30 Mayıs 2010 Pazar

Hücum - ( Savunma+ Maradona ) = Kupa (?)


Konuk yazarımız CeyKun'dan 2010 Dünya Kupası öncesi Arjantin incelemesi.

Keyifli okumalar, CeyKun'a teşekkürler.


1986 Meksika'da Maradona'nın eliyle kupaya uzanan Arjantin, 2010 Güney Afrika'da bu sefer Maradona'ya rağmen bu kupanın peşinde. 1978'de de bu prestijli kupayı kazanmayı başaran tangocular, son dünya kupasında Almanya'ya çeyrek finalde yenilerek elenmişti. Gergin geçen maçta, Cufre ve Maxi Rodriguez'in atılmasına rağmen maçı penaltılara götürebilen Arjantinliler, penaltı atışlarında 4-2 kaybederek evlerine dönüyorlardı. Dünyanın en başarılı milli takımlarından biri olmasına rağmen; son uluslarası kupasını 1993'de Ekvator'da kazanan tangocular, 2010 Dünya Kupası'nı kazanarak 17 yıllık hasrete son vermek istiyor.


FIFA Dünya sıralamasının 7. basamağında bulunan tangocular, 3 kupayı(Dünya Kupası, Konfederasyon Kupası, Olimpiyatlar) da kazanmayı başaran 2 takımdan biri. Teknik adamlık görevini Basile'den devralan Maradona 2008'den beri Arjantin milli takımının başında. Teknik direktörlük görevine 94'te Arjantin'de(Mandiyu de Corrientes) başlayan Diego, 13 yıl kadar ara verdiği kariyerine 2008'de, Arjantin Milli Takımı ile tekrar hayat verdi.

Dünya Kupası elemelerinde, beklenen performansının çok altında kalan tangocular, son iki maçta aldığı galibiyetlerle G. Afrika biletini kapmıştı. Martin Palermo'nun son saniyede attığı golle şansını son maça taşıyan Arjantin, bu maçta da UruguayBolatti'nin son dakikalara doğru attığı golle yenmişti.Arjantin'in elemelerdeki en golcü isimleri 4'er golle; Riquelme, Messi ve Agüero olmuştu. Fakat tangocuların Bolivya karşısında aldığı 6-1'lik hezimet hafızalardan silinmeyecek bir sonuç olarak kalacaktır.



Kadroyu nasıl bir kafayla yaptığı belli olmayan Maradona'nın 23 kişilik ekibi ise şu isimlerden oluşmaktadır.

Kaleciler: Sergio Romero (AZ Alkmaar), Mariano Andujar (Catania), Diego Pozo (Colon)

Savunma: Gabriel Heinze (Olympique Marseille), Martin Demichelis (Bayern Munich), Nicolas Otamendi (Velez Sarsfield), Walter Samuel (Inter), Clemente Rodriguez (Estudiantes de La Plata), Nicolas Burdisso (AS Roma), Ariel Garce (Colon)

Orta saha: Javier Mascherano (Liverpool), Jonas Gutierrez(Newcastle United), Angel Di Maria (Benfica), Mario Bolatti (Fiorentina), Juan Sebastian Veron (Estudiantes de La Plata),Javier Pastore (Palermo), Maxi Rodriguez (Liverpool)

Forvet: Lionel Messi (Barcelona), Gonzalo Higuain (Real Madrid), Carlos Tevez (Manchester City), Sergio Aguero (Atletico Madrid), Diego Milito (Inter), Martin Palermo (Boca Juniors)


Kadrosuna Javier Zanetti, Cambiasso, Lucho Gonzalez, Lavezzi, Zarate, Lisandro Lopez, Riquelme gibi isimleri almayan Maradona'nın 11'inin şu isimlerden oluşması bekleniyor.


Kadrosuna bu kadar önemli oyuncuları almamasına rağmen, tangocular inanılmaz bir hücum gücüne sahip. Forvet ve kanat oyuncuları çok iyi ve formda olan Arjantin'in esas sorunu ise savunma ve kalede gibi görünüyor. Özellikle savunmanın sağında oynatacak direk bir oyuncunun olmaması, J. Zanetti'nin önemini bir kez daha ortaya çıkarıyor. Kalede ise Romero, Andujar ve Pozo gibi tecrübesiz isimler yer aldı. En tecrübeli isim Pozo'nun da sadece 3 kez milli formayı giymiş olması durumun ehemmiyetini gösteriyor.



Ayrı bir paragrafta kesinlikle Javier Zanetti ve Cambiasso'ya açmak gerekiyor. Çok başarılı birer kariyeri bulunan iki futbolcunun da kadroya alınmaması, olası bir başarısızlıkta Maradona'nın başını çok ağırtacaktır. 15 yıldır Inter forması giyen ve 11 yıldır kaptanlık yapan J. Zanetti'nin kariyerinde sayısız başarısı bulunuyor. Son beş sezonda beş şampiyonluk kazanan "Il Capitano", 136 maçla milli formayı da en çok terleten isim. Özellikle bu sezon Jose Mourinho ile başarısını ve performansını en üst düzeye çıkaran Zanetti'nin son hedefi de, G. Afrika'da dünya kupası kaldırmak olabilirdi. Fakat futbolun yaşayan efsanesi buna izin vermedi. Zanetti için yazdıklarımın hepsi olmasada çoğu Cambiasso içinde geçerli. Kariyerinde Real Madrid ve Inter gibi önemli takımlarda oynayarak geçiren "Cuchu", milli formayı da 44 kez giymişti. Bu sezon gelen 3 kupalı müthiş başarıda, büyük katkıları bulunan bu iki oyuncunun yokluğu özellikle büyük maçlarda, işin savunma tarafında çok aranacaktır.




Maradona'nın kafasındaki en büyük soru işareti ise; en soldaki arkadaşın yanında kimi oynatacağıdır. Bana kalırsa en büyük favori kadroda da yer verdiğim Carlos Tevez. Man City'li oyuncu, sezon boyunca adeta tek başına sırtladı takımını. 35 lig maçında attığı 23 gol ve 7 asist ile çok başarılı bir sezon geçiren Tevez'i zorlayacak bir diğer isim ise Diego Milito. Inter'in oynadığı son 3 resmi maçta 4 gole imza atan ve takımının 3 kupayı kazanmasında büyük rolü olan 30 yaşındaki oyuncunun; ligde 22, şampiyonlar liginde ise 6 golü bulunuyor. Messi'ye partner olabilecek bir sonraki aday ise Gonzalo Higuain. 22 yaşındaki genç oyuncu bu sezon Real Madrid formasıyla çıktığı 43 maçta 30 gol, 8 asistlik bir performans sergiledi. Direkt oynayacağını varsaydığımız Lionel Messi ise, kariyerinin en iyi sezonunu geçirdi ve 48 gol, 14 asistlik bir performans gösterdi 55 maçta. Arjantin'in göstereceği performansta ne yapacağı en çok merak edilen Leo, teknik direktörü Maradona tarafından da övgü dolu sözler alıyor. Kendisinden iyi bir futbolcu olduğunu söyleyen Diego, ayrıca "o sahadayken her an gol atabilirsiniz" tarzındaki açıklamalarıyla Messi'yi Dünya Kupası'na hazırlıyor. Bu isimlerin dışında Sergio Kun Agüero gibi biri daha yer alıyor Arjantin kadrosunda. Ama kendisi çok üst düzey bir takımda oynamadığı için ve bu sezon diğer oyunculara nazaran düşük bir performans gösterdiği için yedek kalacaktır. Kadrodaki son forvet oyuncusu ise; Fransa'da yılın futbolcusu seçilen Lisandro Lopez'in yerine tercih edilen, 37 yaşındaki deneyimli isim Martin Palermo. Peru maçında attığı golle takımına hayat veren Palermo, oyunun sıkıştığı bölümlerde Maradona'nın yararlanacağı isim konumundadır.


Bu sezon oynadığı futbolla büyük klüplere göz kırpan Angel Di Maria, kaptan Javier Mascherano, Inter'in muazzam savunmasının lideri Walter Samuel, İspanya'da geçirdiği iyi sezonların ardından bu sezon Liverpool'a geçen Maxi Rodriguez gibi isimlerin de takıma üst düzey katkı vereceği şüphesiz. Yukarıda da belirttiğim gibi esas soru işaretleri, bu oyuncuların dışındakilerden kaynaklanıyor. Veron'un ilerleyen yaşı, Demichelis'in savunmada ağır kalması, Heinze ve Otamendi'nin stoperden kırma bekler olması ve kaleci problemi, Arjantin'in canını sıkabilecek noktalar.


Dünya Kupası'nda B Grubunda yer alan tangocuların rakipleri ise, Nijerya, Yunanistan ve Güney Kore . Arjantin Maradona'ya rağmen grubu lider tamamlamayı bilecektir. Daha sonra ise, en büyük sürprizlerin yaşanabileceği grup olan A grubunun 2. sini bekleyecektir. Meksika, Uruguay, Fransa, Güney Afrika; herkesin 1. veya 4. olacağı gruptan gelen rakibini de saf dışı bırakabilecek olan tangocular, esas zorlukları çeyrek finale kaldıklarında görecekler. Büyük ihtimal İngiltere ile karşılaşacak olan Arjantin; Capello ile tekrar yapılanan İngilizlere diş geçirebilecek mi?

Umarım geçiremezler, olası bir kupa zaferinde Maradona'nın Buenos Aires sokaklarında çırılçıplak koşacağı düşünülürse...

3 yorum:

iressaul dedi ki...

Yazı güzel olmuş tebrikler de bir parantez açmak istiyorum..

"FIFA tarafından organize edilen 3 kupayı(Dünya Kupası, Konfederasyon Kupası, Olimpiyatlar)" demişsin. Olimpiyatlar FIFA tarafından organize edilmemekle beraber, Olimpiyat maçları FIFA takviminde bile yer almıyor. Orda düzeltme yapılırsa iyi olur.

unknown dedi ki...

Arjantin önde oynayan yıldızlarına rağmen savunmadaki problemleri nedeniyle gruptan çıkamayabilirdi.. Tabi bu kadar kolay bir gruba düştükleri için çıkacaklarını düşünüyorum.. Turnuvaları iyi hucumu olan takımlar değil iyi savunması olan takımlar kazanıyor..bu yüzden diğer gruptan gelcek olan uruguay veya kötü fransa evine gönderir maradonayı.. O da soyunmaktan kurtulmuş olur..

sukullaci dedi ki...

maradona cabiasso + zanetti yi nasıl almaz hala inanılmaz. yahu adam dünyanın en iyi ön liberosu belki şu an! senin en zayıf olduğun noktada savunma. eee? niye almıyosun! hadi zanetti ye yaşlı diye bahane bulsan bi derece anlarımda cambiasso alınmaz mı ya. ayrıca işin hücum yönündede işler o kadar parlak değil. sürekli değişen kadro sağolsun hücumcular hala uyum yakalayamadı.