9 Ocak 2010 Cumartesi

O Kadar Etmez Futbolcular


Başlığı doğru seçemedim. Nitekim, anlatacağım şeyi umarım yeterince açık anlatırım. Mevzu şu; Değerinden fazla para istenen oyuncular. İsimleri ve kendileri için istenen paraları az çok biliyoruz da zaten. Neden bu kadar ediyorlar? Neden bu kadar para isteniyor? Atılan taş, ürkütülen kurbağaya değiyor mu?

Sercan ile başlayalım. 5.5 - 6 Milyon Euro + futbolcu isteniyor kendisi için. Kendisi için bu kadar kopan yaygara sebebi yurtdışından gelen teklifler ve reddedilmesi. Genç, hızlı. Peki büyük takım için iş yapar mı? Yapmaz. Ya-pa-maz. Stili uygun değil. Hızını kullanarak oynayan bir futbolcu. Savunma arkasına hızlı kaçarak, bir miktar açık alan bulup çalıma başlayarak oyunda var oluyor Sercan. Peki bunu Galatasaray - Fenerbahçe veya Beşiktaş forması ile yapabilir mi? Mümkün değil. Çünkü, oyun kalitemiz düşük olsa da artık alan daraltıp savunma yeteneği arttı takımların. Eskiden büyük takım deplasmanına gelen takımlar "2-3 yiyelim bitsin"ciydi. Şimdi öyle değil. Takım halinde savunuyorlar. 1 puan için başa baş oynamaya gayret ediyorlar. En basitinden Kasımpaşa'nın, Gençlerbirliği'nin oyunları bu yönde pozitif olarak ivmelendi.

Sivasspor'un başarısı onlar için bir el feneri oldu. Peki Sercan bu tip oyunda başarılı olabiliyor mu? Hayır. Bursaspor - Fenerbahçe maçında Sercan sahada yoktu. Neden? Kapandı Fenerbahçe. Bunun gibi bir çok kapanan savunmada Sercan hiç olmuyor. Bursaspor'da iş yapıyor. Ne kadar iş yapıyor artık orası da var. Bursa'nın çıkışı nedeniyle rakiplerinin kapanmaları arttı ki buna Ertuğrul Hoca artık Turgay Bahadır kulesi ile karşılık veriyor. Zapo ile karşılık veriyor. Neden? Duran top ile açıyor artık rakibini. Kayserispor, bir sene önce gol atmak nedir bilmez iken, şimdi gol kralını takımında tutuyor. Nedeni ne? Sercan'ın tam tersi bir oyun yapısı var üstelik. Kapanan savunmaya iş yapması. Sercan büyük takımda bu kadar etmez. Fiziği top saklamaya elverişli değil. Hava topları için de elverişli değil. Çalım attığında büyük takımda oynarken artık 1 adam değil 2-3 adam geçmek zorunda bir bölgede. Neden isteniyor bu kadar para peki? Yurtdışından aynı paraya daha iyisi bulunamaz mı?

Neden açık. "Gelecek vaad ediyor" cümleleri, yabancı sınırlamasına takılmaması, gerektiğinde yedek kulübesine rahat çekilebilmesi, para sorun etmemesi vs. vs. vs. Mehmet Topuz, İsmail Köybaşı, Rodrigo Tabata vb. bir çok isim için kulübüne ödenen paralar facia. Topuz'a 8 Milyon ödeyen Fenerbahçe, Özer'i 4.5'a alabiliyor mesela. Hangisine ödenen ücret fazla veya az apaçık ortada.

Futbol şubelerinin çalışmalarının zaafiyeti bunlar. Sezon sonu sözleşmesi biten, 1 sene sonra sözleşmesi sona erecek olan futbolcuları araştırmamanın zaafı. Bosman, Fifa, Uefa kurallarını incelememenin, bilmemenin, uygulayamamanın zaafı. 6 ay önce sözleşme yapılabilecekken kulüpten habersiz, yapılmıyor. Roberto Carlos muhteşem bir transfer hamlesiydi mesela. Harry Kewell'da. Kulüp kasalarından takımlara 1 kuruş para çıkmamıştır bu transferlerde.

Sercan 6 Milyon Euro etmez. Tabata'nın Beşiktaş'ta ki oyunu 8.5 eder mi? Milan Baros'un 5.5 Milyon Euro ettiği yerde, Sercan 6 eder mi? Elano'nun 7 milyon Euro ettiği yerde Tabata 8.5, Topuz 8 eder mi? Etmez. Etmemeli. O para edecek bu ülkede bir tek yerli santrafor vardır zaten. Semih Şentürk. Bir de sakatlanmasaydı Mehmet Yıldız.

0 yorum: