24 Temmuz 2010 Cumartesi

Ama Arda Senin Örnek Olman Gereküyüüüüürrrr



Almanya'da Fenerbahçe maçının ardından bir vatandaşımızın, taraftarın yaptığı harekete karşılık olarak Arda'nın bir şeyler yapmasına verdiği cevaptı bu. "Senin örnek olman gerek ama sen yapamazsın" gibi bir cümleyi kurduğu için bile araştırma konusu olan bir insanın, karşısındakinin sosyal durumuna verdiği tepki bu.

Bir futbolcudan beklenti nedir? İyi futbol oynaması mı? Evet. Verilen görevi yapıp, takımının başarıya ulaşmasını sağlamak. Takımı başarıya ulaşamıyorsa da, kendisine verilen işi yapmak. Antreman yapmak, çalışmak vs. vs. Futbolcu dediğimiz insanın misyonu bu kadar değil midir? Evet. Ardından beklenen şey nedir? Örnek olması mı? Kim O'nun örnek olabileceği model? Gece 3'te gece kulübünde yeni hocası Guus Hiddink ile ilk kez tanışan Rıdvan Dilmen mi? Sabah 5'te çıktığı gece kulübünden hesap ödemek için ayaklanırken; "Hesabınız Fatih Terim tarafından az önce ödendi Sergen Bey" cümlesinin muhattabı Sergen Yalçın mı? İsviçre Maçından sonra tekme sallayan Şifo Mehmet mi? Bülent Korkmaz mı? Alex de Souza mı? Başkanı sevmediğinden takımı yıkmaya kalkan, "Küçükgiller" mi? Hazırlık maçında çelme takan Selçuk mu? Barış mı? Sabri mi?

Neden 3 büyüklerin kaptanı davranışları ile örnek olmak zorunda da, Batman Petrolspor'un kaptanının böyle bir yükümlülüğü yok. Popüler diye mi? Ondan daha popüler insanlar da var. Alex veya Delgado neden bu duruma düşmez? Are you player gibi lafları tesisinin kapısında taraftarından yiyen bir kaptan Fuck Off çekip evine giderken, Arda neden hala o kanal senin, bu twitter benim uğraşmak zorunda kalmaktadır. Bayern Münih kaptanı Mark van Bommel kaç maçta hakeme el hareketi çekti diye atılmıştır mesela? Chelsea kaptanı John Terry, sahada 20m solunda oynayan adamın karısı ile işi gizliden pişirmemiş midir? Liverpool kaptanı Steven Gerrard, barda adam dövmemiş midir? Kavga davası yüzünden hem de antremanların saati bunun yüzünden ileri saate alınmamış mıdır? Trabzonspor eski kaptanı Fatih Tekke bahis, iddaa muhabbetinden hala göz altına alınmıyor mudur? Biraz zihin yoklayınca aklınıza da bir sürü şey gelebilir. Bu isimlerden kaç tanesi futbolu ile konuşulurken, Arda ne kadar konuşulmaktadır? Yazın google'a Arda Turan diye. Görseller seçeneğinde size ne öneriyor görün.

Olay gayet açık. Şifreli ekranlarda maçlarını izleyemediğiniz Arda ile ekranların bir şekilde verdiği diğer isimlere ulaşma arasındaki fark en önemlisi. Sen 90 dakikasını izleyemediğin maçta, 3 dakikalık bozuk görüntülerin verildiği özeti izlerken, yorumcular, yazarlar ne derse onu kabulleniyorsun. Bilica'nın, Bekir'in, Baroni'nin hatta Stoch'un kısacası Fenerbahçe formasını giymiş herkesin Arda'dan en az 2 kere çalım yediği bir maçta Arda'yı görmüyorsun ama diğer ekranlarda 90 dakika Terry, Gerrard, van Bommel izleyebiliyorsun. Adamların sahip oldukları futbol profesyonelliğini ilgiyle izliyorsun. Terry'nin sürünürken topa kafa ile uçuşunu seyrederken kalıyorsun öyle. Ama bizde TV'yi bi' açıyorsun. Arda'nın psikolojisinde sorunlar var diyen ne idüğü belirsiz isimler, köşe yazarları. Psikoloji bilminin guruları sanırsın. Ne önerirsin dersen de "kaptanlığı bırakmalı" derler. Yani hayattan bıkarsa "intihar et" diyecek bu süper zekalar.

Düşünün, Galatasaray'ın bütün ataklarında Arda var. 2 frikik, Batdal'a çevirdiği top, son dakika pozisyonu, Cana'nın dağa taşa vurduğu topta yapılan orta... Hepsinde Arda var iken, kim sonra Arda analizi gördü? Kimse. Yok kavga, yok kıl, yok tüy.

Sonra Arda örnek olmalı diyeceksin. Böyle derken de, senin 10 metre yanındaki adam, Beşiktaş Kaptanı Tayfur iken, Fenerbahçe kaptanı Oğuz iken, Galatasaray kaptanı Hakan - Bülent iken maçları izleyerek bu yaşa gelmiş o adam, Arda'yı görünce; "araba alıyorlar, karılara biniyorlar, artistik yapıyorlar" derken hangi kaptanı örnek aldı bre geri kafalı. Sözüm sade sana da değil. Senin gibi düşünenlere. Sen 23 yaşında futbol oynayan bir adamın karakterini mi örnek alarak büyüyeceksin? Oğlunu başkalarını görerek, onu örnek göstererek mi büyütmek zorundasın. Sen, başkasını örnek alarak büyü, oğlun başkasını alsın, kızın başkasını sonra da evde Geppetto bekleyin ki sizi bir şeye benzetsin. İşi bitince de elele Master of Puppets söylersiniz. House M.D. de izletme sen o zaman "doktor olucam ben babaaa" diyen oğluna.

Ben, kendi babası, amcası, dedesi yerine Fenerbahçe sağ açığı, Galatasaray sol bekini, Beşiktaş ön liberosunu örnek olarak karakterini yerleştirmiş ve yetiştirmiş bir evlat veya bir ebeveyn hiç görmedim. Çok çok formasını giydiği adam gibi top sürmeye kalkar bir çocuk. O yüzden de halı sahada bir çok insan evladı gibi topu çizgiye kadar götürür götürür, tele çarptırarak avantaj sağlar, sonra da auta atar topu. Ekranda Arda gördü diye, Arda gibi davranmaya kalkmaz. Topa vururken Arda der sadece.

8 yorum:

yasin dedi ki...

ellerine sağlık nefis bir yazı olmuş takımımızın ve kaptanımızın üzerine oyunlar oynandığı açıkça ortada,zürriyet gazetesi ardanın vakalrı olarak sıraladığı maddelerin birinde hakemle yanyana durduğu pozisyonu hakeme de dalaştı diyerek lanse ederken nedense hakeme çelme takan selçuk beyi,oyunu çirkinleştiren bilicayı fuck off diyen stochu hiç haber yapmıyor.Ama olsun takımımızın ve kaptanımızın her zaman arkasındayız.Her bilinçli gs taraftarının da yapması gereken davranış da budur,takımına sahip çıkmak

stalker dedi ki...

mehmet özdilek ne alaka, onu çözemedim. şifo'nun hayatında yaptığı tek terbiyesizlik ve hata o tekme, ki onun nedenleri, hangi şartlar altında geliştiği de malum. kaptanım diye gezenlerin alayını toplayın, şifo'nun kaptanlığının tırnağı etmez. kısacası, arda'nın şifo'yu örnek almasında zarar değil fayda var. şifo'ya dil uzatmak o kadar kolay değil.

Tansu Gürsel dedi ki...

Arda'nın yaşadığı sorunlar malumumuz. Hatası olan konularda eleştrilir. Sizin de dediğiniz gibi örnek olmak zorunda değildir. Ancak eleştirmekle çamur atmak arasında fark vardır. Önce bunun idrak edilmesi gerekmektedir.

Arda'yı asmadan önce aynı yaşta Galatasaray kaptanlığı yapmış olan Tugay Kerimoğlu hatırlanmalıdır. Yaşı müsait olanlar bilir, Tugay'ın kaptanlığı daha sancılıydı. Sonunda bıraktırıldı, ki bırakması bence hataydı. Sonrasında Tugay'ın kariyerinin nerelere vardığını hepimiz biliyoruz. Arda da bu yönden Tugay'a benziyor. Üzerindeki faşizan baskı nedeniyle kaptanlığı da bırakacak. Göreceksiniz. Sonra bir gün yurt dışına gittiğinde bambaşka bir Arda olacak.

Bay Kerahet dedi ki...

stalker haklı valla. beşiktaş'dan da birini dahil edeceğim derken abuk durmuş.

Unknown dedi ki...

tombalacı noumayı yaz attara edit yap ;)

Koray Gök dedi ki...

''Ben, kendi babası, amcası, dedesi yerine Fenerbahçe sağ açığı, Galatasaray sol bekini, Beşiktaş ön liberosunu örnek olarak karakterini yerleştirmiş ve yetiştirmiş bir evlat veya bir ebeveyn hiç görmedim''


eline sağlık be. çocugu koymuşsun gece gece.

Manusal dedi ki...

Arda 18 yaşında iken liverpool da ya da o ayarda bir takımda forma giymiş olsa idi şu ana real madrid!in milyon eurolar şaçtığı bir sol açık olurdu.Bizde aldığımız formalara onun adını yazdırmak için can atıryor olurduk...
Fernerbahçe maçında çok beğendim ardayı ama ardanın arkasında beyniyle oynayan bir orta saha olsa neler yapabilir görmek istiyorum açıkcası...

koray dedi ki...

zaten şifo memmet'i kötüleme yazısı değil ki bu. o kadar cümle içinden cımbızla bulup çıkartıyorsunuz. şifo kötü kaptan diye bir tabir de göremedim yazıda. yazıyı bir bütün olarak ele alırsanız o tekmeyle alakası bile olmadığını, örneklemenin asıl amacını anlarsınız.

neyse, son zamanlarda okuduğum en güzel blog yazısıydı bu, elinize sağlık.