24 Mayıs 2010 Pazartesi

Eski Dünya Kupalarını Özleyen Bir G. Amerikalı| URUGUAY


Dünya Kupası 2010 heyecanına devam ediyoruz. Konuk Yazarımız CeyKun'dan Sırbistan ve Fildişi Sahilleri incelemelerinin ardından "Uruguay" incelemesi

Herkese keyifli okumalar, CeyKun'a teşekkürler.



1930 ve 1950'de Dünya Kupasını kazanmayı başaran Uruguay, ondan sonra en büyük başarısını 1970 Meksika'da 4. olarak gösterdiler. Son olarak G. Kore & Japonya işbirliğinde gerçekleşen turnuvaya katılan Uruguay, ilk turda elenmişti. 2002'de Fransa, Senegal ve Danimarka ile A grubunda yer alan "Olimpik Gök Mavililer", grupta 2 beraberlik alarak 3. olmuştu. Danimarka'ya yenilip, Senegal ve Fransa'yla berabere kalan gök mavililer ülkelerine erken dönmüşlerdi. 2002'deki gibi Fransa ile aynı grupta yer alacak gök mavililerin diğer rakipleri ise: G. Afrika ve Meksika.


FIFA Dünya sıralamasında 18. sırada bulunan Uruguay'ın tarihinde 2 Dünya Kupası, 14 tane de Copa America şampiyonluğu bulunuyor. Uruguay'ı; kariyerinde Boca Juniors ve A.C Milan gibi önemli takımlarda görev alan Oscar Tabarez çalıştırıyor. 63 yaşındaki teknik adam son olarak Arjantin'de Velez Sarsfield'ı çalıştırmıştı.



Güney Amerika elemelerinde 5. olup, play-off oynamaya hak kazandılar. Play-offtaki rakipleri Costa Rika'yı da 1-0 ve 1-1'lik skorlarla saf dışı bırakan gök mavililer, G. Afrika'ya gitmeyi başardılar.

Oscar Tabarez'in kupa öncesi açıkladığı 26 kişilik kadrosunda ise şu isimler yer alıyor:

Kaleciler: Fernando Muslera (Lazio), Juan Castillo (Deportivo Cali), Martin Silva (Defensor Sporting)

Savunma: Diego Lugano (Fenerbahçe), Diego Godin (Villarreal), Andres Scotti (Colo Colo), Mauricio Victorino (Universidad de Chile), Martin Caceres (Juventus), Jorge Fucile (Porto), Maximiliano Pereira (Benfica)

Orta saha: Sebastian Eguren (AIK Stockholm), Alvaro Pereira (Porto), Walter Gargano (Napoli), Diego Perez (AS Monaco), Alvaro Fernandez (Universidad de Chile), Alvaro Gonzalez (Nacional), Jorge Rodriguez (River Plate, Uruguay), Nicolas Lodeiro (Ajax), Jorge Martinez (Catania), Egidio Arevalo Rios (Penarol), Ignacio Gonzalez (Levadiakos)

Forvet: Luis Suarez (Ajax), Diego Forlan (Atletico Madrid), Sebastian Abreu (Botafogo), Edinson Cavani (Palermo), Sebastian Fernandez (Banfield)

Kadroda ilk bakışta Cristian Rodriguez ve Abel Hernandez gibi önemli isimlerin eksikliği göze çarpıyor. Kendi takımlarında başarılı bir sezon geçiren Rodriguez ve Hernandez'in yokluğu aranabilir. Özellikle Hernandez genç ve potansiyeli yüksek bir oyuncu. 19 yaşındaki Abel bu sezon Palermo formasıyla ligde 7 gol kaydetti. Tabarez, forvet hattında önemli isimler bulunduğu için tercih etmemiş olabilir genç oyuncuyu. Cristian ise sezon içerisinde geçirdiği sakatlıklardan dolayı kadroya dahil edilmemiş olabilir. Bu isimlerin dışında ; Forlan, Suarez, Cavani, Fucile, Gargono, Godin, Cacares gibi etkili isimlere sahip gök mavililerin 11'i ise, şu şekilde olabilir.



11'e yazdığımız oyuncular dışında ise Caceres, Eguren, Cavani gibi önemli yedek oyuncuları da bulunuyor. Uruguay'ın, daha önce incelediğimiz Sırbistan ve Fildişi Sahilleri'ne göre kaleci sıkıntısı bulunmuyor. 1 numara Lazio'lu Muslera'ya emanet edilecek gibi gözüküyor. Bunun yanında Pereiralı, Luganolu, Godinli, Fucileli savunma hattı; diğer takımları sıkıntıya sokabilecek düzeyde. Orta sahanın ortasında da Eguren, D. Perez ve Gargono gibi oyuncuları bulunan Uruguay'ın tek eksiği kanatlar gibi. Cristian Rodriguez'in yokluğunda, Lodeiro, M. Pereira, I. Gonzalez gibi oyuncularla idare edecek gök mavililer. Forvet hattında ise her teknik adamın görmek isteyeceği oyunculara sahipler. Özellikle Forlan-Luis Suarez ikilisi çok can yakacak gibi.


Deneyimli teknik adam Tabarez'in en güvendiği bölge kesinlikle forvet hattıdır. Çünkü elinde çok formda sezon geçiren Forlan, Suarez ve Cavani gibi oyuncular bulunuyor. Özellikle Luis Suarez inanılmaz bir sezon geçirdi. 23 yaşındaki genç oyuncu bu sezon Ajax formasıyla çıktığı 53 maçta 50 gol, 24 asist gibi ulaşılması güç bir istatistik yakaladı. Takımının ligde 106 gol attığı sezonda 35 gole imza atan Suarez'in bu katkısı, şampiyonluğu getirmeye ise yetmedi ve Twente'nin ardından 2. bitirdiler sezonu. 31 yaşındaki deneyimli oyuncu Forlan ise takımının UEFA Avrupa Ligi'ni kazanmasına büyük katkı sağladı. Finalde Fulham ağlarına 2 gol gönderen Forlan, kupanın Madrid'e gitmesini sağladı. Geçen sezon La Liga'da 32 golle, krallığı kapan Diego, bu sezon ise ligde 18 gole imza attı. Bana kalırsa Villa&Torres ve Messi&Tevez ikililerinden sonra en etkili ikili. Oscar bu oyunculardan istediği verimi alırsa Uruguay'ın başarılı olması sürpriz olmaz.



Uruguay Milli Takımı'nın kaptanlığını ise Fenerbahçe'de forma giyen Diego Lugano yapıyor. Fenerbahçeli oyuncu bu sezon 42 maçta görev aldı ve 6 gole imza attı. Ligde kaçırdığı 9 maçta ise takım savunması oldukça aksadı. Lugano'nun partneri ise Villarealli Diego Godin olacak büyük ihtimalle. 24 yaşındaki genç oyuncu Villareal formasıyla ligde 36 maça çıktı ve 3 gole imza attı. Barcelona'dan Juventus'a kiralanan ve burada genelde sağ bek olarak görev alan Martin Caceres ise Lugano-Godin ikilisinin ardında görev bekleyecek.



Olimpik Gök Mavililer görüldüğü üzere çekinilecek bir kadroyla geliyorlar kara kıtaya. Deneyimli teknik adamları Oscar Tabarez önderliğinde, G.Afrika, Fransa ve Meksikalı gruptan çıkarak son 16 şansını zorlamaları pekte sürpriz sayılmaz.

2 yorum:

B. dedi ki...

en fazla çeyrek olur gibime geliyor

M.T dedi ki...

Uruguay kupanın sürpriz takımı olur. Lugano, Suarez ve Forlan desteklemem için yeterli sebepler..