'nın isteyeceği bir stoper transferi bu sistemi daha da rahatlatacaktır tabii. En büyük dezavantajı ise Necipsizlik oluyor bunun. Çünkü bu sistemde Necip; Aurelio'nun değil, Ernst ve Guti'nin yedeği oluyor. Forma şansı bir parça daha düşüyor sonuçta. Ancak rotasyondan formayı kapması yine muhtemel.

Birkaç görsel sunalım destekli olsun. Baştan söyleyeyim. Görseller, konunun uzmanlarından NoatSamisa'dan alıntı. Kaynağı da belirttikten sonra sorun olmayacağını tahmin ederek devam:

1- Alttaki resim deplasmandaki Fenerbahçe maçından alınmış. Takım atağa çıkarken diziliş yukarıda anlattığım şey işte. Aurelio ortada stoperlerin arasında, bekler öne çıkıyor. Ernst-Guti öne-arkaya değişerek oynuyor.



2- Bu resim ise Manisaspor maçından. Aurelio'nun sakatlığı yüzünden forma giyemediği maçlardan biri. Stoperlerin arasındaki mesafe yine kocaman. Ancak bu sefer aralarında bir Aurelio yok. Fink, Necip'in de önünde. Pas hatası geliyor. Panik, acele, öne-arkaya derken gol. Simpson'ın pası da iyidi hakkını yemeyelim. Isaac de uçtu geldi işte. Aurelio olsaydı o ikilinin arasında daha düzgün bir duruş olur muydu? Belki.


Bu alttakileri kendim hazırladım. Dünkü porto maçından. Birincisi zaten anlattığımız şey. İkincisi top rakipteykenki durumun farklılığı.






Yani özetle Aurelio'nun stoperlerin arasına kaynaması durumu takım atağa çıkmaya hazırlanırken ayarlanmış bir kurgu olarak görünüyor. Yine de beklemek lazım. Dayı bu konuda nasıl hamleler yapacak bekliyoruz.

7 yorum:

TA dedi ki...

fbli aurelio gitmiş çok sıradan bir aurelio gelmiş.enteresan.aurelio çok aktif bir oyuncuydu.hem hücumda hem defansta.trabzonda daha çok hücumda aktifti.fb de iki yönlü oldu.beşiktaşta ise bu kez sadece defansif pasif bir görevi var.topu unutmuş bir hali var.real betiste de goller atıyordu ara sıra.ama beşiktaşta orta saha çizgisinin ilerisine geçmiyor.
schusterin marifetidir belki bu durum.yada düşük ücretle imza attığı için midir çok asılmıyor maçlara fenerbahçedeki gibi.
özetle bu aurelio çok sıradan.

Bay Kerahet dedi ki...

yapma yahu. "ada düşük ücretle imza attığı için midir çok asılmıyor maçlara fenerbahçedeki gibi." nedir bu? ahahah

TA dedi ki...

@baykerehat

bir topçu bu kadar mı sıradanlaşır yau.geçmişini izlemesek neysede.ayrıca brezilyalı estetiğinide kaybetmiş sanki.enteresan.

düşük ücret aldığı doğrudur.diğer topçulara göre oldukça düşük.

Bay Kerahet dedi ki...

eskiye göre daha sıradan oynadığı doğrudur. yaşını ve hoca'nın verdiği görevi düşünürsek çok doğal.

ayrıca sakatlıklar falan.

ama bu oyunu "az maaş alıyor o yüzden"e bağlamak garip değil mi?

Adem dedi ki...

En üstteki resim için konuşuyorum, bence bir yaprağın düşmesi sonbaharı getirmez. Yani buradan, bu ekran görüntüsünden yola çıkarak söylediklerimize temel oluşturamayız gibime geliyor. O karşılaşmada Aurelio oynuyor olsaydı da belki pozisyon icabı bu tip bir ekran görüntüsü alınabilecek an olacaktı.

TA dedi ki...

garip tabii ki maaş olayı.bir oyuncunun bu kadar sıradanlaşmasıda oldukça garip.

Bay Kerahet dedi ki...

@Adem

Aurelio'nun oynadığı her maçta bu oluyor. bir yapraklık iş değil yani. tek fotodan bakmıyoruz izliyoruz maçları herhalde.