1 Kasım 2010 Pazartesi

Bursaspor'un Muhteşem Saha Zemini (!)


Cuma günü, taraflı tarafsız herkesin ayağa kalkıp alkışlayacağı derecede güzel bir zeminde futbol oynandı Bursaspor ile Fenerbahçe arasında. Gerek yayıncı kuruluş, gerek diğer kanallar "Sezar'ın hakkını Sezar'a" verdi. Tebrik ettiler, desteklediler. Ama, benim aklıma takılan, böyle "bit yeniği" aramama sebep olan şey bambaşkaydı. Şampiyonlar Ligi.

Şampiyonlar Ligi kriterleri diye bir şey var. Uefa'nın resmi sitesinde 100 sayfalık pdf formatında bir kitapçık diyebiliriz. Her şeyin ama her şeyin nasıl olması gerektiğini anlatan bir kitapçık. Skorboard'dan, zeminin durumuna, suni çim olacaksa bu suni çimin hangi standarta sahip suni çim olması gerektiğine kadar her şey teker teker var. Burada bizim için önemli olan kısım zeminin durumu.

Zeminin sahip olması gereken özellikler var. Gereklilikleri var. Sahanın, alttan ısıtma sistemine sahip olması zorunlu. Bu zorunluluk da yetmiyor, bunun olmasının yanında zeminin futbol oynamaya elverişli olmasını da kulüp kesinlikle sağlamak zorunda. Sahada ne olursa olsun futbol oynanmasından kulüp sorumlu. Bu sebeple Bursaspor'un sahasında düzenlemelere gidildi ve sahanın sahip olduğu altyapı, drenaj, alttan ısıtma gibi etmenler yapılmak zorunda kaldı. Bakın yapıldı demiyorum, yapılmak zorunda kaldı diyorum Ahmet Çakar gibi. Niye zorunda kaldı? Çünkü, cezası var.

Uefa, aynı kitapçıkta diyor ki; Sahanın futbol oynanmaya elverişli olmaması durumunda, ev sahibi takım, deplasmana gelen takımın bütün masraflarını karşılamak mecburiyetindedir. Bütün masraflarını. Seyahat masrafları, konaklama masrafları vs. vs. Hepsi ev sahibinin cebinden çıkacak. Dahası yetmiyor, diyor ki Uefa; eğer bu şartlar sağlanamıyorsa, maçlar başka bir stadyumda oynanır. Bu stadyum da, istenilen gereklilikleri sağlamak zorunda olan bir stadyum olmalıdır. Maçın saatini ve yerini de son olarak Uefa belirler.

Anlayacağımız dilde ifadeyle; Yapmazsanız, yapacaksınız. Yapmazsanız, cezasını ödemek zorunda kalırsınız.

Adı Süper olan ligimizde de bu gereklilikler bir istense keşke. Ama nerede. Her sene buz pateni müsabakaları yapılan Sivas 4 Eylül Stadı da Şampiyonlar Ligi elemesi oynanacağı için bir anda futbol sahasına dönüşmüştü. Darısı diğer takımların başına. Umarız hepsi Şampiyonlar Ligi'ne gider de biz de sahaları tarla, buz pisti olarak değil futbol sahası olarak kullanırız...

0 yorum: