31 Temmuz 2009 Cuma

Arda Turan Etkisi



Arda Turan, Galatasaray tarihinde var olan bir isim olmasaydı neler kazanırdı acaba Galatasaray? Kaybedeceği onlarca şey olmasına rağmen Galatasaray'ın..

Mesela yapılmış 4 tane transfer, Galatasaray taraftarı için mevkiisi değiştirilemeyecek adamlar olurdu. Galatasaray, 8 sene önce Liverpool'u Sami Yen'de 1-0 yenerdi. 2 sene üst üste çeyrek finalist olurdu Galatasaray. O topu hızla Riise'ye vermeyecek, Riise hızla kullanıp golü attırmayacaktı mesela. Neyse asıl konu bu değil. Yapılan 4 yıldız adı altındaki transferin nasıl takımdaki yerleri, değerleri değişti konusu.

2006 senesinde Galatasaray, "size genç ama süper bir yıldız getiriyoruz" diyerek Marcelo Carrusca'yı getirmişti. Hemen motomot spor yazarları genç Aydın var kadroda, daha yetenekliler var diyerek 3 tane ismi bir araya getiremeyeceklerine rağmen aynı makamdan şarkılar söylüyordu. 2006 - 2007 Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Galatasaray, Mleda Boleslav ile eşleşirken, daha 4 ay önce Vestel Manisa'nın Fenerbahçe'ye 5 atıp, Galatasaray'a 3 puan avantaj verdiği maçta, sağ bek olmasına rağmen şov yapan genç Arda, o maçtan beri Aydın'dan başka isim bilmeyen isimlerin kahramanı oluyordu bir maçta. Arda o maçtan sonra sol açık olarak transfer edilen Carrusca'yı gelmemek üzere kulübeye yolluyordu. Gerets 4-3-1-2'si onun için 4-4-1-1'e dönüyordu.

2007 senesine geldi sıra. Cassio Lincoln geldi bu kez. Karl Heinz Feldkamp ile beraber. Feldkamp Galatasaray'ı yıllardır Avrupa'nın ve Türkiye'nin zirvesine ulaştıran sistemi uygulatacaktı Gerets gibi. O klasik 4-3-1-2'de Arda'ya sol iç'te yer yoktu. "Lincoln'ün yedeği olarak onu düşünüyorum" diyen Kalli'ye inat edercesine kadroda fırsat bulduğu ilk maçta, Beşiktaş'a karşı olmayan 2 pozisyon yarattırıp maçı kazandırıyordu. O sene Arda orada kalmayacak, Lincoln'ün sakatlanması ve sonradan kadroya dönmesine rağmen kendisinin kadroya girmesi, 2.santraforu santraforluktan çıkartıp, sağ kanata yaklaştıracaktı. Şampiyon yaptı o sene oyunuyla Arda. Lincoln pek görünmedi. 4-3-1-2 sistemi O'nun uğruna bozuldu. İyi de oldu.

2008'e gelindiğinde, Adnan Polat'ın yönetiminde olan, genç bir yönetici Galatasaray'da yıldız transfer yapar, hem de bir sezonda birden fazla dercesine Fernando Meira'yı, Milan Baros'u ve Arda'nın 9 sene önce reklam panolarının üstünde 10 numaralı beyaz forması ile seyrettiği Harry Kewell'ı getirmişti takıma. Kewell sola gelince, Arda sağa yol aldı. "Sağda oynayamam, beni solda oynatın size gerçek Arda'yı göstereyim" diyen 66 numara, ilk Trabzonspor maçında Tolga Zengin'in kalecilik kariyerini bitirdi, sonra da krizler geçirinceye kadar sahada oynadı. Ayağını kasaplar delse de 3 gün sonra maça çıktı. Yılların sol kanatı Harry Kewell, sağ açık, ön libero hatta stoper oldu ama Arda varken solda pek kalamadı.

Yıl 2009. Arda bu kez 10 numarayı giydi. 4-3-3'ün kiliti oldu. Iniesta mevkiisine geçti yani. "Solda iyiyim" dedi yine. Takımının 7 golünden 5'inin asistini yaptı. Şimdi emaneten oynadığı yere ise bu sene Elano Blumer geldi. Tam oraya alışıyorken hemde.

Yıllardır Galatasaray hocaları, kafasındaki sistemde Arda Turan'a bir yer bulamadılar. Veya 10'a göre kurmadılar. Buldukları yerde doğru yerler olmadı. Şimdi bakalım Arda Turan etkisi Galatasaray'ı bu kez hangi sistemlere, oyunlara götürecek.

1 yorum:

ahmet dedi ki...

tebrik ederim güzel bir derleme olmus.hepsini bir kere de okuyunca daha iyi yer ediyor kafada.