13 Ocak 2010 Çarşamba

Naklen Yayın İhalesi


Hepimiz tahminler yapıyoruz, isteklerde bulunuyoruz, keşke Murat Kosova anlatsa, devlet televizyonu verse diyoruz ama maalesef öyle değil. Bir sürpriz olmaz ise, yayın ihalesi Digitürk'ün olacak. Ama Ntv, Trt, Atv'de ihaleye katılacak derseniz olay şundan ibaret.

Yayın hakları artık paketler halinde. 1.paket yayın hakkı. Şifreli kanalda, yurtdışına satış imkanı olan, haftada en az 4 maç yayınlayacak kanalın hakkı bu. 250 milyon euro civarında bir rakam bu. Bu paketi alanın, diğer paketleri kimse almazsa 2. ve 3.paketi satın alma zorunluluğu da var. Bu da kasadan çıkacak en az 300 Milyon Euro demek. Gelelim 2.paket yayın hakkına. Çekişmenin yaşanacağı, belki de ortaklıkların çıkacağı paket bu. 40 Milyon Euro gibi bir değeri var. Bu paket, 15 dakikalık özetler, 3 dakikalık özetleri pazarlama, Bank Asya 1.lig yayın haklarını satın alıyor. Bu paketin sahibi kanallar özeti Pazar akşamı yayınlayabilecekken, 3 dakikalık görüntüleri alanlar ise ancak Pazartesi öğlen yayınlayabilecek. Bu paket için Trt - Ntv ortaklığının ismi geçiyor. Trt'nin Telekom ortaklığı olmaz ise Ntv ile bu pakette ısrar etmesi olası. Bir de 3.paket yayın hakkı var. Bu ise mobil klip hakları olarak geçiyor. Turkcell ile Vodafone kapışmasının yaşanması beklenen yaklaşık 15 Milyon Euro'luk paket. Bu paketin değeri de diğerlerine göre oldukça yüksek.

Digiturk Platformu'nun sahibi olan kurum, Ligtv - İddaa ve sanal olarak bahis'in sahibi. Yani bu üçlünün en önemli ayağı olan yayın ihalesi onlar adına önemli. Lakin burada görünmeyen, kendileri adına ve ihale adına sürpriz olan bir isim var. Telekom. Nabız yoklayıp, girip girmeme konusunda sesleri çıkmamakta. Telekom'un girmesi durumunda işler oldukça karışacaktır.

Yani, Trt alacak şifresiz olacak durumu maalesef yok. Ntv'de özet haklarını alacaktır. Telekom kilit kuruluş yani.

0 yorum: