8 Şubat 2010 Pazartesi

Bu mu "Lokum Gibi" Kura ? | Terim'in İzleri





Kuralar çekildi ve milleti bir heyecan sardı. "Lokum gibi", "kaymak gibi" kura falan. Değil arkadaş, değil. Bu kura bize gelebilecek en zorlu gruplardan birini seçti. Neden mi? Teker Teker bakalım:

Almanya: Zaten adamlar ortada. Adamların zaten katılmadığı turnuva yok. Gruplardan da güle oynaya çıkmalarını hiçbir şey engelleyemez gibi. Biz Almanya'dan deplasmandan puan alamayız. Çünkü oraya kendimizi büyüterek, her şey güzelmiş gibi bakarak gideriz. "Gurbetçiler manyak destek verecek oğlum" rahatız falan deriz. Kaybeder geliriz. İçeride de belki 1 puan alırız o maç muallakta biraz. Neyse, panzerler hakkında diyecek pek bir şey yok.

Belçika: Gruptan bizi dışarı itecek takım budur. Kabul etmemiz lazım ki bizden daha isimli oyunculara sahipler. Kadrodakilerin oynadığı takımlara bir baksak anlarız. Vermaelen, Eden Hazard, Fellaini, Dembele gibi çok önemli isimleri var. Yanlarına bir de Kompany, Axel Witsel koyun. Başlarına da Advocaat var. Advocaat kulüpler bazında başarılı işler çıkarmış ancak Millî Takım düzeyinde bir başarısı yok henüz. Kariyerinin ilerlemiş olduğunu da düşünürsek Belçika ile bir başarı yakalamak için canını dişine takacakdır. Aynı şekilde önemli gençler de bu turnuvalarda transfer sezonunu bol sıfırlı sözleşmelerle kapatabilir. Bu tablo Belçika için büyük avantaj gibi görünüyor ama öyle olacak mı bilemiyoruz. He, bizim basının büyük kısmı böyle şeyleri yıllarca düşünmedi ve rakipleri kolay lokma görerek herkesi rahatlattı. Yine yaparlarsa şaşırmam.

Avusturya: 8.5 Milyona yakın nüfusun içerisinde 300.000'den fazla Türk asıllı insan yaşandığı söyleniyor. Bunu bilmek güzel, "evimizde gibi" diye diye gideriz; bence bizi zorlamadan gönderirler.

Kazakistan-Azerbaycan: Ne futbolları, ne oyuncuları bizim yanımıza gelemez deriz hep. He, gidip bu deplasmanlarda puan bırakırsak şaşırmam.

Futbolu rasyonel yaşamadığımız ortada. Son olarak Beşiktaş'ın ŞL performansında gördük bunu. 4 puan topladı Beşiktaş. 3'ü Manchester deplasmanından, 1'i Wolfsburg deplasmanından. Dışarıdan hep "İç sahada CSKA'dan garanti puanlar var" dedik düşünmeden. Alamayınca şaşırmadık da. Beşiktaş yenebilirdi-yenemezdi değil olay; maçları nasıl değerlendirdiğimiz. "Saldır aslanım, parçala, yardır" mantığıyla olmuyor bu işler artık. Neyse konu dağılmasın.. Belki de futbolun bir güzelliği de bu(?)..

Sonuçta bence tablo o kadar parlak değil.

Şimdi neden bu kadar karamsar olduğumu soranlar olabilir. Söyleyeyim; Fatih Terim'in ağırlığı gitmedi bizim üzerimizden. Her maçta her şey olabilir. Kolay puan kayıpları, ilginç zaferler falan. Bu zihniyette bir ülke için en güzel şey 1. Torbadan İngiltere, 3. Torbadan İrlanda ya da Bosna, 4'den Galler gelse daha çok sevinirdim.

Kaosdan beslenen ülkenin, kaosdan beslenen spor yöneticileri, teknik direktörleri, yorumcuları, sporcuları için mükemmel grup olurdu. Hep bir heyecan, hep bir aksiyon... O durumda birinciliğe şaşırmazdım; bu haldeyken 1. olsak şok olurum.

Ah be "İmparator" Fatih Terim; sevmem seni belki ama etkini atamadık üzerimizden.

Acilen yeni bir hoca, yeni bir anlayış, yeni bir Millî Takım çalışmalara başlamalı. 2012 çok uzak değil. Daha dün 2008'den geri döndük.

Bu arada üstteki karikatür Edoğan Oruç'a aittir. Saygılar.

3 yorum:

SirEvo dedi ki...

"Önceki senelerde kimlere nasıl puanlar kaptırdığımız dikkate alınırsa, bence biz bu gruptan çıkamayız. Avrupa Kupası'nda başarılar Almanya."

Dediydim ama sakalımız yok ki. :)
Neymiş, lokummuş.. Görücez lokum gibi golleri kalemizde, sonra ağlıcaz...

Dejan dedi ki...

İyi analiz etmişsiniz. Sorun biz Türklerin kendini boy aynasında değil de dev aynasında görmesinden kaynaklanıyor. Evet potansiyel olarak grupta ikinciliğin bankosuyuz, diğer takımlar yanımıza yaklaşamaz ama reele gelince işler değişiyor. Yanlış teknik adam kararları, profesyonellik dışı futbolcu hareketleri, oyun sistemindeki mantalite yanlışları o kadar yaygın ki, sonunda biz nerede yanlış yaptık, halbuki ne de iyi takımdık pozisyonuna geliyoruz.

Her rakibe hak ettiği değeri verip, doğru seçimleri yaparsa Türkiye'nin olayı biter ama bunu yapmayacağını adım gibi biliyorum. Biz gene gazla çalışan Türk stilinde oynayacağız...

felix mourinho dedi ki...

yahu bu gruptan almanya ile beraber eğlene eğlene çıkarız. çıkmalıyız da.

marouane fellaini var diye belçika'yı eleyemeyeceksek zaten yuh bize. hollanda'nın komşusu olmaktan başka dünyada futbol adına 2.sınıf bi ülke olmaktan ileri gidememiş bir ülkedir belçika yakın tarihte.

bu ülke terim yüzünden bu halde. sistemsizlik yüzünden bu halde. en basitinden yarın almanya'ya karşı oynarken izleyeceğimiz mesut yüzünden bile terim suçlu. yemişim belçika'yı avusturya'yı. turnuva ev sahipliğinden dolayı bir yerde kalan ekipler bunlar.