15 Mart 2010 Pazartesi

Federasyon, Diyarbakır'ı DÜ-ŞÜ-RE-MEZ !!


Bir federasyon yönetiminin maddi anlamda inanılmaz artılarla dolu olması, aynı federasyonun idari anlamda çökmesi ile ilginç bir sezon daha yaşıyoruz. Ankaraspor - Ankaragücü sendromuna çabuk tepki koyan federasyon, bu kez tepki konusunda sıkıntılı. Çünkü alacağı bir karar, bir ülke futbolunu iyice kaosa sürükleyebilir. Kaos'tan kasıt düşeni ve şampiyonun tayinini değiştirebilir. Ne bu karar. Diyarbakırspor'un küme düşürülmesi ! Ancak, yapamazlar. Ligin, takımların, TFF'nin açısından yapılamayacak... Nedenleri madde madde yazalım.

1- Ankaraspor'un küme düşmesi neticesinde lig zaten 17 takımlı. Bu karar da uzun vadeli planlanmadığından BAY çeken takımların cezaları, dinlenmeleri işi karıştı. Bunun üzerine bir de Diyarbakırspor olayı patlarsa 2 tane BAY çeken takım, 16 takımın 12 puanının garanti olması ve haftada 2 takımın yatması durumu ligin gidişatına doğrudan etki yapar. Mesela 33.haftada Beşiktaş ve Bursaspor'un BAY çekmesi, ardından 34.haftada karşılaşmaları gibi bir tablo çıkıyor önümüze.

2- Diyarbakırspor küme düşerse; Fenerbahçe 2, Trabzonspor 3, Beşiktaş 2 puan daha ekleyecek hanesine. Bunun üzerinde Bursaspor ve Galatasaray'ın sıralaması, puan durumundaki elverişli şartları yok olacak. Kafaya oynayan 3 camiayı yanına alsa da 2 camiayı karşıya almayı federasyon istemeyecektir.

3- Görülmeyen resimde ise, küme düşme potasında Sivas'a +5 eklenmesi gibi bir çok + puan direkt düşeni veya düşmeyeni değiştirecektir ki bu karmaşaya da federasyon girmeyecektir. Alt sıralardaki takımların durumu daha da vahim.

4- Eğer olur da düşürürlerse her maç 3-0 sayılacağından Bursaspor'un hakkı yenecek. Çünkü içeride Diyarbakırspor'u 4-0 yenmişlerdi. Bu da onlara 1 gol dezavantaj sağlıyor ki, örneğin; Fenerbahçe'ye karşı ikili averajda eşit durumdalar. Olası bir eşitlikte 1 gol yüzünden bir sıra altta kalabilirler. Sadece Bursaspor maçının da 4-0 tescil edilmesi diğer takımların 3-0'da kalması bakımından sorun yaratabilir. Çünkü diğer takımlar hükmen skoru tescil edilmiş maçta 1 gol Bursaspor'un gerisindeler. Aynı ikili averaj sıkıntısı burada da Fenerbahçe aleyhine.

5- 18 takımla başlayan bir ligde 16 takımla ligi bitirmenin ağırlığı Federasyonu ezer. Euro 2016 öncesi 920 Milyon Euro'luk mektubun artısına, 2 küme düşürülen takımın eksisi damga vuracaktır.

6- İzleyici bakımından da yayın anlamında bir sıkıntı söz konusu. Ekran başında kendi takımının 34 yerine 32 maçını seyreden bir seyirci veya kombinesini alıp 17 lig maçı yerine iç sahada 15 lig maçı seyreden adamın zararı da bu resmin en küçük detayları.

7- Galibiyete ve maç başına prime top oynayan futbolcuların maç yapmadıklarından prim alamamaları, galibiyete puan almaları ve hükmen galibiyetler yüzünden federasyonun 16 x 12 puan getirisini cebinden kafadan çıkarttığını da görmek gerekir.

Federasyonun Ankaraspor kararı gerek ligin erken olması, gerekte etkilenen takımın az olması, gerekte Ankaraspor'la oynayan G.Saray'ın kazanması sebebiyle puan anlamında sıkıntı yaratmadı. Çünkü talimatname yoruma açık yazılmıştı. Düşürülen takımın, oynayacağı maçlarından mı, oynadığı bütün maçlarını mı ifade ettiği sadece "olan maçları" şeklinde yazıldığından böyle yorumlandı. Örnek teşkil ettirilmesi sağlandı. Bu kez iş zor.

Diyarbakırspor'un muhtemelen İ.B.B maçı hükmen 3-0 tescil edilecektir. Trabzonspor - Sivasspor maçı örneği var çünkü. Bursaspor maçı ise tarafsız seyircisiz bir sahada 15'ten itibaren tekrar ettirilecektir. Hakem saha olayları yüzünden gitmiş, bittikten sonra sahaya taraftar inmiştir. Bu gerekçeye dayandırılacaktır muhtemelen. Diyarbakırspor cezası mevzuusuna gelince artık olay Federasyondan çıkmıştır. Güvenlik meselesine dönmüştür. Maçlardan D.Bakır taraftarının uzak tutulmasını sağlayacak cezalar verilecektir muhtemelen. Bütün iç saha maçları seyircisiz - tarafsız sahada olacak, deplasman maçlarına da taraftarı alınmayacaktır.

Böyleyken böyle işte. Eğer düşülürse D.Bakır, her maçında olan gerilim kalan 16 takımın gerilimine bırakır ki, daha tehlikeli...

2 yorum:

Bay Kerahet dedi ki...

harbiden olaylar hakkında okuduğum en güzel yazı. eline sağlık felix.

FatihE dedi ki...

Keşke ben daha önce yazsaymışım düşündüklerimi, çünkü aynıları. Siz benden daha önce davrandınız.

Noktası virgülüne kadar katılıyorum.