15 Şubat 2010 Pazartesi

Futbolun Yazısız Kuralları Madde 1: Siyahiden Kaleci Olmaz


"Olmaz, olamaz imkansız" demiş Yıldız Tilbe bir şarkısında. Bunun için dediğini sanmıyorum ama öyle kabul ediyorum şimdilik. Şu ömrümde binlerce futbol mücadelesi izledim. Şu tezimi çürütecek 1-2 tane kaleciye nadiren rastladım diyebilirim. Onları da siyahi kabul ettiğimden yani... Yoksa ümitsiz vaka durumu.


Bu tezimi güçlendiren isimlerle başlayayım. Steve Mandanda mesela. Marsilya maçlarında Mandanda (OG) ifadesini görmek o kadar şaşırtmıyor ki beni anlatamam. 5-5 biten Lyon - Marsilya maçının da kahramanıdır mesela Mandanda. İyi bir kaleci sayılabilir ama anlamsız bir şekilde bir yan topu içeri alacak korkusuyla izliyordur Marsilya'lılar bence. Hamidou'yu da yakın bir örnek olarak verebiliriz. Son Denizlispor maçında yaptığı, Servet'in attığı goldeki üstün yeteneği (!) en basit örnekler mesela. Jefferson'da yakın tarihin örneklerinden. Ike Shorunmu'da vardı Beşiktaş adına mesela. 3 deplasmanda 15 gol yerken Şampiyonlar Ligi'nde Beşiktaş, kalede o vardı. 15 golün 15'inde de aynı gülümseme vardı yüzünde. Bu aralar P.S.G kalesini koruyan bir ismin siyahi olması ve 14.sıraya takımın inmesi de bir örnek mesela. Allum Buker'i kim unutabilir. Hele bir de Richard Kingson vardır kii...


Tezimi çürütebilecekler de var. Mesela hafif kavruk Dida. Kafasına Curva Nord'dan meşale yediği güne kadar efsaneydi kalede. Kameni'yi de kontenjandan alalım. Yoksa Real Madrid'in Capello dönemindeki efsanevi 4-3'lük maçta yaptığı ikramları kimse yapmaz. Bir üst paragrafta olmasını hiçbirşey engelleyemez. Lama'yı pek izleyemedim dikkatli gözlerle ama hem Fransız hem de siyahi olması ile kendisine pek şans tanımıyorum.


Olmaz kardeşim. Siyahi'den kaleci olmaz. Olanını görmedim. Busker'a sordum. Aslında o bana sormuştu bunu. Bu isimler geldi aklıma ama siyahi kalecinin iyisi pek gelmedi. Afrika Kupası'nda kaleci performansı bilen, gören, izleyen hiç göremezsiniz. Çünkü yoktur. Yok işte birader.

8 yorum:

Burak Eken dedi ki...

Kesinlikle aynı görüşteyim.

VT dedi ki...

"Futbolun Yazısız Kuralları Madde 2: Siyahi oyuncusu olmayan bi takım yenilgiye mahkumdur."

Bi de bu konuyu işlesen süfer olcak...

Dejan dedi ki...

Evet sadece istisnalar var. Kaleci dediğin kendini eğitebilmiş olmalı, akıl isteyen bir olay. Akıl eğitimle gelişir ancak. Sosyokültürel olaylara daha fazla girmeden şöyle söyleyim; Lama da dengesiz bir kaleciydi. Çok iyi kurtarışlar yapardı, atletikti. Ama ayağının altından top kaçırıp gol yerdi. O istisnalar kategorisine girmez bence. Dida en büyük istisna sayılabilir ama ona da siyahi dememek lazım. Siyahi deyince Afrika geliyor aklıma. Brezilyalılar kavruk hafif ama siyahi değil gibi. Farklı bir klasman. Kameni iyi aralarında.

ian dedi ki...

Rene Higuita var :) gerçi çok fazla izleyemedim yaş durumundan dolayı ama, o efsanevi kurtarışı yapan adam olmuştur bence :)

benden bu kadar dedi ki...

zenci derken, henry zenci midir mesela :))

t_okan dedi ki...

shorunmu vardı yine dillere destan..hiç dikkat etmemiştim ama evet ya olmuyor bu siyahilerden kaleci ne garip

pecuchet dedi ki...

lan bu benim tezim:Dlsşakdsaşd
aslında galiba menoktakemale dayanıyor olay... Ahaha bi de Tolga dan savunma ya da kaleci olmaz olayı var...

pecuchet dedi ki...

bu olayın tek bi istisnası vardır gözümde, ne lama ne dida; jacques songo'o...