7 Temmuz 2010 Çarşamba

Bu Kez 14 Numara Şampiyon Olacak


1974-1978. 2 final. Birincisinde resimdeki 14 var. Diğerinde yok. Ama temelinde Rinus Michels ile o 14 var. Kenarda Rinus Michels. Sahada o "sarı fare" önderliğinde bir Hollanda. Top, Almanlara değmeden atılan bir golle maça başlamasına rağmen kaybedilen 1974 finali. Peşinden aynı Total Futbol'un devamı ile 1978 finali. Yine kaybedilen bir final. Hani derler ya, en iyi, en eğlenceli filmlerde de biraz hüzün olmalı diye. O hüzün aslında o finaller. Ama Dünya üzerine bir futbol anlayışı, zevki yaydı o turuncular. Diğer nesillere aktarılacak derecede hemde. Kenarda Rinus Michels ile. Saha içerisinde 14 numara ile. Turuncular hep öyle oynadı, oynamaya çalıştı o günlerden sonra.

O günlerden çoook sonra bir gün. 2003 yılı. Başkanlık seçimleri var Barcelona'da. Juan Laporta diye bir adam seçiliyor. Bu 14 numaranın da avukatı. Sportif Direktörlüğe bir isim getiriliyor. Yine resimdeki 14. Zaten teknik direktör olmuştu zamanında Barcelona'ya. Bu kez daha yukarıda. Kenarda ise başka bir isim. Kendi ülkesinden bir adam Rijkaard. 74 finalinde kendisine yapılan penaltıyı atan arkadaşı Neeskens de yardımcısı. 5 sene Rijkaard A takımda gidiyor. Guardiola da genç takımda gidiyor bu arada. Sonra, Aragones diye bir adam Barça orta sahasını alıyor, üzerine takım kuruyor, o takım Avrupa'nın en büyüğü oluyor. Guardiola geliyor, Cruyff futbolunu bu kez Camp Nou'da oynatıyor. 2008'den başlayıp, 2009'un ilk ayına kadar 6 kupa kazanıyor, yenmedikleri takım kalmıyor. 2009'da tekrar başlıyorlar. Tek engel Cruyff'un final belalısı Milano'lular. Mou onları durduruyor ama ligde Mou yok. Barça rekorları alt üst ederek bir kez daha şampiyon. O Barça'nın 7 adamı sahada yarı finale çıkıyor Dünya Kupası'nda İspanya forması altında. O Barça'nın mimarı da, 1970'lerin futbolunun sahadaki mimarı da aynı adam. 14 numara.

Johan Cruyff.

Pazar günü O'nun sahada yönetip, oynadığı futbolun ekolünden giden Hollanda ile yine O'nun tepede yönetip, ekolünden giden Barcelona etrafına serpiştirilmiş 2-3 futbolcu ile İspanya final oynayacak.

Kazanan kim ? Ahtapot kızartılmazsa söyler. Ama asıl kazanan O'nun futbolunu oynayanlar olacak.

0 yorum: