16 Nisan 2009 Perşembe

19.00'da Başlayan Maçın 21.00'da Bitmesi


Direkt olarak LigTv'yi konu alan bir yazı bu. Hala aklınız, fikriniz, zikriniz derbiden sonradaki kavga yüzünden tartışmalarda ise, yok Volkan bilmemneresini kaşıdı, Arda bize aslında böyle yaparak hareket çekti muhabbetlerine devam ediyorsanız, yıllardır bir adım ileri gidememenizin asıl sebebidir aslında. İçimde birikmişti bu sayede de attım. Ohh.

Neyse 28.Hafta geldi çattı. Yine kritik haftalar maçlar felan. Biliyorsunuzdur, Turkcell Süper Lig'de veya Fortis Türkiye kupasında canlı olarak yayınlanan maçlar klasik olarak bu haftalarda 19.00'da başlar. 2.yarının da doğal olarak 20.00'da başlaması gerekmekte. Ama asla saatinde başlamaz. Dünyada bu uygulamanın olduğu iki ülke var. Birisi Brezilya, diğeri Türkiye. Nedeni ise basit. Tribün, konfeti mevzuu değil. Yayıncı kuruluşun aldığı reklamlar. 2.yarı 20.00 değil, 20.05'ten önce başlamamakta. Diyeceksiniz ilk yarı uzatma olur, geç başlar felan. Geç başlamasının nedeni de bu reklam ya neyse. Ortalama her Turkcell Süper Lig ve Fortis Türkiye Kupası maçının ilk yarılarına 1 dakika ilave edildiğini düşünürsek, bu uzama anormal. La Liga, Serie A, Premier Lig, Bundesliga, Hollanda Ligi hatta İngiltere Championship maçlarında bile maç başladıktan 1 saat sonra 2.yarı başlar. Saat 16.00 maç başlama saati ise dakika sekmez bu liglerde. 2.yarı da 17.00'da başlar ilk yarıda ne olursa olsun. Bu aslında canlı yayınlanan yayınlarda var ligimizde. Yayınlanmayan herhangi bir maç, radyodan dinlerseniz dakika sektirmez mesela. Ama Tv karşısında bu durum yok. En az 20 dakika devre arası veriliyor bu reklamlar ya da yayıncı kuruluş yüzünden. Diyeceksiniz reklam, ekmek parası felan. Reklam arasını herkese reklam vermek için uzatırsan 3 tane LigTv'de kurarsın, maçları da 8.30'da başlatırsın. Maç içinde alınanlar da cabası. Reklam aralarını kısa tutup, bu araların fiyatlarını artırmak ve aynı parayı kazanmak yine onların yapabileceği bir iş. O kadar pazarlama ve reklamcılık bilgim yok ama zor bir iş olmasa gerek.

Neticede ekran başında ya da tribünde maç izleyen adamın 7'de başlayan bir maçın başından en erken 9 gibi kalkması bir tek bizde var Avrupa'da. İtalya, İngiltere, Almanya, İspanya gibi liglerin maçlarını ücretsiz izlerken, para verdiğimiz bir yayının izleyici değil kendisini ön planda tutması olmamalı. Bu saatler ile ilgili bir yazıydı. Görüntü kalitesi, yayıncılık anlayışını ise sonra yazacağım.

0 yorum: