6 Ocak 2010 Çarşamba

Efsane Defans 4'lüleri || I. Bölüm


Kaleci olsanız, önünüzde kim oynasın isterdiniz veya hücumcu olsanız ne de olsa bu savunmayı geçemezler diyeceğiniz savunma hattı kimindir? Aklınıza hemen bir savunma hattı geliyordur muhtemelen. Ben de aklıma gelen bir tanesini yazayım, zamanla yenileri de gelecektir.

Arsenal 2003-2004 ; İngiltere, Jose Mourinho zamanında bile böyle bir defans 4'lüsü daha görmedi. Jose işi 4'lüye değil 11'e yığıyordu çünkü. Sir Alex Ferguson'un o efsane kadrolarını araştırırsak, ki ileride buna da değineceğiz, belki buna denk bir 4'lü bulabiliriz. Arsene Wenger'in 2003-2004'teki kadrosu, belki de o hep arzuladığı Fransız tipi savunmanın gücü ile İngiliz Futbolu'nun hızı karışımının en oturduğu kadro idi. Ama defansı o kadar sağlamdı ki, sorun değildi. Önlerindeki Patrick Vieria - Gilberto Silva ikilisinin de büyük payı var ama bu 4'lü gerçekten dönemin savunma anlayışında mükemmeldi. İsimlere gelelim artık yavaş yavaş.

Sol Bek Ashley Cole; İngiliz bir sol bek. Hızlı oyun konusunda alışık. Savunma beki konumunda ama kanat atakları bakımından oldukça faydalı bir bek. Yorulmayan, savunmanın her ihtiyacı olduğunda orada olan bir adam.

Sağ Bek Bisan Lauren; Wenger'in o zamanlar Sevilla, Mallorca gezerken tutup Premier Lig'e çektiği Kamerun'lu Lauren. Arsenal almadan, Galatasaray ile Mallorca forması altında karşılaşıp Mallorca'da 4-1 biten maçtaki tek golü atmıştı. Golden başka ayakta kalan tek isimdi belki de o gün. Wenger, O'nu çekti aldı, sağ beke zamanla oturttu. Duvar oldu oralarda. Hücumu zayıfladı ama defansı asla aksamadı. 32 yaşında şimdi Lauren.

Stoper Kolo Toure; Fransız savunması dedik ya, sıfır Fransız olacak tabii. Afrika'dan gelecek, siyahi olacak, fiziksel olarak üstünlük kuracak işte. Kolo Toure bu tanımın ta kendisi. Ta kendisi değil aslında. Bir eksiği. Partneri ve kanatlardaki arkadaşları ile beraber o sene harikaydı. Bazen Lauren'in yerine sağ beke geçerdi ki, eğer yerine oynayan Cygan veya Senderos o dönemler iyi olsalardı bu hat daha efsane olurdu. Bekte de iyidir tabii.

Stoper Sol Campbell; Murat Kosova, Ntv'de Arsenal maçlarını anlatırken, Arsenal'le oynasam en çok kimden çekinmeliyim bu takımda derdim ve cevap defansta topa müdahale eden Sol Campbell olurdu. Bırakın bunu karşı karşıya gelirken müdahalesi ile tren çarpmışa dönmekten korkardım. Rakipleri ne düşünürdü acaba? Fiziği müthiş, hava toplarında sineğe bile kafa atan, uzun bacakları ile yerden de iyi, duran toplarda goller bile atan bir stoperdi Sol Campbell.



2003 - 2004 Arsenal'i o sezon hiç bir lig maçını kaybetmedi. 73 gol attı ve sadece 26 gol yedi. Bu gol rakamı başarı sayılabilirdi. Tabii 1 sene sonrasında 38 maçta sadece 15 gol yiyen Jose Mourinho Chelsea'sine kadar.

0 yorum: